• Foto: Leopard Förlag

KULTUR

Antologin ”Lösa förbindelser – om kampen för fasta förhållanden i handeln” borde fungera som en eldkvast i den kommande valrörelsen.

Tolv skribenter med vitt skilda utgångspunkter ger sin bild av dagens splittrade och orättvisa arbetsmarknad. Boken bygger på ett 60-tal intervjuer med arbetare som jobbar i butik, på lager och på kontor. Redaktör för antologin har varit författaren Jenny Wrangborg.

Foto: Leopard Förlag

Arbetsgivarna har i decennier flyttat fram sina positioner medan fackföreningsrörelsen tvingats till reträtt. Det råder närmast slavliknande anställningskontrakt inom bemanningsbranschen, otrygga anställningar och låga löner. Förr hette det daglöneri, ett välbekant fenomen från början av 1900-talet. Även säljare på Elgiganten tvingas leta efter extrajobb.

Leonidas Aretakis skriver tankeväckande om facklig kamp på Gekås i Ullared. Vikten av välutbildade fackliga ledare går inte att underskattas. De äldre arbetarna har fasta jobb. De yngre går på korttidskontrakt och är inte medlemmar i facket.

Jenny Wrangborg skriver insiktsfullt om bland annat övervakningssystem som en del av digitaliseringen. Vi går mot en alltmer avancerad övervakning i arbetslivet. Elina Pahnke berättar om den unga otrygga arbetargenerationen, de som är födda på 80- och 90-talet. ”Vi tillhör generationen som är den första som får det sämre än sina föräldrar men som ändå avskrivs som bortskämda skitungar.”

Texterna innehåller både djup och bredd samt ger en tydlig bild av dagens klassamhälle. Boken andas samtidigt kamp, uppror och gemenskap.

Ulf Lundén


Lösa förbindelser – om kampen för fasta förhållanden i handeln

Redaktör: Jenny Wrangborg

Utgiven av: Leopard förlag

Utgivningsår: 2016