• David Fernhed

KRÖNIKA

När föreningarna gör avsteg från demokratiska principer och tillåter engagemang av ickemedlemmar tar vi ett långt steg bort, skriver David Fernhed.

Det är bara att erkänna. Jag har varit på kurs i medlemsvärvning. Och det är viktigt. Vi behöver träna på medlemsvärvning för att kunna visa vad ett medlemskap innebär. På darrande ben tränade jag värvning inför helgrupp. Och jag lyckades, nästan. Så här i efterhand borde jag lyft argumentet demokrati mer.

Demokrati och medlemskap fick mig att tänka till. Jag satt i bilen och funderade på vad medlemskapet innebär, inte bara i Elektrikerförbundet utan även i andra föreningar. Jag har märkt att medlemskapet som en del i ideellt arbete långsamt håller på att suddas ut. En analys började växa i mitt huvud.

Vårt medlemskap i Elektrikerna innebär rösträtt i förbundet. Organisationen utgår från dig som medlem och din röst är en del i föreningens uppbyggnad. Sen följer ideellt arbete som en del att förverkliga organisationens mål. Klassiskt och arbetarrörelsens sätt att organisera föreningslivet.

LÄS ÄVEN: Ingemar E. L. Göransson: ”Tystnaden är största hotet mot demokratin”

Men är verkligheten så eller pågår det en omstrukturering av medlemskapet i svenska föreningar? Är medlemsavgiften, det ideella arbetet och rösträtten fortfarande en sammanhängande del?

När jag kom hem tog jag mig friheten att maila med olika organisationer i Sverige. Röda korset har en annan inställning till medlemskapet och volontärarbete. För att hjälpa föreningen krävs inget medlemskap. Föreningen styrs av medlemmar, det ideella arbetet är oberoende av ditt medlemskap.

Föreningen Missing People drivs – precis som Röda korset – via donationer, ideellt arbete och medlemmar. Medlemskapets roll är i skymundan och det frivilliga arbetet står i fokus. Donationerna har också en framträdande roll på föreningens hemsida.

LÄS ÄVEN: Per-Håkan Waern: ”Demokrakti handlar om maktfördelning, inte maktkoncentration”

Medlemskapet, där varje medlem har en röst och deltar i det ideella arbetet, är under stor förändring. Listan med organisationer där rösträtten, medlemsavgiften och volontärarbetet är skilda kan göras lång.

Är de demokratiska principerna utsatta för en osynlig terrorattack? Var är debatten om demokrati och föreningsliv?

Själv står jag benhårt fast vid att medlemskap, ideellt arbete och demokrati hör ihop. Det hör ihop med synen på demokrati och likabehandling. När föreningarna gör avsteg från demokratiska principer och tillåter engagemang av ickemedlemmar tar vi ett långt steg bort. Vi tar ett långt steg bort från inflytande och kliver rätt in i borgerskapets välgörenhetsfond.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”En del påstår att vi bara ska vara ’fackliga'”

För det är så konsekvenserna blir när föreningar delas upp i volontärer utan makt, medlemmar med bestämmanderätt och donationer från dem med pengar och den definitiva makten att bestämma. Makten förskjuts från medlemmen till donatorn.

Frågan behöver komma upp i rampljuset och diskuteras. För det handlar om en stor samhällsförändring som sker i det tysta.

LÄS ÄVEN: Hans Schoug: ”Medlemskap eller försäkringspremie?”

Vi i Elektrikerförbundet vågar låta våra medlemmar bestämma i föreningen. Det är att tillvarata våra gemensamma intressen och styrkor. Det kan vara ett skäl när du ska värva en oorganiserad. Ett medlemskap i Elektrikerförbundet är ett steg för en mer demokratisk värld.

David Fernhed, region Mitt