• Foto: Pixabay/Montage

I tisdags förra veckan utsattes en kvinnlig byggnadsarbetare för sexuella trakasserier vid Skanskas universitetsbygge i Kalmar. Redan dagen därpå kastade Skanska ut två underentreprenörer med mellan 10-17 anställda från bygget.

– En kvinna som arbetar på vårt projekt blev i tisdags utsatt för sexuella trakasserier. Det ska röra sig om nedsättande och kränkande kommentarer, säger Skanskas presstalesperson Mia Trahn till 24Kalmar.

Trakasserierna ska ha utförts vid två skilda tillfällen under tisdagen, av mellan tre och fem män. Dessa arbetar för två olika företag som anlitats av Skanska till bygget av det nya Linnéuniversitetet i Kalmar. På onsdagsmorgonen beslutade Skanska att stänga av dessa två företags samtliga arbetare från bygget. Enligt uppgifter till 24Kalmar ska det röra sig om 17 avstängda personer, medan Mia Trahn uppger att det rör sig om 10-15 personer.

LÄS ÄVEN: Nolltolerans mot sextrakasserier i Elektrikerförbundet

Avstängningen kommer att gälla fram tills det att Skanska fullföljt sin utredning om det inträffade. Där ska det även undersökas om fler av byggets omkring 150 arbetare blivit utsatta för trakasserier. Utredningen beräknas vara klar i slutet av denna vecka. De två berörda företagen ska innan dess även kunna visa på att de upprättat en handlingsplan för att förhindra att något liknande inträffar igen.

LÄS ÄVEN: Josefine Larsson: ”Ingen annan än jag har rätt till mitt space”

Först därefter kommer Skanska att besluta om samarbetet med företagen ska fortsätta.

– Då får vi se om de kan komma tillbaka, men det ser inte så ljust ut i dagsläget, säger Mia Trahn.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Respektera din arbetskamrat – godta ingen skit!”

Hon utesluter inte att händelsen även kan komma att polisanmälas.

– Det är inte omöjligt att en sådan blir aktuell, det får utredningen visa, säger hon.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se