• Den parlamentariska Pensionsgruppen har enats om att höja pensionsåldern.
    Foto: Pixabay

Pensionsåldern ska höjas. Det är den blocköverskridande Pensionsgruppen ense om. Tidigare i veckan gick socialminister Annika Strandhäll (S) ut i Dagens Nyheter och berättade att ett förslag kan presenteras redan i vår.

Samtidigt menade socialministern att arbetsmarknadens parter står bakom de förändringar som diskuteras.

Elektrikerförbundet ställer sig dock frågande till det uttalandet.

– För att uttrycka sig lite diplomatiskt: först vill jag se att elektrikerna har rätt till ett helt yrkesliv, upp till nuvarande pensionsålder, efter det kan man diskutera höjningar. Men just nu jobbar ytterst få elektriker till 65, och när de går i pension så är de i så fall väldigt slitna. Så i dag är det högst orealistiskt, säger förbundsordförande Jonas Wallin.

De förändringar som Pensionsgruppen diskuterar är bland annat att höja den tidigaste pensionsåldern från 61 till 63 år och att arbetsgivarna inte ska kunna säga upp anställda förrän vid 69 års ålder. I dag slutar Lagen om anställningsskydd, LAS, att gälla vid 67.

Jonas Wallin, förbundsordförande Svenska Elektrikerförbundet.
Foto: Tomas Nyberg

Jonas Wallin säger att han förstår att pensionsåldern på sikt kommer att höjas. Men att det än så länge är orealistiskt, med hänvisning till hur arbetsmiljö och arbetssituation ser ut för elektriker.

– Jag brukar titta på hur många elektriker vi har i olika åldrar, och från 55 års ålder så sluttar det väldigt brant ned. Sist jag kollade så hade vi endast två stycken som var 67 år och fortfarande jobbade. Så i nuläget är det helt orealistiskt att kräva höjd pensionsålder av elektriker, säger Jonas Wallin och fortsätter:

– Någonstans i framtiden så landar det där, det förstår jag också. Men det blir ett slag i ansiktet på en elektriker som har ont och knappt tar sig ur sängen när han är 58 att han ska jobba tio år till, när det också är bevisat att så få orkar det. Men kan man hitta lösningar som dels ger en bättre arbetsmiljö hela resan fram till pension, eller väldigt goda omställningsmöjligheter så att man kan ta ett lättare jobb utan att tappa i framtida pension, då hamnar man ju i ett annat läge. Men just nu är det orealistiskt.

 

Anna Norling

anna.norling@mittmedia.se