• – Det här blir bra för alla, säger Anders Mattsson, ordförande för Installatörsföretagen, som är en sammanslagning av Eio och VVS Företagen från nyåret. Foto: Installatörsföretagen.

Sammanslagningen av Eio och VVS Företagen är nu klar, både vad gäller själva företaget och föreningen. Nu är det Installatörsföretagen som gäller.

Redan vid nyåret 2016 bildades det gemensamma bolaget Installatörsföretagen av Eio:s och VVS-företagens servicebolag. Nu är det också helt klart att de två arbetsgivarföreningarna går samman till en förening med samma namn. Sammanslagningen genomförs vid nyår och ska vara helt klar ute i regionerna i respektive föreningar till 2020.

– Nu börjar arbetet med att organisera distrikten och föreningarna. Det är viktigt. Naturligtvis finns det många frågor att lösa, säger Anders Mattsson, ordförande i föreningen Installatörsföretagen.

LÄS ÄVEN: Oroad över att Eio går ihop med VVS-företagen

Anders Mattsson ser sammanslagningen som ett sätt att bli effektivare och hitta samordning. Inom Svenskt Näringsliv tillhör Installatörsföretagen sektor Bygg och Installation tillsammans med Byggindustrierna, Målarföretagen, Glasmästarna, Maskinentreprenörerna och Plåt Ventföretagen

– Vi vill bli en starkare röst i den gebiten. Sen vill vi hitta synergier. Vi har två fackliga motparter. Men juridiken är densamma. Plus att vi jobbar på samma arbetsplatser.

LÄS ÄVEN: Eio svarar: Samverkan – ett måste för installationsbranschen

Man vill nu också samla utbildningen. Refis, rörentreprenörernas utbildning, är nu sålt till Installatörsföretagen. Sedan tidigare finns Elektrikernas utbildning EUU inom organisationen.

När det gäller kollektivavtal är Anders Mattsson öppen för att hitta samordningar.

– Det handlar om att bli effektivare. Men den frågan äger vi bara tillsammans med facken. Vi har i dag en bra dialog både med elfacket och Byggnads.

– Yrkesskråerna ska vi ha kvar. Det ska man inte tappa bort. Men lönefrågor, semesterrätten, föräldrarätten och arbetsmiljön är inte olika. Det som kan skilja är ackordsformerna. Vi kan ha olika ackordssystem.

– Jag har i alla fall en agenda att få en gemensam motpart. Men det frågan äger vi inte.

LÄS ÄVEN: ”Det behövs ett modernt avtal”

Han ser också samgåendet som ett sätt att skapa en säkrare arbetsmarknad.

– Vi ser ju på tv vilken rock’n roll det är.

Han vill ha fler organiserade både på arbetsgivarsidan och på arbetstagarsidan.

– Vi har en medlemstillströmning i dag, mycket på grund av säkerhet. Det ska vara dyrt att inte vara medlem. Här måste vi jobba tillsammans. Det är bättre att få med dem som står utanför. Vi är måna om att ha bra och starka förhandlingspartner.

LÄS ÄVEN: ”Nej tack, Eio, vi unga vill inte ha sämre anställningsvillkor denna gång heller”

Anders Mattsson är 61 år och har jobbat i VVS- och industribranschen i 25 år och har varit ordförande i VVS företagen sedan 2010. Till vardags är han vd i Björnbergskoncernen. Det består av fem rör- och VVS-företag som sen i fjol är en del av Bravida.

Vid sidan om arbetet har han också arbetat med fotboll för barn med funktionsnedsättningar.

– Jag fick pris på Idrottsgalan 2011.

Vice ordförande i Installatörsföretagen är Johnny Petré från Lindsténs Elektriska.

VD för Installatörsföretagen blir Ola Månsson, som tidigare i år lämnade Byggindustrierna, BI. Eio:s tidigare vd Jan Siezing går i pension vid årsskiftet.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se