Anmälningarna om arbetsolyckor och arbetssjukdomar ökar, speciellt inom branscher där var femte arbetstagare är mellan 20-24 år. Nu ska Arbetsmiljöverket granska branschernas förebyggande arbetsmiljöarbete.

Arbetsskadestatistiken inom hotell- och restaurangbranschen och detaljhandeln visar att anmälningar om arbetssjukdomar och arbetsolyckor med sjukfrånvaro har ökat sedan 2012. Ofta handlar det om att kroppen belastas på fel sätt, men statistiken innefattar också anmälningar om stress och hög arbetsbelastning. Inom just dessa branscher är var femte arbetstagare mellan 20-24 år.

Med anledning av detta ska nu Arbetsmiljöverket inspektera det förebyggande arbetsmiljöarbetet på 2 000 arbetsplatser runtom i landet. Den stora granskningen kommer att äga rum under två veckor i oktober, och är en del av en gemensam informationskampanj som samtidigt drivs i EU:s alla 28 medlemsländer. Även Norge och Island deltar i kampanjen.

– Arbetsgivarna ska bli bättre på att hitta riskerna för att kunna skydda arbetstagare i alla åldrar. Ingen ska behöva sluta sitt jobb i förtid för att det slarvas med det förebyggande arbetsmiljöarbetet, säger Peter Burman, ägare till kampanjen på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande. Han fortsätter:

– Att få koll på riskerna innan någon skadas är viktigt i branscher där många unga arbetar. Vi kan inte acceptera att unga skadas i sin första kontakt med arbetsmarknaden, säger Peter Burman.

I granskningen kommer Arbetsmiljöverket att undersöka om arbetsgivarna arbetar systematiskt med att bedöma och åtgärda risker i sin verksamhet.

– Det är så de kan rädda någon från att bli sjuk eller skada sig i jobbet, säger Lena Lindskog som leder arbetet inom kampanjen.

”Inspektionen genomförs mot bakgrund av att Europas befolkning blir äldre och att arbetstagare i framtiden kommer att behöva hålla sig friska för att kunna försörja allt fler pensionärer. Arbetsmiljön är en viktig faktor för att kunna vara frisk och vilja jobba längre”, skriver Arbetsmiljöverket i sitt pressmeddelande.

Resultaten av inspektionerna presenteras på Arbetsmiljöriksdagen den 27 oktober.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


Exempel på andra branscher som blir inspekterade:

– Callcenters, där 33 procent är unga (20–24 år). Branschen utmärks av stress, repetitivt arbete och hög belastning av hjärnan, så kallad kognitiv belastning.

– Magasinering och varulagring där 15 procent är unga, och där anmälningar av arbetsolyckor med sjukfrånvaro och arbetssjukdomar ligger högt jämfört med snittet (17 per 1 000 jämfört med branschsnittet på 7 per 1 000 förvärvsarbetande). Här är bland annat truckolyckor vanliga.

– Informations- och kommunikationsbranschen, där anmälningar av arbetsolyckor med sjukfrånvaro och arbetssjukdomar ökat med drygt 40 procent sedan 2012. Branschen anmäler många sjukdomar kopplat till stress och bildskärmsarbete.

Läs mer om kampanjen: i Sverige, samt på EU-nivå.