• – Män som tjänat bra, fortsätter att jobba sen de blivit pensionärer. 60 procent jobbar vidare i det läget. De som har dålig pension jobbar inte vidare. De är utslitna och nästan alltid kvinnor. De ekonomiska skillnaderna ökar. Jag är lite förvånad att man accepterar det pågående förfallet, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker hos Folksam. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Så länge som borgfreden finns kvar om pensionssystemet, så blir det inte en partipolitisk fråga, sa Håkan Svärdman. Foto: Tomas Nyberg

  • – En viktig fråga är arbetsmiljöfrågan, att kunna jobba fram till pensionen. Vi har en snittålder på 62 år hos elektriker i dag, säger Petter Johansson på Elektrikerförbundet. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

Pensionerna urholkas allt mer för de yngre i arbetslivet.
– De som är föds 1995 får i bästa fall 41 procent av lönen i pension. Efter 45 arbetsår, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

I årets avtalsförhandlingar var pensionsfrågan en viktig del i många avtal. För Elektrikerna så handlade det om att bygga på avtalspensionen.
Med avtalets förstärkning, så är avsättningen från 2019 sex procent. Elektrikernas förbundsstyrelse har satt som sitt mål att det ska höjas successivt till tio procent.
– Vi har under lång tid sett att den pension som avsätts inte räcker till, säger Petter Johansson, ansvarig för försäkringar och pensioner på Elektrikerförbundet.

Skälet är att det nuvarande pensionssystemet urholkas och för de yngre som nu kommer ut i arbetslivet, så är det i dag allt för lite pengar som sätts undan.
Håkan Svärdman är välfärdsanalytiker på Folksam och expert på våra pensioner. Han menar att de som nu kommer ut i arbetslivet har en garanti på endast 41 procent av lönen.
Det är långt från de ambitioner om 80 procent som tidigare var vägledande.

 
LÄS ÄVEN:”S bör ta fram ett nytt pensionssystem”
 

Det finns i dag pensionärer i Sverige som har det ganska bra. Husen är betalda, de har pengar på banken och de gamla pensionsreglerna ger hyfsade pensioner.
– Pensionärerna är Sveriges mest förmögna grupp. Man brukar ju kalla pensionärerna den nya överklassen. Men man ska ha klart för sig att det är ingen enhetlig grupp. Av de två miljoner pensionärerna finns det 400 000, mestadels kvinnor, som lever som fattigpensionärer.

Att leva som fattigpensionär innebär att man har mindre än 11 830 kronor per månad före skatt. Där går EU:s fattigdomsgräns. Det rör kvinnor som betalat in pengar i pensionssystemet, men inte får ut nåt av det.
– Kvinnorna stärker pensionssystemet. Sen får de garantipension från statskassan.
Det finns medlemmar i Kommunal som tjänat 400 kronor extra i månaden som pensionär utöver garantipensionen efter ett helt arbetsliv.
– Även efter pensioneringen fortsätter löneskillnaden mellan män och kvinnor. 60 procent av männen jobbar vidare, medan lågavlönade kvinnor inte jobbar vidare, säger Håkan Svärdman.
– Vi måste pumpa in mer pengar i systemet. Fler och fler börjar höja sina kraftig avtalsområden börjar höja sina avgifter. Men det är nästan bara manligt dominerade privatanställda som omfattas av detta. Kommunanställda har inga extra avsättningar. Det mest frikostiga avtalet är om man jobbar på SSAB i Borlänge eller Luleå. Då har man hela 8,5 procents avsättning, säger Håkan Svärdman.

Det är viktigt att arbeta på ett företag med kollektivavtal. Totalt ger avtalsförsäkringen som facken och arbetsgivarna står för runt 8 000 kronor i månaden för en elektriker. Av detta står Elektrikernas kollektivavtal för runt 3 000 kronor från 2019.
– Om man är medlem i elektrikerförbundet och om man jobbar på ett företag med kollektivavtal, så behöver man inte vara orolig, säger Petter Johansson.
Men saknas kollektivavtal, då blir det ett liv som fattigpensionär.
– Det finns företag i elbranschen som är utan kollektivavtal. Jobbar man där så blir man ju faktiskt blåst på 5 300 kronor i pension, säger Petter Johansson.

Tjänstepension är en bra försäkring inför framtiden.
– Elektriker tjänar en halv miljon extra på det man lyckats förhandla fram, jämfört med övriga på arbetsmarknaden.
Håkan Svärdman på Folksam ser tre problem i framtiden. En höjd pensionsålder, avgifter som kan förändras och att socialförsäkringarna måste anpassas.
Han tror också att politikerna kommer att ställa större krav på tjänstepensionsavtalet.
– Det kommer att väcka liv i parterna. Man måste helt enkelt spara mer själv om man ska ha en hyfsad pension.

 

Räknesnurra på sef.se

På Elektrikernas hemsida www.sef.se kan man kontrollera att pensionsinformationen stämmer. Med en så kallad räknesnurra kan man beräkna tjänstepensionen.

 

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se