• Tidningen Elektrikern. Pontus Boström och Region Mitt utmanar resten av landet i en värvningsutmaning. Foto: Tomas Nyberg

Sedan början av 2000-talet minskar antalet medlemmar i Elektrikerförbundet. Det här vill Region Mitt göra något åt. Därför utmanar regionen resten av landet i en värvningsutmaning.
– Det här är ett sätt att ta en ny ansats, säger Pontus Boström, ombudsman för Region Mitt.

Region Mitt har satt bestämda mål för varje verksamhetskrets i regionen (Stockholm, Gotland, Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Uppland, Västmanland, Örebro och Östergötland). För verksamhetskrets 1 (Stockholm och Gotland) är målet 75 nya medlemmar fram till årsskiftet, för verksamhetskrets 9 (Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland) 50 nya medlemmar och så vidare, allt beräknat på dagens medlemsantal.

Sammanlagt är målet 166 nya medlemmar för regionen. Men tanken är alltså att hela förbundet ska växa. Pontus Boström tror att 500 nya medlemmar fram till förbundsmötet i juni nästa år är fullt rimligt, om hela förbundet hjälps åt.

Och medlemspotentialen är stor. I dag har Elektrikernas a-kassa 27 627 medlemmar, men antalet aktiva medlemmar i förbundet ligger under 20 000. Det vill säga: förbundet skulle kunna öka sitt medlemsantal med dryga 7 000 medlemmar om alla verksamma elektriker blev medlemmar i förbundet.

Det här handlar såklart om förbundets ekonomi, men inte bara.

– Intäkterna är inte det viktigaste. Det viktigaste är att vi får en högre täckning på kollektivavtalet om vi blir fler medlemmar, säger Pontus Broström.

Enligt Pontus Boström beror förbundets medlemstapp på flera faktorer. Dels den förra borgerliga regeringens politik som förändrade förutsättningarna för fackförbunden, men även förbundets agerande.

– Vi har inte mött förändringarna. Vi måste ta reda på varför de oorganiserade har valt att stå utanför. Vi har inte varit tillräckligt lyhörda. Det räcker inte att bara att fråga om medlemskap, utan det krävs även att vi lyssnar. Vilka är förväntningarna på oss som fackförbund?

Senast den 30 september vill Region Mitt ha svar på om övriga regioner antar utmaningen och hur många medlemmar respektive region avser att nå fram till 31 december 2017.

 

Pontus Boströms värvningstips:

1. Sätt er ner och dagtinga med er själva, vilket mål är möjligt?

2. Prioritera. En fackförening har ju väldigt mycket att göra i dag. Jag tror vi måste börja bli utåtriktade i stället för inåtriktade.

3. Därefter är det inga konstigheter, utan vanligt hårt jobb, träffa människor och prata. Sök upp lärlingar, gör skolbesök. Berätta vad ett fackligt medlemskap innebär. De allra flesta som är oorganiserade har inte ens fått frågan om medlemskap.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se