• Ur filmen Efter Inez. Foto: Ellinor Hallin, copyright: Karin Ekberg AB

Hur går man vidare när det som inte får inträffa händer? Hur lever man med en livslång sorg? Hur ska man som arbetskamrat eller vän bemöta den som förlorat sitt barn? I dokumentärfilmen Efter Inez får vi följa Filip Nordin och Denize Löfgren.

Vid en sista rutinkontroll upptäcker barnmorskan att hjärtat stannat på barnet som är beräknat att födas inom kort. Denize blir igångsatt och föder fram parets första barn, en dotter som får namnet Inez.

Filmaren Karin Ekberg kommer in i rummet på förlossningsavdelningen redan dagen efter. Kontakten har knutits genom en moster till Denize. Även om Filip var skeptisk till en början såg han också en möjlighet att få bilder och film som minnen. Överenskommelsen var att de skulle få bilderna och materialet och senare bestämma sig om de ville medverka i dokumentären.

– Karin blev som en vän. Hon kom ibland utan kamera och bara pratade, säger Filip.

– För mig var det ett sätt att bearbeta det, säger Denize.

De får ha Inez hos sig några dagar. Filip håller henne och så småningom övervinner även Denize sin rädsla.

Paret är så modiga som släpper in oss i sorgen och delar med sig. De hoppas att filmen ska bli ett stöd för andra föräldrar i samma situation och att filmen kan leda till att samtalsklimatet blir mer öppet.

– För de som drabbas nu blir väldigt ensamma, säger Filip.

Filip arbetade på en stor byggarbetsplats. Han berättar att arbetskamrater och vänner beklagade sorgen. Sen blev det tyst.

Filip och Denize hanterar sorgen på olika sätt. Hon vill prata om Inez hela tiden. Han vill snabbt tillbaka till jobbet, för snabbt – han blir sjukskriven igen. Han vill hålla sig sysselsatt. Sorgen blir som en vägg mellan dem. Denize uppfattar det som att Filip vill sörja i fred och låter honom vara.

Kärleken övervinner sorgen. Men Inez är för alltid älskad och aldrig glömd.

Karin Ekberg följer paret under flera år, nära men respektfullt. Filmen vann i mars 2017 huvudpriset vid Tempo dokumentärfestival.

Efter Inez har biopremiär den 29 september, och går sedan vidare till alla nordiska public service TV-kanaler.

LÄS ÄVEN: Elvis Presley förankrad i arbetarklass och blues

Om Efter Inez:

Manus och regi: Karin Ekberg
Längd: 76 min
Premiär bio: 29 september
Trailer: https://vimeo.com/207094299…
Facebook: www.facebook.com/efterinez

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Kultur

Från fängelsevisor till dagens ”gangstarap”

KULTUR Recension ”Kåklåtar fängelsevisor som identitetsmarkör och kulturarv” av Dan Lundberg Utgiven av Gidlunds förlag Musiketnologen Dan Lundberg lyfter fram det kreativa musikskapandet i landets fängelser genom flera decennier.

När svenskarna var invandrarna

KULTUR När vi i dag tänker på migranter är det lätt att bara se de människor som migrerar till Sverige. Människor som söker sig hit för att skapa sig en bättre framtid för sig själva och för sina barn. För inte särskilt länge sedan var det i stället svenskar som migrerade, inte minst till Amerika.

De tar kampen för fasta jobb i handeln

KULTUR Antologin ”Lösa förbindelser – om kampen för fasta förhållanden i handeln” borde fungera som en eldkvast i den kommande valrörelsen. Tolv skribenter med vitt skilda utgångspunkter ger sin bild av dagens splittrade och orättvisa arbetsmarknad. Boken bygger på ett 60-tal intervjuer med arbetare som jobbar i butik, på lager och på kontor.

Kultur: Elvis Presley förankrad i arbetarklass och blues

Elvis Presley var förankrad i bluesen och arbetarklassen. Han gick ur tiden för 40 år sedan. Han förblir en av rockhistoriens absolut största ikoner. DD:s kulturredaktör Ulf Lundén tecknar ett personporträtt. Elvis Aaron Presley var född 8 januari 1935 i Tupelo i Mississippi. Han dog 42 år senare, 16 augusti 1977 i Memphis i Tennessee.

Percy Kindahl: ”Bästa att jobba som hissmontör”

Det är tio år sen han gick i pension. Men han fortsätter sin aktivitet. På El-ettans årsmöte satt han sekreterare. Percy Kindahl har som så många andra ett rikt liv att berätta om. Han berättar också gärna om arbetarrörelsens historia och gärna om Söder i Stockholm. Vi följde honom en dag. .solidtango-embed#s6l9xk9489c { position:relative; padding-bottom:56.