• Insänt-text …… Foto: Joel Larsson/Montage

LIDINGÖ

Ungdomar från Elektrikerförbundet träffades under fyra dagar ute på Rönneberga kursgård, som ligger på Lidingö Stockholm. De diskuterade en utveckling av ungdomsverksamheten i förbundet. Vad är då ungdomsverksamhet undrar du som läser detta?

Ungdomsverksamhet är när vi organiserar och aktiverar ungdomar och gör dem fackligt medvetna. En av de största och viktigaste uppgifterna som ungdomsverksamheten gör är skolinformation i gymnasieklasserna 1-3. Det är oftast genom skolinformationen vi skapar den första tidiga kontakten med facket. Det är genom någon form av ungdomsutbildning som våra medlemmar får gå den första fackliga kursen och få en förståelse vad facket är, vad vi har gjort och vad vi gör idag.

Det är genom någon form av ungdomsaktivitet som vi skapar det första initiala intresset för facket och det är genom ungdomsverksamheten vi garanterar återväxt i förbundet. Det är väldigt vanligt att de som engagerar sig i ungdomsfrågor går vidare och engagerar sig i andra fackliga frågor, så som uppsöker, arbetsmiljö, förhandling eller ackordsverksamhet.

Paneldiskussion med ordförandena för Målarna, Byggnads och Elektrikerna samt moderatorn Daniel Talebi från Handels. Foto: Joel Larsson

Som ni förstår är det en väldigt viktig byggsten för hela förbundet och det är viktigt att det blir bra. Därför har vi dedikerat fyra hela dagar, torsdag till söndag, till att diskutera och utveckla ungdomsverksamheten.

Deltagarna på ungdomskonferensen diskuterar ungdomsfrågor med Per-Håkan Waern, längst till höger. Från vänster: Johannes Rexby VK 9, Claes Thim VK 1, David Johansson VK 1. Foto: Joel Larsson.

Elektrikernas ordförande Jonas Wallin och Daniel Talebi, Handels. Foto: Joel Larsson

Samtidigt med Elektrikernas ungdomskonferens samlades ungdomar från Byggnads och Målarna. De tre förbunden hade ett tvärfacklig samarbete, där vi har gjorde ett gemensamt uttalande om det rådande arbetsmiljöfusket som vi kan bevittna på väldigt många arbetsplatser ute i landet och som uppmärksammats i Uppdrag granskning.

Ungdomskonferensen fick också besök av Per-Håkan Waern, förste vice ordförande, som var med och diskuterade och svarade på frågor kring ungdomsverksamhet. Jonas Wallin, Förbundsordförande för Elektrikerförbundet, kom också ut till Rönneberga.

Samtliga ordförande för Målarna, Byggnads och Elektrikerförbundet var inbjudna till en tvärfacklig paneldiskussion där det ställdes frågor till panelen, bland annat om arbetsmiljö, förbundsfrågor och ungdomsverksamhet.

Text och bild: Joel Larsson

Foto: Joel Larsson

Saker som ungdomsverksamheten arbetar med idag:

· Organiserar och utförare av skolinformation i gymnasieskolor.

· Rekrytering av elevmedlemmar och medlemmar

· Ungdomsutbildningar

· Ungdomsforum

· Ungdomskonferenser

· Medlemsträffar

· Tvärfacklig verksamhet

· Facklig politisk verksamhet

Är du intresserad att engagera dig med ungdomsverksamhet så tveka inte att höra av dig till din närmaste verksamhetskrets eller förbundskontoret.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Insänt

Klubb 67 på motorfabriken Pythagoras

INSÄNT Snitzlad bana från busshållplatsen i Norrtälje ledde ett drygt 20-tal medlemmar till motorfabriken Pythagoras onsdagen den 18 april. Fabriken är idag ett drygt 100-årigt levande verkstadsmuseum. Från början skulle man här tillverka räknemaskiner men det lyckades inte så bra, istället blev det verktygsmaskiner och tändkulemotorer.

Ny tågdepå i Eskilstuna: ”Klart vi mäter det här”

INSÄNT Jag var på ett arbetsplatsbesök i Eskilstuna, hos Assemblin. Där bygger PEAB en ny servicedepå för tåg i bangårdsområdet Gredby. Bygget startade i början av 2017 och planeras bli klart efter sommaren 2018. Det är en anläggning med elinstallationer utan dess like. Här finns bland annat långa kulvertsystem, takhöjder över 10 meter och desigarmaturer som är över 6 m långa.

David Fernhed: ”Macken gör mig inte besviken”

KULTUR Vad: ”Macken Tv-serien på scen” Var: Lorensbergsteatern i Göteborg Det är med stor förväntan jag hänger av mig jackan i Lorensbergsteaterns entré. Mina barndomsidoler ska återigen roa mig med sång och sketch. Föreställningen Macken gör mig inte besviken. På andra raden från scenen får jag beskåda Galenskaparna och After Shaves mästerverk.

Besök hos elektriker i Mariestad, Lidköping och Skövde

INSÄNT Morgan Andersson, ombudsman i Region väst, har under våren varit ut och besökt ett antal arbetsplatser i regionen. Här är hans bilder och berättelser från dessa besök. Bravida Skövdes glada gäng träffar Elektrikerförbundets Morgan Andersson på Skövdes blivande mötesplats.

Klubbsammanslagning på Assemblins årsmöte

INSÄNT Den 14 februari hade Assemblin Stockholm årsmöte där man slog ihop klubbarna Solna och Västberga till en och samma. Ombudsman i Region Mitt, Michael Clysén bjöds in att sitta som mötesordförande. Det nya styrelsen valdes och består av 9 ordinarie ledamöter och 2 suppleanter. Det valdes representanter till skyddskommittén samt skyddsombud. Klubbordförande Pierre Håkansson.

El-ettan besökte Förbifart Stockholm

INSÄNT Våra regionala skyddsombud Claes Thim och Per Söderlund var ute på Förbifart Stockholm för att gå skyddsrond. De var på Lovön som är en av tre projekt för Förbifart Stockholm, just Lovön ligger ute på Ekerö.

Skolbesök och snack om machokultur på Thorildsplans gymnasium

INSÄNT Vad är machokultur? Det är ett återkommande viktigt ämne i vår vardag och det är dessutom skadligt för hela branschen. Den leder till dålig arbetsmiljö och att många kvinnor väljer bort eller slutar att arbeta inom elektrikeryrket. El-branschen består av 98 % män och det är vi män som måste ta vårt ansvar.

Assemblin i Luleå vann ackordstävlingen

INSÄNT Ackordslaget från Assemblin i Luleå vann ackordstävlingen. De valde att gå och se Luleå Hockey och äta en god middag i samband med det. De tycker det är motiverande att mäta och mycket användbart även på mindre jobb.

Besök hos montörer i Trollhättan och Skövde

INSÄNT Morgan Andersson, ombudsman för Region Väst i Skaraborg, har besökt några elektriker på arbetsplatser i regionen. Här berättar han lite om besöken. Ledande montören Johnnie Olsson och Mathias Norrback från Midroc Electro håller på med Kvarteret Gulsparven i Trollhättan. 164 nya hyresrätter fördelat på 7 olika 6 våningshus och 2 radhuslängor.

Besök hos montörerna på Esplanaden i Uppsala

INSÄNT Bravida bygger tillsammans med JM 91 lägenheter på Esplanaden i Uppsala. Just för tillfället håller elektrikerna Adam och Joakim på med mellanväggar. Daniel, som också är klubbordförande, håller till nere i källaren och gör montaget i undercentralen.

Minnesord – Stefan Pålsson

Det var med sorg jag läste meddelandet jag fick på morgonen den 5 mars att vännen och kamraten Stefan Pålsson hade lämnat det jordiska i helgen. Jag mötte Stefan för första gången i samband med att jag skrev boken ”De ohörda”, där han var en av de som blev intervjuade. Elektrikern och socialisten Stefan skrädde inte orden om vad som skedde i vårt land.

Besök hos Assemblin-montörerna i Juvelen

INSÄNT David Fernhed har besökt bygget av Juvelen i Uppsala, och Assemblin-montörerna som arbetar där. På Juvelen, två meter från Uppsala centralstation, träffar jag Assemblins montörer. Projektet ska vara klart i augusti 2018 och kommer bestå av kontor och restaurang.

Grötlunch och sportjournalistik med Klubb 67

INSÄNT Som traditionen bjuder i Klubb 67 höll vi den 14 december vår årligt förekommande grötlunch i Årsta Folkets Hus. Som gäst till mötet hade vi inbjudit sportjournalisten Johan Esk på Dagens Nyheter. Han berättade om hur och varför han valt journalistyrket och just sporten. Idag jobbar han mer allmänt som sportkrönikör och inte med de dagliga reportagen.

Elqvinnor från vk21 möttes i Tällberg

INSÄNT Den 17-18 januari träffades 13 av 26 kvinnliga elektriker i vk21, Dalarnas och Gävleborgs län, vid en kvinnokonferens i Tällberg. Tina Jacobs berättar. Under dessa två dagar handlade utbildningen om flera viktiga och intressanta saker. Första dagen började med besök av Folksam där två kursledare bjudits in. Deltagarna fick en genomgång om försäkringar och pensioner.

INSÄNT: Bravida El i Malmö vann ackordstävlingen

INSÄNT Ackordslaget från Bravida El i Malmö med ackordsansvarig Andrés Fernandes vann ackordstävlingen i december.