• Insänt-text …… Foto: Joel Larsson/Montage

LIDINGÖ

Ungdomar från Elektrikerförbundet träffades under fyra dagar ute på Rönneberga kursgård, som ligger på Lidingö Stockholm. De diskuterade en utveckling av ungdomsverksamheten i förbundet. Vad är då ungdomsverksamhet undrar du som läser detta?

Ungdomsverksamhet är när vi organiserar och aktiverar ungdomar och gör dem fackligt medvetna. En av de största och viktigaste uppgifterna som ungdomsverksamheten gör är skolinformation i gymnasieklasserna 1-3. Det är oftast genom skolinformationen vi skapar den första tidiga kontakten med facket. Det är genom någon form av ungdomsutbildning som våra medlemmar får gå den första fackliga kursen och få en förståelse vad facket är, vad vi har gjort och vad vi gör idag.

Det är genom någon form av ungdomsaktivitet som vi skapar det första initiala intresset för facket och det är genom ungdomsverksamheten vi garanterar återväxt i förbundet. Det är väldigt vanligt att de som engagerar sig i ungdomsfrågor går vidare och engagerar sig i andra fackliga frågor, så som uppsöker, arbetsmiljö, förhandling eller ackordsverksamhet.

Paneldiskussion med ordförandena för Målarna, Byggnads och Elektrikerna samt moderatorn Daniel Talebi från Handels. Foto: Joel Larsson

Som ni förstår är det en väldigt viktig byggsten för hela förbundet och det är viktigt att det blir bra. Därför har vi dedikerat fyra hela dagar, torsdag till söndag, till att diskutera och utveckla ungdomsverksamheten.

Deltagarna på ungdomskonferensen diskuterar ungdomsfrågor med Per-Håkan Waern, längst till höger. Från vänster: Johannes Rexby VK 9, Claes Thim VK 1, David Johansson VK 1. Foto: Joel Larsson.

Elektrikernas ordförande Jonas Wallin och Daniel Talebi, Handels. Foto: Joel Larsson

Samtidigt med Elektrikernas ungdomskonferens samlades ungdomar från Byggnads och Målarna. De tre förbunden hade ett tvärfacklig samarbete, där vi har gjorde ett gemensamt uttalande om det rådande arbetsmiljöfusket som vi kan bevittna på väldigt många arbetsplatser ute i landet och som uppmärksammats i Uppdrag granskning.

Ungdomskonferensen fick också besök av Per-Håkan Waern, förste vice ordförande, som var med och diskuterade och svarade på frågor kring ungdomsverksamhet. Jonas Wallin, Förbundsordförande för Elektrikerförbundet, kom också ut till Rönneberga.

Samtliga ordförande för Målarna, Byggnads och Elektrikerförbundet var inbjudna till en tvärfacklig paneldiskussion där det ställdes frågor till panelen, bland annat om arbetsmiljö, förbundsfrågor och ungdomsverksamhet.

Text och bild: Joel Larsson

Foto: Joel Larsson

Saker som ungdomsverksamheten arbetar med idag:

· Organiserar och utförare av skolinformation i gymnasieskolor.

· Rekrytering av elevmedlemmar och medlemmar

· Ungdomsutbildningar

· Ungdomsforum

· Ungdomskonferenser

· Medlemsträffar

· Tvärfacklig verksamhet

· Facklig politisk verksamhet

Är du intresserad att engagera dig med ungdomsverksamhet så tveka inte att höra av dig till din närmaste verksamhetskrets eller förbundskontoret.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Insänt

”Känner att jag har mer att säga till om”

Arvika/Insänt Det handlar om möjlighet att påverka förutsättningar på jobbet och förtjänst – det säger Patrik Nilsson som jobbar på Assemblin i Arvika. Patrik har mätt ett mindre jobb och berättar här om sina tankar gällande ackord. Patrik jobbar normalt med om-, till- och nybyggnation, men i emellanåt får han lite mindre jobb.

Insänt: Ackord leder till mer pengar och kompetens

Att utföra ett jobb på ackord och lämna in sedeln leder inte bara till mer pengar i plånboken – det är också ytterst kompetenshöjande och meriterande, skriver Andras Molnar, ackordsansvarig VK9. Under mitt besök i Eskilstuna som ackordsuppsökare fick jag möjligheten att träffa Hasse Lindberg och Jimmy Lundgren från Eskilstuna-Strängnäs Energi och Miljö.

INSÄNT: Nya vinnare i ackordstävlingen

Nyköping/Malmö Två tävlande ackordslag är vinnare i ackordstävlingen för augusti. Vi gratulerar Ackordslaget från Caverion Nyköping med ackordsansvarig Thomas Skoglund till vinsten och för en bra och rolig motivering.

INSÄNT: Fackligt samarbete vid storbygge i Grums

Grums När det ska byggas en ny stor kartongmaskin vid pappersbruket på Gruvön i Grums, så satsar åtta fackföreningar på ett samarbete för att minska olyckor. BillerudKorsnäs pappersbruk på Gruvön i Grums investerar i en ny kartongmaskin. Det är ett projekt på ca 5,7 miljarder som innefattar en helt ny 500 meter lång byggnad.

Rapport från Elmässan Norr 2017

INSÄNT Umeå och Nolia fick i år bli värd för nordens största mässa inom elinstallation, belysning & fiber. Hans Åkerman sammanfattar här mässan. Mässan arrangerades av Easyfairs Scandinavia AB och pågick 6-7 september.

INSÄNT: Ackordsvinnare tävlade i Go-cart

UPPSALA Go-cart, slangbella och pilbågsskytte stod på programmet när ackordslaget från Jöta el i Uppsala samlades för att fira vinsten i ackordstävlingen. Henrik är ledande montör och ackordsansvarig på det bostadsprojekt som den vinnande sedeln kommer från och är pappa till att aktiviteten äger rum. Henrik Löthman gör sig redo för kvalificeringsheat i go-cart.

Nille Thorsell: Släpp männen fria

Nille Thorsell: Rent statistiskt så så borde det finnas homosexuella, transsexuella och bisexuella på varje byggarbetsplats. Jag har aldrig träffat någon. Är sådant inte märkligt? Stanna upp ett tag. Se er omkring bland era arbetskamrater. Hur ser de ut? Vad vet du om dom? Vad har de för tankar och drömmar? Märkliga frågor kan tyckas. Men jag blir helt klart orolig för vår bransch.
Unga aktiva från Livs, Kommunal och SEF kampanjar tillsammans. Foto: Stefan Johansson

Politikerveckan i Järva

Insänt10-18 juni anordnades en politikervecka i Järva. Syftet men arrangemanget är att öka valdeltagandet och få fler intresserade i att påverka i samhällsbyggandet, detta område är det område i Sverige med lägst valdeltagande. Åtta dagar och åtta partier hade varsin dag. Samtliga partiledare förutom KD:s partiledare kom. Givetvis tog vi på El-ettan tillfället i akt att delta.

Facket på Sommarjobbet

Nu är kampanjen Facket på sommarjobbet slut för denna gång. Cirka 27 000 personer i hela Sverige fick ett samtal under kampanjen. Själva kampanjen är en tvärfacklig informationskampanj där alla fackförbund tillsammans i hela landet är ute på uppsökeri.
Foto: David Aura

Från elektrikerna ute i landet: ”Framtiden kan vara vår”

HudiksvallDet soliga vädret lockade mer än ortsklubbsmötet. Men det slutade i framtidsidéer. Det är soligt i dag! Det kunde vi konstatera när vi gled in i Hudiksvall fredagen den 19 maj. Vi är här för att gästa på ortsklubbsmötet som skall äga rum denna eftermiddag. Vädret är välkomnat.
Foto: Sara Wall

Unga fackliga i arbetarrörelsens fotspår

VästervikOrganiseringsforum 2017 ägde rum i Västervik och samlade 45 unga fackliga från olika delar av landet under temat 100 år av hunger och kamp. Deltagare från åtta olika fackförbund gavs tillfälle och verktyg att diskutera ungdomsfacklig verksamhet och arbetsplatsorganisering under fyra dagar.
Foto: David Fernhed

Ukrainare lyriska över svenska villkor

Örebro/Falköping/Sammanlagt 14 entusiastiska skolungdomar, lärare och fackföreningsledare från den ukrainska staden Kharkiv fick under en vecka lära sig om svenska facket, skolan och den svenska modellen. Besöket var ett arrangemang av Elektrikerförbundet och Ukrainska facket Profbud.

67:an besökte Igelstaverken

SödertäljeI slutet av april tog sig 25 medlemmar i klubb 67 till Södertälje för besök vid Igelstaverken som tillverkar energi. Vi togs emot av fyra trevliga och duktiga anställda som skulle visa oss anläggningen, Anna-Lena, Peter, Sandra och Lasse. Vi blev bjudna på kaffe med tilltugg samt intressant teknisk information och historik kring byggandet av den stora fliseldade pannan som invigdes 2010.

Från servitris till elektriker: ”Man måste ta chansen när den kommer”

INSÄNT Man måste passa på när chansen kommer och det känns rätt i tiden. Detta gäller även yrkeslivet. Så gjorde Juliana Amado från Luleå, när hon sa upp sig som servitris och bytte till något helt annat. – Jag tänkte att nu vill jag göra något annat. En sådan chans får man bara en gång i livet. Juliana Amado tyckte att hon var färdig med servitrisyrket.

Salléns blev mästare i årets cup

Stockholm Laget från Salléns blev årets mästare i Elettan cup, när de gjorde upp om titeln på Bosön sista lördagen i maj. K4 tog silver och Tumba Gymnasium tog bronset. Årets upplaga samlade 8 motiverade och fotbollssugna lag.