• Insänt-text …… Foto: Joel Larsson/Montage

LIDINGÖ

Ungdomar från Elektrikerförbundet träffades under fyra dagar ute på Rönneberga kursgård, som ligger på Lidingö Stockholm. De diskuterade en utveckling av ungdomsverksamheten i förbundet. Vad är då ungdomsverksamhet undrar du som läser detta?

Ungdomsverksamhet är när vi organiserar och aktiverar ungdomar och gör dem fackligt medvetna. En av de största och viktigaste uppgifterna som ungdomsverksamheten gör är skolinformation i gymnasieklasserna 1-3. Det är oftast genom skolinformationen vi skapar den första tidiga kontakten med facket. Det är genom någon form av ungdomsutbildning som våra medlemmar får gå den första fackliga kursen och få en förståelse vad facket är, vad vi har gjort och vad vi gör idag.

Det är genom någon form av ungdomsaktivitet som vi skapar det första initiala intresset för facket och det är genom ungdomsverksamheten vi garanterar återväxt i förbundet. Det är väldigt vanligt att de som engagerar sig i ungdomsfrågor går vidare och engagerar sig i andra fackliga frågor, så som uppsöker, arbetsmiljö, förhandling eller ackordsverksamhet.

Paneldiskussion med ordförandena för Målarna, Byggnads och Elektrikerna samt moderatorn Daniel Talebi från Handels. Foto: Joel Larsson

Som ni förstår är det en väldigt viktig byggsten för hela förbundet och det är viktigt att det blir bra. Därför har vi dedikerat fyra hela dagar, torsdag till söndag, till att diskutera och utveckla ungdomsverksamheten.

Deltagarna på ungdomskonferensen diskuterar ungdomsfrågor med Per-Håkan Waern, längst till höger. Från vänster: Johannes Rexby VK 9, Claes Thim VK 1, David Johansson VK 1. Foto: Joel Larsson.

Elektrikernas ordförande Jonas Wallin och Daniel Talebi, Handels. Foto: Joel Larsson

Samtidigt med Elektrikernas ungdomskonferens samlades ungdomar från Byggnads och Målarna. De tre förbunden hade ett tvärfacklig samarbete, där vi har gjorde ett gemensamt uttalande om det rådande arbetsmiljöfusket som vi kan bevittna på väldigt många arbetsplatser ute i landet och som uppmärksammats i Uppdrag granskning.

Ungdomskonferensen fick också besök av Per-Håkan Waern, förste vice ordförande, som var med och diskuterade och svarade på frågor kring ungdomsverksamhet. Jonas Wallin, Förbundsordförande för Elektrikerförbundet, kom också ut till Rönneberga.

Samtliga ordförande för Målarna, Byggnads och Elektrikerförbundet var inbjudna till en tvärfacklig paneldiskussion där det ställdes frågor till panelen, bland annat om arbetsmiljö, förbundsfrågor och ungdomsverksamhet.

Text och bild: Joel Larsson

Foto: Joel Larsson

Saker som ungdomsverksamheten arbetar med idag:

· Organiserar och utförare av skolinformation i gymnasieskolor.

· Rekrytering av elevmedlemmar och medlemmar

· Ungdomsutbildningar

· Ungdomsforum

· Ungdomskonferenser

· Medlemsträffar

· Tvärfacklig verksamhet

· Facklig politisk verksamhet

Är du intresserad att engagera dig med ungdomsverksamhet så tveka inte att höra av dig till din närmaste verksamhetskrets eller förbundskontoret.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Insänt

Besök hos montörerna på Esplanaden i Uppsala

INSÄNT Bravida bygger tillsammans med JM 91 lägenheter på Esplanaden i Uppsala. Just för tillfället håller elektrikerna Adam och Joakim på med mellanväggar. Daniel, som också är klubbordförande, håller till nere i källaren och gör montaget i undercentralen.

Minnesord – Stefan Pålsson

Det var med sorg jag läste meddelandet jag fick på morgonen den 5 mars att vännen och kamraten Stefan Pålsson hade lämnat det jordiska i helgen. Jag mötte Stefan för första gången i samband med att jag skrev boken ”De ohörda”, där han var en av de som blev intervjuade. Elektrikern och socialisten Stefan skrädde inte orden om vad som skedde i vårt land.

Besök hos Assemblin-montörerna i Juvelen

INSÄNT David Fernhed har besökt bygget av Juvelen i Uppsala, och Assemblin-montörerna som arbetar där. På Juvelen, två meter från Uppsala centralstation, träffar jag Assemblins montörer. Projektet ska vara klart i augusti 2018 och kommer bestå av kontor och restaurang.

Grötlunch och sportjournalistik med Klubb 67

INSÄNT Som traditionen bjuder i Klubb 67 höll vi den 14 december vår årligt förekommande grötlunch i Årsta Folkets Hus. Som gäst till mötet hade vi inbjudit sportjournalisten Johan Esk på Dagens Nyheter. Han berättade om hur och varför han valt journalistyrket och just sporten. Idag jobbar han mer allmänt som sportkrönikör och inte med de dagliga reportagen.

Elqvinnor från vk21 möttes i Tällberg

INSÄNT Den 17-18 januari träffades 13 av 26 kvinnliga elektriker i vk21, Dalarnas och Gävleborgs län, vid en kvinnokonferens i Tällberg. Tina Jacobs berättar. Under dessa två dagar handlade utbildningen om flera viktiga och intressanta saker. Första dagen började med besök av Folksam där två kursledare bjudits in. Deltagarna fick en genomgång om försäkringar och pensioner.

INSÄNT: Bravida El i Malmö vann ackordstävlingen

INSÄNT Ackordslaget från Bravida El i Malmö med ackordsansvarig Andrés Fernandes vann ackordstävlingen i december.

Insända bilder: Glada montörer i Falköping

INSÄNDA BILDER I Falköping byggs det en stor lagerlokal i vilken Bravida El utför elinstallationer. Ombudsman Morgan Andersson besökte bygget och träffade där ett glatt gäng montörer. LÄS ÄVEN: Insänt: Bravida El i Malmö vann ackordstävlingen Ledande montören Erik Leward visar installationerna som var i slutskedet och full fart innan jul.

Ackordsinfo på Midroc i Sandviken

INSÄNT David Aura från VK21 tog med sig ackordsveteranen Mattias Holmberg till Sandviken för att träffa elektriker på Midroc. Det började med frukost på ABF:s lokal på Folkets hus där David och Mattias tillsammans med klubbordförande Henrik Holm pratade om fördelar med ackord och tips på arbetssätt samt förhandlingsteknik.

El-ettan på skolbesök i Tumba

INSÄNT El-ettan var inbjudna till Tumba Gymnasium för att träffa eleverna på el-programmet. Claes Thim, ungdomsansvarig på El-ettan, åkte dit för att träffa dem. Cirka 90 elever fördelat på tre årskullar fick facklig information. Det vi lägger mest krut på är att gå igenom grunderna för hur det fungerar på svensk arbetsmarknad och framförallt vikten av kollektivavtal.

Pressbyråmuseet: Klubb 67 på resa i tiden

I november besökte Klubb 67 Pressbyråmuseet i Stockholm, och togs med på en spännande resa till början av 1900-talet. Jan Eriksson berättar om upplevelsen. Alla har väl varit på kiosken och handlat någon gång. Vi som är lite mer erfarna (äldre) var ju med då det nästan bara fanns Pressbyrån-kiosker på järnvägsstationer och spårvagnshållplatser.

Rapport från LO:s ungforum på Runö

INSÄNT Över 220 personer deltog i LO:s Ungdomsforum på Runö kursgård i Åkersberga, varav sex deltagare var från Elektrikerna. Claes Thim rapporterar från forumet. Det var åter dags för det mycket populära ungdomsforumet som LO arrangerar varje år. Inbjudna är unga förtroendevalda från de olika fackförbunden samt SSU.

INSÄNT: Två riktigt bra dagar på Gotland

INSÄNT I slutet av november åkte Claes Thim, ungdomsansvarig på El-ettan och Fredric Lundahl, ombudsman region Mitt, till Gotland för att tillsammans med Jakob Schwartz, ordförande för Gotlandssektionen, under två dagar hinna med så mycket facklig verksamhet som bara det bara gick. Här är deras berättelse. Tight tidsschema krävde effektivitet.

INSÄNT: Facklig koncernträff inom Assemblin

INSÄNT Torsdagen och fredagen den 19:e och 20:e oktober samlades ett fyrtiotal fackliga företrädare inom Assemblin från hela landet. Under dagarna diskuterades medbestämmandefrågor, arbetsmiljö och andra villkor som berör anställda inom Assemblin.

INSÄNT: Ny medlem valdes in direkt i klubbstyrelsen

INSÄNT Torbjörn Hellgren blev medlem i Elektrikerförbundet och samtidigt invald i den nybildade klubbstyrelsen vid Oppunda elektriska i Katrineholm, skriver Hans Andersson. Cirka en fjärdedel av Elektrikerförbundets medlemmar vid företaget Oppunda i Katrineholm medverkade på klubbmötet i ABF:s lokaler på orten. Klubben har återuppstått efter ett antal års vilande och dvala.

INSÄNT: Lärlingar fick lära sig om facket

Patrik Bergman och Tove Holmgren berättar om lärlingsdagen som hölls i Karlstad i september, där deltagarna även fick tävla i gokart. Det var en otroligt lyckad lärlingsdag den 22 september. Där fick våra nya elektriker bli bekanta med vårt kollektivavtal, vilka rättigheter och skyldigheter vi har ute på arbetsplatserna, jämställdhet och arbetsmiljö.