Såväl försäkringsbolaget Länsförsäkringar som Elektrikerförbundet slår larm om felaktigt installerade solceller.

– Om det är felaktigt gjort och om det blir en skada, i värsta fall en brand och man ser att det är kablar som inte är rätt lagda så kan det vara så att försäkringsbolaget backar, säger Anders Dahlén skadeförebyggare på Länsförsäkringar, till Sveriges radio Jämtland.

Anser försäkringsbolaget att installationen varit felaktig kan det alltså hända att försäkringstagaren blir utan försäkringspengar vid en eventuell brand.

Om det går upp någon person som ska skotta snö på taket eller om sotaren kommer dit och ska sota och taket är spänningsförande så är risken stor att han får sig en stöt så att han ligger nedanför taket sedan.

Sven Höckert, ombudsman vid region Nord

Från Elektrikerförbundet är det Sven Höckert, ombudsman vid region Nord, som uttalar sig.

– Både solcellsanläggningar och tak kan i värsta fall bli strömförande, säger han till radion och fortsätter:

– Om det går upp någon person som ska skotta snö på taket eller om sotaren kommer dit och ska sota och taket är spänningsförande så är risken stor att han får sig en stöt så att han ligger nedanför taket sedan.

Såväl Sven Höckert som Anders Dahlén från Länsförsäkringar menar att det har saknats riktlinjer och föreskrifter från Elsäkerhetsverket om hur solcellsanläggningar ska monteras in, men ser med tillförsikt på framtiden.

– De börjar hinna i kapp. Det kom ju nya krav nu första juli och det kommer säkert kompletteras under hösten, säger Anders Dahlén från Länsförsäkringar till Sveriges radio Jämtland.