• … Elektrikern Lena Nilsson och målaren Markku Rantamäki är två av skyddsombuden som ska åka till Ryssland för att kolla arbetsmiljön för de som bygger VM-arenorna. Foto: Tomas Nyberg

Liksom vid arenabyggen vid andra mästerskap kommer rapporter om hemska arbetsförhållanden vid byggena inför fotbolls-VM 2018. Nu ska regionala skyddsombud från Svenska Elektrikerförbundet och Svenska Målareförbundet åka till Ryssland för skyddsronder på arbetsplatserna.

I Human Rights Watch rapport om förhållandena kring byggena inför fotbolls-VM i Ryssland finns uppgifter om 17 döda byggarbetare. Man uppmärksammar också arbetare som är står utan lön i månader, och de som klagar hotas och migrantarbetare skräms till tystnad.

En skandal avslöjades i början av året då det framkom att nordkoreanska arbetare byggde arenan i St Petersburg under slavliknande förhållanden. Bygget är nu försenat sedan byggentreprenören bytts ut.

Det globala bygg- och träfacket, BTI, har sedan VM 2010 i Sydafrika ställt krav på Fifa och andra idrottsorganisationer. Facket kräver Decent work och att idrottsorganisationerna ska ställa krav på arrangörsländerna om att fackliga och mänskliga rättigheter ska följas. Kraven på arbetsvillkor som motsvarar ILO:s riktlinjer ställs även till företagen, många gånger stora och internationella.

Projektet i Ryssland drivs av det finska facket och de svenska byggfacken stöttar dem.

– Uppdraget är att tillsammans med ryska byggfacket och Fifa göra inspektioner, säger Niklas Enström som är internationell samordnare på Elektrikerförbundet.

Ett långsiktigt mål för Decent work är att ILO:s kärnkonventioner ska finnas med vid uttagningen av mästerskapsarrangör. Att facken ska finnas med före, under och efter mästerskapen.

– Vi måste få upp ögonen på folk för hur det ser ut innanför på byggplatsen. Vad som händer och hur arbetsmiljön är. Att våra medlemmar diskuterar det här på våra arbetsplatser, säger Niklas Enström och poängterar att facken är ett enormt nätverk i hela världen.

– Idrott och politik hör ihop. Ett mästerskap arrangeras inte utan ett politiskt beslut och pengarna styr.

Elektrikernas och Målarnas regionala skyddsombud som ska besöka de olika arenorna i Ryssland i oktober samlades för information om uppdraget och vad de har att vänta. De fick ta del av Martin Blomberg från Byggnads erfarenheter då han besökte två av arenorna. Vid inspektionerna var motsvarigheten till vårt arbetsmiljöverk med och prickade av punkter på en checklista.

– Jag märkte att arbetstagarna vi fick intervjua var handplockade av entreprenörerna och tillsagda vad de skulle svara, säger Martin Blomberg.

Han berättade om en ställning placerad i en skyliftkorg, hur de bilade utan skyddsutrustning, hur 2000 arbetare ska hinna äta lunch i en matsal som rymmer 200 personer och boende i oisolerade containrar.

– Vart man än tittar ser man något som är galet så man måste selektera upptäckte jag, säger Martin Blomberg.

Kyösti Suokas från finska byggfacket tror deras chanser att påverka är mycket små. Men genom avtalet mellan Fifa och BTI, att facken får göra inspektioner, menar han ändå att det kommer påverka en del. Projektet kommer fortsätta och det blir fler inspektioner.

Elektrikern Lena Nilsson från Ystad är ett av de regionala skyddsombuden som ska åka.

– Det är en chans att se världen som den är. Jag gillar att resa men då får man bara se den fina fasaden, säger Lena Nilsson.

– Jag har förstått är det finns mycket skit i världen. Någon behöver se det och förmedla det.

Målaren och regionala skyddsombudet Markuu Rantamäki planerar sin resa till Ryssland med skräckblandad förtjusning.

– Jag ser ju hur utstationerade här i Sverige har det. Det finns ingen koll på säkerheten. Om det är dåligt här, hur illa är det då för migrantarbetarna i Ryssland?

– Det känns bra att arbetarna och facket där får veta om oss och hur det fungerar här. De borde undra och bli nyfikna vilka vi är.

Lena Nilsson känner att skyddsombuden från Sverige är där för syns skull och kanske inte förändrar så mycket men i alla fall något.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se