• Nytt på redaktionen: Christina Smedbakken, till vänster, blir ny webbredaktör på halvtid för Elektrikern. Anna Norling blir ny redaktör och ansvarig utgivare för Elektrikern. Foto: Tomas Nyberg

Den ena var en gång i tiden bingovärdinna, den andra har tidigare jobbat som lärare. Nu är Anna Norling och Christina Smedbakken arbetskamrater som ska ge dig som läser Tidningen Elektrikern såväl nyheter som reportage både på papper och på webben.

De två är nya medarbetare på den redaktion som även producerar Målarnas Facktidning.

Under hösten lämnar Per Eklund det uppdrag han har haft som redaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Elektrikern. Han går med ålderns rätt i pension.

Från och med nästa nummer av tidningen tar Anna Norling över ansvaret men redan nu finns hennes texter i såväl det här numret som på www.tidningenelektrikern.se. Hon kommer närmast från Arbetarbladets ledarredaktion i Gävle och har tidigare även jobbat på andra tidningar.

– Jag har en bakgrund inom LO, hotell- och restaurang där jag var fackligt förtroendevald, säger Anna Norling.

Under närmare ett och ett halvt decennium, 14 år, var hon bingovärdinna i Brynäs IF:s bingohall i Gävle.

Nu är det alltså något helt annat annat som gäller.

– Det känns jätteroligt och finns mycket att göra. Visst, vi är en liten redaktion men det kan vara en styrka.

Redaktionens andra nyförvärv heter Christina Smedbakken. Hennes entré innebär att redaktionen, som även producerar Målarnas facktidning, utökas med en tjänst och består av sammanlagt fyra personer. Ja, fem under en kort period eftersom Elektrikerns avgående redaktör och ansvarige utgivare blir kvar ytterligare en tid.

Christina Smedbakken har tidigare arbetat hos Gefle Dagblad, jobbat som lärare och senast vid Aftonbladets redaktion för sociala medier och breaking news.

Hennes roll blir att sköta de båda fackföreningstidningarnas hemsidor och göra materialet synligt i sociala medier.

– Det känns inspirationsladdat. Jag ser fram emot att utveckla Facebooksidorna till exempel, säger Christina Smedbakken.

Båda ser fram emot deras nya jobb. För Christina Smedbakkens del att bygga ut tidningarna på digitala plattformar. Det handlar om hur materialet presenteras, såväl text och bilder som tv-inslag.

– Att experimentera med nya format och hitta nya målgrupper som inte har hittat oss ännu.

Båda pendlar till vardags 15-20 mil till och från stationeringsorten Falun eftersom båda bor i Gästrikland. Det behöver inte vara någon nackdel eftersom deras sysslor innebär resor runt om i hela Sverige, från norr till söder. Varifrån de då utgår spelar mindre roll.

Hur kommer Elektrikerns läsare att märka att du tar över efter Per Eklund?

– Jag kommer att vara jag och ha mitt personliga tilltal. Tror även att det är en fördel att jag skrivit ledare och kommenterat politiska händelser varje dag i sex års tid, säger Anna Norling.

Motsvarande fråga till dig Christina: Hur kommer sajterna att förändras med dig vid spakarna?

– Det blir högre frekvens på uppdateringarna eftersom jag har mer utrymme för det. Försöker även tänka pedagogiskt i allt jag gör, hur texterna är upplagda exempelvis. Kanske är det en gammal ‘lärarskada’.

Båda tycker att det är viktigt att, inte minst som nya på sina respektive stolar, vara ute i landet. Detta för att lära känna branscherna, förbunden och inte minst medlemmarna.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”

Dagen inleds med en genomgång på Byggfackens hus.

SEF:s historia: Striden om den kollektiva försäkringen

Elektrikerförbundet var det första fackförbundet i Sverige med kollektiv hemförsäkring i medlemskapet. Det var ett mycket omstritt beslut. Elektrikerförbundet tog beslutet om att alla medlemmar skulle omfattas av en hemförsäkring under kongressen 1981. Två år senare, 1983, infördes hemförsäkringen hos Folksam.

På plats för att försäkra sig om medlemmarnas bästa

Det är fullt i salen på hotell Winn i Gävle. Ett femtiotal försäkringsinformatörer från LO har samlats för att få nytt bränsle inför samtalen med medlemmar i Gävle-Dalaområdet. Det är inte så lätt att få sjukersättning i dag, säger en röst i salen. Precis.

Inget åtal efter dödsolyckan i Tyfors

Arbetsmiljöåklagare Ann-Marie Helander har beslutat lägga ner förundersökningen om arbetsmiljöbrott i samband med dödsolyckan i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Det här rapporterar Seko-tidningen.

Batteriladdare orsakade hotellbrand

Vid tretiden på natten mot tisdagen fick First Hotel i Falun utrymmas efter rökutveckling i ett rum. En person fick föras till sjukhus med rökskador. Det var en batteriladdare som började brinna på ett rum, säger Niklas Sjöblom, hotelldirektör.

”Svårt att förklara alla namnbyten för kunderna”

Tommy Persson har haft fem olika arbetsgivare. Ändå har han aldrig lämnat sitt jobb i Töreboda. Det är lite svårt att förklara alla namnbyten för kunderna, men sedan kvittar det väl vad det står på ryggen, konstaterar Tommy Persson. Det var den 26 augusti 1985 som Tommy Persson för första gången klev in genom dörren till elfirman i Töreboda.

Brickor i ett gigantiskt spel

Att bara vara en liten bricka i ett gigantiskt spel. Det är en fullt befogad känsla när företaget du arbetar på får nya ägare. Att vara med om det gång på gång gör spelet allt större, arbetaren allt mindre. Gunnar Johansson har varit med om att få nya ägare sju gånger, Tommy Persson fem gånger.

”Jag har bara följt med”

Gunnar Johansson arbetar i dag på Assemblin i Trollhättan. Här har han arbetat i tre decennier. Företagens namn har varierat men arbetet har bestått. Jag har aldrig sagt upp mig eller slutat, utan jag har följt med på grund av att firmor sålts, berättar Gunnar Johansson. När Gunnar Johansson började arbeta som elektriker i Trollhättan 1987 hette företaget Enorsons el.

Stjärnkrogar utan avtal

Sverige har fått sin första trestjärniga restaurang. Men Restaurang Frantzén som grundats av krögaren Björn Frantzén saknar kollektivavtal. Totalt har Sveriges restauranger 32 Michelinstjärnor. Tidningen Hotellrevyn har granskat alla stjärnkrogar. Flera av dem saknar kollektivavtal.

Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått miste om ersättning

När Kajbron rasade förra sommaren skadades flera byggarbetare svårt. Men enligt facktidningen Byggnadsarbetaren har den polska arbetsgivaren inte informerat de utländska arbetarna om möjligheten att söka ersättning från det polska företaget för sina skador – något som kan vara ett avtalsbrott, vilket det svenska fackförbundet Byggnads ser allvarligt på.

”Det blev bättre den här gången”

Arbetsvillkoren och arbetstryggheten har förändrats för linjemontörerna det senaste decenniet. Utförsäljningen av elnät och upphandlingen av underhåll, service och nybyggnation, har gjort att montörerna har blivit en bricka och en handelsvara. Övergången kan göras mycket illa med svåra problem för montörer, och det kan också göras bra.

Kvinnor i arbetaryrken tjänar hälften jämfört med manliga tjänstemän

Det är lätt att glömma klassperspektivet när jämställdheten diskuteras. Lätt att förminska jämställdhetsfrågan till en fråga om individuella val, som val av yrke eller valet av hur lång föräldraledighet var och en tar i en relation. Detta trots att jämställdhet främst är frågan om strukturer.

Avregleringen kom med ett högt pris

Den avreglerade elmarknaden ledde inte bara till miljardvinster för de stora elbolagen på bekostnad av högre elpriser för hushållen och en sämre samhällssäkerhet utan även till sämre villkor för de anställda. Det här konstaterar journalisten och författaren Mats Wingborg, som på uppdrag av Elektrikerförbundet har granskat avregleringen.

Många fallolyckor på bygge i Luleå

Sedan november i fjol har tre fallolyckor inträffat på byggföretaget Nåidens jättebygge Kuststad i Södra hamn i centrala Luleå. Den första olyckan inträffade i slutet av november 2017. En byggarbetare föll uppemot 15 meter efter att ett valvbord välte på fjärde våningen.

Stridsåtgärdsutredningen: ”Fortsätt oroa er säger jag”

Elektrikerförbundets tidigare förhandlingschef, Ronny Wenngren, lämnade Elektrikerförbundet hösten 2016. Han skulle bli pensionär. Det blev inte riktigt så. Särskilt inte efter det där telefonsamtalet i somras. Det var från Arbetsmarknadsdepartementet.