• Nytt på redaktionen: Christina Smedbakken, till vänster, blir ny webbredaktör på halvtid för Elektrikern. Anna Norling blir ny redaktör och ansvarig utgivare för Elektrikern. Foto: Tomas Nyberg

Den ena var en gång i tiden bingovärdinna, den andra har tidigare jobbat som lärare. Nu är Anna Norling och Christina Smedbakken arbetskamrater som ska ge dig som läser Tidningen Elektrikern såväl nyheter som reportage både på papper och på webben.

De två är nya medarbetare på den redaktion som även producerar Målarnas Facktidning.

Under hösten lämnar Per Eklund det uppdrag han har haft som redaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Elektrikern. Han går med ålderns rätt i pension.

Från och med nästa nummer av tidningen tar Anna Norling över ansvaret men redan nu finns hennes texter i såväl det här numret som på www.tidningenelektrikern.se. Hon kommer närmast från Arbetarbladets ledarredaktion i Gävle och har tidigare även jobbat på andra tidningar.

– Jag har en bakgrund inom LO, hotell- och restaurang där jag var fackligt förtroendevald, säger Anna Norling.

Under närmare ett och ett halvt decennium, 14 år, var hon bingovärdinna i Brynäs IF:s bingohall i Gävle.

Nu är det alltså något helt annat annat som gäller.

– Det känns jätteroligt och finns mycket att göra. Visst, vi är en liten redaktion men det kan vara en styrka.

Redaktionens andra nyförvärv heter Christina Smedbakken. Hennes entré innebär att redaktionen, som även producerar Målarnas facktidning, utökas med en tjänst och består av sammanlagt fyra personer. Ja, fem under en kort period eftersom Elektrikerns avgående redaktör och ansvarige utgivare blir kvar ytterligare en tid.

Christina Smedbakken har tidigare arbetat hos Gefle Dagblad, jobbat som lärare och senast vid Aftonbladets redaktion för sociala medier och breaking news.

Hennes roll blir att sköta de båda fackföreningstidningarnas hemsidor och göra materialet synligt i sociala medier.

– Det känns inspirationsladdat. Jag ser fram emot att utveckla Facebooksidorna till exempel, säger Christina Smedbakken.

Båda ser fram emot deras nya jobb. För Christina Smedbakkens del att bygga ut tidningarna på digitala plattformar. Det handlar om hur materialet presenteras, såväl text och bilder som tv-inslag.

– Att experimentera med nya format och hitta nya målgrupper som inte har hittat oss ännu.

Båda pendlar till vardags 15-20 mil till och från stationeringsorten Falun eftersom båda bor i Gästrikland. Det behöver inte vara någon nackdel eftersom deras sysslor innebär resor runt om i hela Sverige, från norr till söder. Varifrån de då utgår spelar mindre roll.

Hur kommer Elektrikerns läsare att märka att du tar över efter Per Eklund?

– Jag kommer att vara jag och ha mitt personliga tilltal. Tror även att det är en fördel att jag skrivit ledare och kommenterat politiska händelser varje dag i sex års tid, säger Anna Norling.

Motsvarande fråga till dig Christina: Hur kommer sajterna att förändras med dig vid spakarna?

– Det blir högre frekvens på uppdateringarna eftersom jag har mer utrymme för det. Försöker även tänka pedagogiskt i allt jag gör, hur texterna är upplagda exempelvis. Kanske är det en gammal ‘lärarskada’.

Båda tycker att det är viktigt att, inte minst som nya på sina respektive stolar, vara ute i landet. Detta för att lära känna branscherna, förbunden och inte minst medlemmarna.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Elektriker utsattes för strömgenomgång i kongresscenter

En elektriker som arbetade i Aros Congress center i Västerås utsattes i början av juli för strömgenomgång när han stod i en liftkorg. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket var anledningen att korgen i liften var spänningssatt. Elektrikern hade ena armen mot liftkorgen och tog tag i bärverket i taket, och fick därmed en strömgenomgång från ena armen till andra handen.

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren. Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017. Samma trend kan observeras även inom andra branscher.

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet. Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge i Hjorthagen i centrala Stockholm.

Rusande elpriser – på grund av torkan

Vattenmagasinen töms och grundvattennivån sjunker. Den pågående torkan orsakar vattenbrist och kraftigt stigande elpriser. En villaägare vars rörliga elpris i juni förra året låg på 600 kronor kan tvingas betala över 1000 el-kronor för samma månad i år.

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

1800 bostadsbränder orsakas varje år av elektroniken i våra hem. Den övervägande majoriteten av dessa bränder beror på felaktig användning av elektriska apparater. Detta visar en granskning som Elsäkerhetsverket genomfört. Som en del i projektet ”Elsäkerhet i bostäder” har Elsäkerhetsverket kartlagt var elbränder startar i svenska bostäder.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten. Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”.

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Vattenfall köper installationsföretag

Vattenfall köper installationsföretaget Dalenbergs El & Maskinteknik i Skene. Ägarbytet trädde i kraft 1 juli. Enligt Vattenfall Services pressmeddelande förväntar man sig att bolagsköpet kommer att stärka företagets position för lågspänningsuppdrag.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Föll genom tak – utredningen om dödsolyckan läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren. Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta ut trasiga takplattor på en ladugård.

Josefine Larsson: ”Om det var din dotter”

KRÖNIKA ”Jag önskar att alla ni som kommer i efterhand och stöttar och säger att ni tycker att jag blev illa behandlad, när situationen redan är förbi, vågade stå upp och ta ställning där och då”, skriver Josefine Larsson. Jag var bara tolv år när jag bestämde mig för att jag ville bli elektriker.