• Nytt på redaktionen: Christina Smedbakken, till vänster, blir ny webbredaktör på halvtid för Elektrikern. Anna Norling blir ny redaktör och ansvarig utgivare för Elektrikern. Foto: Tomas Nyberg

Den ena var en gång i tiden bingovärdinna, den andra har tidigare jobbat som lärare. Nu är Anna Norling och Christina Smedbakken arbetskamrater som ska ge dig som läser Tidningen Elektrikern såväl nyheter som reportage både på papper och på webben.

De två är nya medarbetare på den redaktion som även producerar Målarnas Facktidning.

Under hösten lämnar Per Eklund det uppdrag han har haft som redaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Elektrikern. Han går med ålderns rätt i pension.

Från och med nästa nummer av tidningen tar Anna Norling över ansvaret men redan nu finns hennes texter i såväl det här numret som på www.tidningenelektrikern.se. Hon kommer närmast från Arbetarbladets ledarredaktion i Gävle och har tidigare även jobbat på andra tidningar.

– Jag har en bakgrund inom LO, hotell- och restaurang där jag var fackligt förtroendevald, säger Anna Norling.

Under närmare ett och ett halvt decennium, 14 år, var hon bingovärdinna i Brynäs IF:s bingohall i Gävle.

Nu är det alltså något helt annat annat som gäller.

– Det känns jätteroligt och finns mycket att göra. Visst, vi är en liten redaktion men det kan vara en styrka.

Redaktionens andra nyförvärv heter Christina Smedbakken. Hennes entré innebär att redaktionen, som även producerar Målarnas facktidning, utökas med en tjänst och består av sammanlagt fyra personer. Ja, fem under en kort period eftersom Elektrikerns avgående redaktör och ansvarige utgivare blir kvar ytterligare en tid.

Christina Smedbakken har tidigare arbetat hos Gefle Dagblad, jobbat som lärare och senast vid Aftonbladets redaktion för sociala medier och breaking news.

Hennes roll blir att sköta de båda fackföreningstidningarnas hemsidor och göra materialet synligt i sociala medier.

– Det känns inspirationsladdat. Jag ser fram emot att utveckla Facebooksidorna till exempel, säger Christina Smedbakken.

Båda ser fram emot deras nya jobb. För Christina Smedbakkens del att bygga ut tidningarna på digitala plattformar. Det handlar om hur materialet presenteras, såväl text och bilder som tv-inslag.

– Att experimentera med nya format och hitta nya målgrupper som inte har hittat oss ännu.

Båda pendlar till vardags 15-20 mil till och från stationeringsorten Falun eftersom båda bor i Gästrikland. Det behöver inte vara någon nackdel eftersom deras sysslor innebär resor runt om i hela Sverige, från norr till söder. Varifrån de då utgår spelar mindre roll.

Hur kommer Elektrikerns läsare att märka att du tar över efter Per Eklund?

– Jag kommer att vara jag och ha mitt personliga tilltal. Tror även att det är en fördel att jag skrivit ledare och kommenterat politiska händelser varje dag i sex års tid, säger Anna Norling.

Motsvarande fråga till dig Christina: Hur kommer sajterna att förändras med dig vid spakarna?

– Det blir högre frekvens på uppdateringarna eftersom jag har mer utrymme för det. Försöker även tänka pedagogiskt i allt jag gör, hur texterna är upplagda exempelvis. Kanske är det en gammal ‘lärarskada’.

Båda tycker att det är viktigt att, inte minst som nya på sina respektive stolar, vara ute i landet. Detta för att lära känna branscherna, förbunden och inte minst medlemmarna.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Bred uppslutning bakom hårdare regler mot lönedumpning

Det ska inte längre gå att dumpa löner eller villkor med ursäkten att arbetskraften är utstationerad. Det röstade Europaparlamentets sysselsättningsutskott för på måndagen. – Det var en tydlig vinst, vi ser ett väldigt brett stöd för vårt förslag, säger Marita Ulvskog (S), vice ordförande för sysselsättningsutskottet, och den som satt som ordförande vid omröstningen.

Assemblins vd avgår

vd och koncernchef, Petter Håkanson, lämnar företaget med omedelbar verkan. Detta efter endast fyra och en halv månad på posten. Oenighet med styrelsen anges som orsak. Detta enligt ett pressmeddelande från företaget.

Förhandlingar inledda: Etablerings- eller utbildningsjobb?

Det börjar röra på sig. Det tidigare så orubbliga läget mellan arbetsgivare och fack i fråga om nya system för att få fler nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden verkar mjukna. Nu har parterna åtminstone påbörjat förhandlingar.

Den tudelade arbetsmarknaden – två helt motsatta bilder

Det finns två bilder av arbetslösheten i Sverige. Den ena visar rekordlåga siffror. I det fallet handlar det om inrikes födda, där arbetslösheten enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror ger en arbetslöshet på 3,9 procent. Det är den lägsta nivån sedan augusti 2008, före finanskrisen. Den andra bilden är inte lika ljus. Den visar arbetslöshetssiffrorna för utrikes födda.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

Nu höjs a-kasseavgiften – efter avsiktliga förluståren

NYHETER Avgiften till Elektrikernas a-kassa höjs med tio kronor från och med årsskiftet. Anledningen är att a-kassan med avsikt gått back under ett antal år.

Ställningsbyggarna tillbaka på jobbet – redan dagen efter

Byggnadsfacket satte ned foten och skickade hem 52 utländska ställningsbyggare som saknade utbildningsbevis. Redan nästa dag var arbetarna dock tillbaka på bygget igen med utbildningsintyg och direktanställda av företaget No Problems. När fackförbundet Byggnads i fredags utförde en inspektion vid Billerud-Korsnäs kartongbruk i Frövi upptäckte de att allt inte stod rätt till.

Vindkraftverk i haven skulle kunna förse hela världen med el

Framtida vindkraftverk i världshaven skulle ha potential att förse hela världen med el, enligt en amerikansk studie. Det är TT, tidningarnas telegrambyrå, som rapporterar om resultaten i den amerikanska studien.

Byggarbetare fick lämna arbetsplats efter facklig kontroll

52 lettiska byggarbetare fick lämna sin arbetsplats vid Frövi pappersbruk efter en kontroll av fackförbundet Byggnads. Byggnads gjorde en kontroll vid Billerudkorsnäs kartongbruk i Frövi efter att de hade fått in tips. Vid kontrollen visade det sig att kollektivavtalet inte följdes. Enligt Byggnads saknade de flesta byggarbetarna också nödvändiga utbildningar.

De ska tävla om att bli bäst i Sverige

Den 23 september ägde semifinalen inför yrkes-SM för elektriker rum i Nyköping. Grenarna var ”bygga elcentral”, ”kabelförläggning”, ”metodisk felsökning” och ”presentationsteknik”.

Upptäckt om skiftarbetets påverkan ger Nobelpris

Årets Nobelpris i medicin går till de tre amerikanska forskarna Jeffrey C Hall, Michael Rosbash och Michael W Young för upptäckten om hur vårt inre urverk styr hur vi anpassar oss till dygnets olika faser. Att skiftarbete påverkar hälsan har länge varit känt. Nu belönas tre amerikanska forskare med Nobelpriset för sina studier som förklarar varför det är så.

Den nordiska modellens framtid hänger på facken

Starka fack är en förutsättning för samhällen som de nordiska. Det konstaterar utredaren Mats Wingborg i en ny rapport utgiven av Tankesmedjan Tiden. Men trenden är nedåtgående. I alla nordiska länder, utom Island, tappar facken medlemmar. I övriga Europa har nedgången varit än större. Bland OECD-länderna som helhet har den fackliga organisationsgraden halverats sedan 1980.

Nya på redaktionen: Anna och Chris berättar

TV+TEXT Anna Norling och Christina Smedbakken är sedan början av september en del av redaktionen som även producerar Målarnas Facktidning. Från och med nästa nummer av Tidningen Elektrikern tar Anna Norling över ansvaret som redaktör och ansvarig utgivare efter Per Eklund. Christina ”Chris” Smedbakken har redan tagit vid som webbredaktör.

Striden om det dödliga kvartsdammet – Hälsa ställs mot industrins vinster

Just nu pågår en intensiv diskussion om att sänka gränsvärdet för kvartsdamm. Arbetsmiljöverket har beräknat höga kostnader för en sänkning och ställer arbetares hälsa mot företagens kostnader. Nu har LO tagit fram hur mycket samhället skulle spara genom en sänkning. Silikos är en skrämmande sjukdom, och den dödar sakta.

Region Väst antar värvarutmaning

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet har minskat sedan början av 2000-talet. Region Mitt vill vända trenden, och bjöd i slutet av september in resten av landet till en värvningsutmaning. Nu har Region Väst accepterat duellen. För några veckor sedan utmanade Region Mitt resten av regionerna i Elektrikerförbundet i att sätta mål för att värva nya medlemmar.