• Nytt på redaktionen: Christina Smedbakken, till vänster, blir ny webbredaktör på halvtid för Elektrikern. Anna Norling blir ny redaktör och ansvarig utgivare för Elektrikern. Foto: Tomas Nyberg

Den ena var en gång i tiden bingovärdinna, den andra har tidigare jobbat som lärare. Nu är Anna Norling och Christina Smedbakken arbetskamrater som ska ge dig som läser Tidningen Elektrikern såväl nyheter som reportage både på papper och på webben.

De två är nya medarbetare på den redaktion som även producerar Målarnas Facktidning.

Under hösten lämnar Per Eklund det uppdrag han har haft som redaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Elektrikern. Han går med ålderns rätt i pension.

Från och med nästa nummer av tidningen tar Anna Norling över ansvaret men redan nu finns hennes texter i såväl det här numret som på www.tidningenelektrikern.se. Hon kommer närmast från Arbetarbladets ledarredaktion i Gävle och har tidigare även jobbat på andra tidningar.

– Jag har en bakgrund inom LO, hotell- och restaurang där jag var fackligt förtroendevald, säger Anna Norling.

Under närmare ett och ett halvt decennium, 14 år, var hon bingovärdinna i Brynäs IF:s bingohall i Gävle.

Nu är det alltså något helt annat annat som gäller.

– Det känns jätteroligt och finns mycket att göra. Visst, vi är en liten redaktion men det kan vara en styrka.

Redaktionens andra nyförvärv heter Christina Smedbakken. Hennes entré innebär att redaktionen, som även producerar Målarnas facktidning, utökas med en tjänst och består av sammanlagt fyra personer. Ja, fem under en kort period eftersom Elektrikerns avgående redaktör och ansvarige utgivare blir kvar ytterligare en tid.

Christina Smedbakken har tidigare arbetat hos Gefle Dagblad, jobbat som lärare och senast vid Aftonbladets redaktion för sociala medier och breaking news.

Hennes roll blir att sköta de båda fackföreningstidningarnas hemsidor och göra materialet synligt i sociala medier.

– Det känns inspirationsladdat. Jag ser fram emot att utveckla Facebooksidorna till exempel, säger Christina Smedbakken.

Båda ser fram emot deras nya jobb. För Christina Smedbakkens del att bygga ut tidningarna på digitala plattformar. Det handlar om hur materialet presenteras, såväl text och bilder som tv-inslag.

– Att experimentera med nya format och hitta nya målgrupper som inte har hittat oss ännu.

Båda pendlar till vardags 15-20 mil till och från stationeringsorten Falun eftersom båda bor i Gästrikland. Det behöver inte vara någon nackdel eftersom deras sysslor innebär resor runt om i hela Sverige, från norr till söder. Varifrån de då utgår spelar mindre roll.

Hur kommer Elektrikerns läsare att märka att du tar över efter Per Eklund?

– Jag kommer att vara jag och ha mitt personliga tilltal. Tror även att det är en fördel att jag skrivit ledare och kommenterat politiska händelser varje dag i sex års tid, säger Anna Norling.

Motsvarande fråga till dig Christina: Hur kommer sajterna att förändras med dig vid spakarna?

– Det blir högre frekvens på uppdateringarna eftersom jag har mer utrymme för det. Försöker även tänka pedagogiskt i allt jag gör, hur texterna är upplagda exempelvis. Kanske är det en gammal ‘lärarskada’.

Båda tycker att det är viktigt att, inte minst som nya på sina respektive stolar, vara ute i landet. Detta för att lära känna branscherna, förbunden och inte minst medlemmarna.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Elmässa med mersmak

Nytt, nygammalt, förändrat och förbättrat. Årets elmässa i Kista bjöd på en hel del roliga nyheter på både material- och verktygssidan. Nu gäller det bara att övertyga inköpsavdelningen också. Det säger Paul Draghici, teamleader och distributionselektriker på Relacom, som var en av runt 6500 besökare på den årliga mässan.

När julmusik blir ett arbetsmiljöproblem

För många shoppare är julmusiken i affärerna en stämningshöjande detalj. För personalen som tvingas stå mitt i Jingle Bells hela arbetsdagar i streck kan den bli ett arbetsmiljöproblem. Handelsnytts reporter Anton Andersson har testat en heldag med Rudolf.

Så ska pensionsåldern höjas

På torsdagen presenterade den blocköverskridande pensionsgruppen sina förslag om ett nytt pensionssystem. Förslagen innebär bland annat att den tidigaste åldern för att ta ut den allmänna pensionen höjs från dagens 61 år till 64 år och att anställningstryggheten i Las förlängs från 67 år till 69 år.

Att bli förminskad på jobbet: ”Hämta en man så jag får riktig hjälp”

Varje vecka behandlas butikssäljarna Christine Hall och Therese Grannas som luft av manliga kunder bara för att de är tjejer. Det händer inte varje dag men ändå så ofta att det börjar bli normalt, säger Christine Hall.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Avslutade gravids provanställning – stäms på 100 000 kronor

Arbetsgivaren avslutade kvinnans provanställning när det framkom att hon var gravid. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen företaget på 100 000 kronor.

Omplacering ett alternativ när arbetet blir för tungt

Att arbeta i ett hantverksyrke och samtidigt vara gravid, det är en kombination många kvinnliga elektriker ställs inför. Om kroppen inte orkar med det vanliga arbetet ska arbetsgivaren om det är möjligt erbjuda andra lättare arbetsuppgifter. Något som fler arbetsgivare bör uppmärksammas på.

Claes Thim säljer skyddsombudshjälmen – till förmån för Musikhjälpen

Elektrikerförbundets Claes Thim deltar i årets insamling till Musikhjälpen, genom att auktionera ut sin skyddsombudshjälm. Den årliga insamlingen Musikhjälpen pågår mellan 11-17 december, i regi av SVT och Sveriges Radio. Årets tema är ”Barn är inte till salu”, och syftar till att hjälpa barn ut ur sexhandel.

Tidningen Elektrikern söker spännande medlemmar!

Elektrikerförbundet har över 25 000 medlemmar runt om i landet och vi på redaktionen vill väldigt gärna lära känna er bättre. Därför kommer vi med jämna mellanrum presentera en medlem som har något spännande att berätta om sig själv eller sitt liv.

Jonas Wallin: ”Dags att återreglera elmarknaden!”

LEDARE Avregleringen av elmarknaden har lett till farligare jobb, sämre elsäkerhet, högre elräkningar, lägre standard på elanläggningar och ett ökat hot mot samhällets strömförsörjning i händelse av kris, skriver Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin. Det skulle bli valfrihet, men det blev fyra storföretag. Det skulle bli billigare, men blev högre vinster.

Biltjuvarna haffades – och bands med buntband

När firmabilen stals tog Anders Grubb upp jakten med hjälp av den elektroniska körjournalen. Tjuvarna förstod snart att de gett sig på helt fel fiberblåsare. Under lördagsnatten stals fiberblåsaren Anders Grubbs nya firmabil från sin parkering i Älvdalen, vilket Expressen var först med att berätta om.

Samhalls personal fick plocka isär militära granater

Samhalls personal fick i uppgift att plocka isär färgpatroner men det visade sig vara militära granater. Ett pulver spreds i lokalen och flera av de anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär, skriver Dagens Arbete.

Lågkonjunktur på kassan: ”Vi har väldigt snälla medlemmar”

I Elektrikernas a-kassas lokaler på Barnhusgatan i Stockholm jobbar fem personer. Här berättar de om regler, rutiner och snälla medlemmar. Vi har väldigt snälla medlemmar. Det var något som slog mig när jag började här, säger Karin Holmström. Vi står i Karin Holmströms kontor i Elektrikernas a-kassas lokaler på Barnhusgatan i centrala Stockholm.

LO: ”Inte trovärdigt, Socialdemokraterna!”

DEBATT En riksdagslista utan ett enda fackligt namn på valbar plats är inte acceptabelt för ett arbetareparti som Socialdemokraterna. Det skriver LO-distriktet i Norra Sverige som vill se en ny lista. Nästa år har vi val till kommun, landsting/region och riksdag.

”Tjejer måste informeras bättre om elprogrammet”

Ida och Moa från Ulricehamns kommun är 16 år och har just börjat första året på elprogrammet vid Ållebergsgymnasiet i Falköping. Jag är inte rädd för att bli ensam tjej på jobbet, säger Ida och får medhåll av kompisen Moa: Man måste ha lite attityd, säger hon. De vill ha mer info på högstadiet för att locka fler tjejer till utbildningen.