• Det är stora förändringar på gång på arbetsmarknaden för elektriker i Varbergstrakten när ett par storkunder nu drar ned på folk. Men det här gänget klubbledare på träff i VK 2 ser, trots oron, ändå försiktigt positivt på framtiden. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Kevin Danielsson kollar att rösträknaren Daniel Torro hittar rätt i röstlängderna för VK 2. Per Willén och J-D Eriksson trängs i kön. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Foto: Annika Örnborg

  • Foto: Annika Örnborg

I trakterna av Varberg berörs 100-tals elektriker av stora förändringar. Två reaktorer på Ringhals läggs inom kort ned och Södra Cells jättesatsning står klar.
– Det lär bli en hel del rörelse på folk och säkert mer konkurrens om jobben i Varberg centralt. Samtidigt bor vi i ett expansivt område, säger Per Willén, elektriker på Assemblin i Varberg.

Han är en av dryga tiotalet installatörer som samlats i Folkets hus i Varberg för klubbledarträff, utbildning och medlemsmöte med röstning till VK2. Området är faktiskt ett av de elektrikertätaste områdena i landet, men det händer massor på jobbfronten nu och Elektrikern är här för att känna av stämningarna.

Det är klubbat sedan en tid att Ringhals 1 och 2 ska läggas ned perioden 2018-2020 i samband med revisionerna (årlig översyn red. anm.) Reaktorerna 3 och 4 blir kvar tills vidare. Ringhals har alltid haft stort behov av många elektriker, och periodvis vid stopp, bränslebyten och revisioner blir det rejäla insatser.
– Det har ju varit konstant hög bemanning av inlånat folk under lång tid, men det har redan minskat rejält. Om det var ständigt 60-70 man för några år sedan så har det bara varit ett 30-tal i år.
– Och en revision på Ringhals har rört sig om 100-120 elektriker periodvis. Vi har varit så många som 350 elektriker på stoppen ibland, berättar J-D Eriksson.

Rivningen, som är ett storjobb i sig, är upphandlad men hur det kommer gå till och var arbetskraften ska tas är osäkert, menar rösterna i gänget.
Som om inte det vore nog har det avslutats en fem miljarders satsning av Södra Cells massafabrik i Värö; En investering som svalt stor arbetskraft från elsidan, uppåt 200 elektriker vid toppar.

Rösterna i det här gänget elektriker låter ändå försiktigt optimistiska om framtiden. Punktinsatser på Ringhals där det plötsligt behövs 100-tals elektriker en kort period är en vardag man levt med i många år. Här är man van att däremellan vid behov få pendla åt endera hållet och det är väl så det troligen lär bli för allt fler. Samtidigt ser man kollegor direkt knutna till Ringhals som blir mer direkt drabbade och där omställningen förstås blir större.
– Men det känns som högkonjunktur i Varberg både nu och framöver, det löser sig.

– Vi bor i en framtidskommun och det kommer hända massor i området och längs västkusten framöver, säger någon och nämner en del projekt på gång runt Varbergs närområden och, inte minst, Älvstaden i Göteborg, kallat Nordens största stadsutvecklingsprojekt, där en ny stadsdel ska skapas inom den närmaste 20-årsperioden.
– Det är alldeles för många elektriker i Varberg, men utslaget på Göteborg och trakterna runt så finns det jobb. Och jag bor ju hellre här och en pendlar en timma till Göteborg än flyttar.
Segt släkte de där Varbergarna…

Jan-Erik Johansson

Ringhals

Ringhals kärnkraftverk producerar årligen drygt 25 TWh vilket motsvarar ungefär en femtedel av den el som används i Sverige. Beläget på Väröhalvön 20 km norr om Varberg är det också en av kommunens största arbetsgivare; 2016 var cirka 1600 personer anställda och det köptes 1300 årsarbeten från konsult- och entreprenörsföretag.

1968 godkände regeringen vattenfalls planer på ett kärnkraftverk. Ringhals reaktorer 1 och 2 började byggas 1970. Två år senare var byggarbetsplatsen en av Europas största med ungefär 3 200 personer i arbete. R2 togs i drift maj 1975 och R1 i januari året därpå. Tillsammans hade de en effektkapacitet på 1730 MW och verket är ett av få i världen med både kok- och tryckvattenreaktorer installerade.

R3 och R4 byggdes parallellt men starten försenades av krav på avtal för upparbetning och förvaring av använt bränsle. Tillstånd för att ladda R3 gavs till slut 27 mars 1979, men dagen efter inträffade Harrisburgolyckan och det beslöts om folkomröstning om kärnkraften. R3 startades till slut -81 och R4 två år senare.

1998 nåddes en milstolpe då kärnkraftverket producerat 400 TWh el, vilket vid tillfället var all el som förbrukats i Sverige sedan glödlampan introducerades i början av seklet.

Ringhals ägs av Vattenfall 70 % och E.ON kärnkraft 30% och i dag planeras att R3 och R4 ska vara i drift i 60 år.

Källa: Vattenfall.se, wikipedia.se