• Svensk lösning för smarta lägenheter. Svenska Compare-IT har Elektrikern skrivit om tidigare. Deras färdigprogrammerade lösningar för smarta hem har tagit andelar på villasidan och nu kommer en färdig variant även för lägenheter. Idén är att sälja färdiga paket för att underlätta för installatören. Intelligensen sitter i de förprogrammerade enheterna (för villavarianten en hel färdig central). I ytterändarna används vanliga dumma tryckknappar och systemet byggs antingen via en mångledare och 24 volt, eller i befintligt 230 V-nät. Lättinstallerat och billigt är tanken.  Se fler: Bläddra bilderna i sidled

  • Svensk miljöstolpe slåss med jättarna. Ecopole är en svensk miljövänlig stolpe som tagit upp kampen mot kreosotjättarna. Stolpen är helt giftfri och i stället är hemligheten skiktlimmad fanér, i princip vattentät, som ger lång livslängd. Svenskt granfanér och miljölim varvas till en ihålig lättviktsstolpe, en 12-metare väger 220 kg. Klättring och montering av tillbehör görs på traditionellt vis.Kreosot lär troligen förbjudas, plaststolpar har också miljömässiga problem och här vill Ecopole slå sig in, inte minst vid genomgång i skyddsområden.

  • Nytt pop-up från Legrand. Legrand lanserar ett nytt pop-up uttag för golv eller skrivbord. Med ett lätt tryck öppnas uttaget som är trampskyddat och kan bestyckas med två 1-fack eller en 2-facksdosa. Säljs med komplett serie av uttag för både el- och teledata. Svart, rostfritt, vitt eller som här, mässing.

  • Rörserie till sjukvården. Medisol heter den här serien med rör, dosor och slang tänkt för sjukhus, veterinärstationer eller andra bakteriekänsliga miljöer. Ett halogenfritt rörsystem som har ett antibakteriellt skydd där bakterier ska inte kunna få fäste och frodas. Vad hemligheten är, är just en patenterad hemlighet, men virusbakterier dör i kontakt med materialet. Komplett rörsystem mellan 16 och 63 mm som ger en IP 55 anläggning. Finns i antingen 320- eller 750 N:s slagtålighet. Grekiska företaget Kouvidis tillverkar och menar att systemet ersätter rostfritt rakt av i sjukhusmiljöer. Mobil Elteknik säljer systemet i Sverige.

  •