Det handlar om en anpassning till den europeiska byggproduktförordningen, på engelska Construction Products Regulation (CPR). I CPR är tanken att hålla koll på prestandan inom allt byggmaterial och ha en gemensam provning för detta.

Kablar har inte tidigare funnits med i CPR, men då de är en del av huset/ byggmaterialet så har de nu alltså inkluderats.

EN 50575 heter det gemensamma regelverk för brandklassning och mätmetoder av kablar till byggnader. De tidigare brandklasserna F1, F2, F4A, F4B, och F4C ersätts av sju nya klasser: A,B1, B2, C, D, E och F. De här klasserna kan jämföras med systemet för ytskikt där A är obrännbart, D motsvarar trä och F brinner upp direkt.

Vid provning mäts energiinnehåll, brandspridning, rök, syrahalt, värmeeffeekt och droppbildning av brinnande plastdroppar med mera. De här värdena läggs som tillägg till de sju klasserna och i Sverige kommer lägsta kravet enligt Boverket heta Dca-s2, d2.

Krångligt? Ja, men grossister och tillverkare ska kunna det här och hjälpa till vid frågor.

För tillverkaren innebär det nya regelverket krav på att en oberoende tredje part ska godkänna tester och göra fabriksinspektioner. Det innebär också att det måste skrivas en så kallad Declaration of Performance (DoP) av testerna. Allt detta innan kabeln får CE-märkas vilket gör att CE-märket får lite högre status.

För dig som installatör blir det alltså viktigaste att hålla koll på rätt brandklass samt CE-märkningen som nu blir obligatorisk.
Observera att regelverket gäller för flamskyddande kablar och inte brandresistanta där nuvarande metoder och tester fortfarande gäller.

  • Nu gäller nya regler för vad som krävs när en kabel brandklassas. Foto: Jan-Erik Johansson