• Den arbetskorg där två människor omkom vid olyckan i Tyfors i november. Foto: Per Eklund

Arbetsplatsolyckan i Tyfors i november krävde två dödsoffer. Än så finns det inget beslut om åtal i ärendet.
– Vi väntar i första hand på färdiga utredningar från Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket, säger åklagaren Ann-Marie Helander.

Det är långt kvar till vi kan se att en förundersökningen är klar och att det finns ett beslut från åklagare.
I början av november i fjol avled två estniska montörer vid arbete på Ellevios ledningar. Arbetet pågick i gränstrakterna mellan Dalarna och Värmland och själva olyckan skedde i Tyfors i västra Dalarna.
Ellevio hade lagt ut arbetet för att modernisera linjen till det estniska företaget Leonard Weiss, som har sin huvudägare i Tyskland.

Omedelbart efter olyckan drogs utredningar i gång. Ellevio gjorde sin egen, Elsäkerhetsverket gjorde sitt, Arbetsmiljöverket gjorde sin utredning och polisen drog i gång en förundersökning.
Under våren berättade Ellevio att man brutit kontrakten med det estniska företaget, och att arbetet ligger nere tills vidare.
Men det tar lång tid innan frågan får sitt rättsliga efterspel, där frågan om ansvar ska ställas. Fanns det brister i upphandlingen? Fanns det brister i hur de ansvariga hos Leonard Weiss arbetade? Hade Ellevio försäkrat sig att underentreprenören hade de kunskaper i svensk elsäkerhetslagstiftning och arbetsmiljölagstiftning som behövdes?
På Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål, ansvarar Ann-Marie Helander för ärendet.
– Vi håller på med förundersökning. Vi är inte nära något beslut än. Vi väntar på Elsäkerhetsverkets utredning och Arbetsmiljöverkets utredning. Jag hoppas på ett besked från dem snart, säger Ann-Marie Helander.
Hon vill inte spekulera i hur gången blir framledes.
– Det beror på vad utredningarna innehåller.
Fram till ett eventuellt beslut från åklagaren råder förundersökningssekretess, vilket innebär att ingen förutom åklagaren kan läsa utredningarna.

På Arbetsmiljöverket i Falun arbetar Paul Keenan med deras utredning.
– Vi var klara i mars, men nya uppgift har framkommit som gjort att man återupptagit utredningen.
Från Arbetsmiljöverket finns ändå en del frågeställningar man vill fortsätta diskutera med Ellevio.
– Vi har en del funderingar om det är vettigt av Ellevio att överföra byggherrens ansvar vid bygget till Leonard Weiss. Hur kan Ellevio säkerställa att företaget man lagt uppdraget på har den kunskap som behövs om svensk lagstiftning. Vi vill föra en dialog med Ellevio om detta, säger Paul Keenan på Arbetsmiljöverket i Falun, som utrett olyckan och som planerar att träffa Ellevio för att diskutera dessa frågor.

På Elsäkerhetsverket sitter Lars Jansson och han har bistått Arbetsmiljöverket i deras utredning.
– Vi gör ingen egen utredning, utan supportrar Arbetsmiljöverket i deras utredning. Vi har ju en ganska klar bild av hur det gått till, men det behövs mer. Jag tror att man kan se fram emot en rapport i september, säger Lars Jansson.

Tidningen har sökt ansvariga på Ellevio, men ingen har kunnat svara.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se