• Diskussioner om framtidsaktiviteter i Hudiksvall. Foto: David Aura

  • Foto: David Aura

Det soliga vädret lockade mer än ortsklubbsmötet. Men det slutade i framtidsidéer.

Det är soligt i dag! Det kunde vi konstatera när vi gled in i Hudiksvall fredagen den 19 maj. Vi är här för att gästa på ortsklubbsmötet som skall äga rum denna eftermiddag. Vädret är välkomnat. Men, sett till våra erfarenheter kring förhållandet mellan uppslutning på möten och antalet soltimmar den aktuella dagen, kan vi nog konstatera att har vi har oddsen emot oss. Vi tänker nog båda att de flesta sannolikt är hemma och krattar gräsmattan en dag som denna. Fast, det säger vi inte högt till varandra. Jag och Jan Källgren.

Mötet drar igång och ortsklubbsansvarige Stephan Bylund från Eitech, hälsar alla välkomna. Vi känner oss alla lite besvikna över uppslutningen på mötet, som blev ungefär som förväntat. Man börjar spekulera kring framtiden och vad som kommer att hända om intresset för samhället och arbetarrörelsen fortsätter i den här riktningen. När gräsmattan är viktigare än kampen för våra rättigheter. Vi inleder en diskussion om hur vi ska lyckas bättre tillsammans. Detta är just tanken med ortsklubbarna. Vi ska komma närmare varandra. Medlem som förtroendevald.

Dialogen sätter igång. Vi pratar ackord och det nya avtalet. Vi pratar resor och pension. Men, framför allt, så pratar vi om hur vi vill att vår framtid ska se ut. Den som våra barn ska leva i. Hur ska de ha det på jobbet när de växt upp? En gnista tänds och idén om en familjedag på orten tar form. Kanske för att vidga perspektiven? Är det så att vi har glömt den viktigaste delen av arbetarrörelsen? Gemenskapen.

Det är som en helt ny värld som öppnar sig! utbrister Linus Johansson från Midroc och flera nickar instämmande. Det är dags nu. Framtiden kan vara vår. Men, det är upp till oss – tillsammans! Med det sagt avslutar vi mötet. Vi har hållit på nästan en hel timme mer än planerat och det börjar bli sent. Ett bra slut på en solig fredag vid kusten.

David Aura