• Anna Norling, ny redaktör för Elektrikern.

Det blir Anna Norling som blir ny redaktör för tidningen Elektrikern.

Hon har under de senaste åren arbetat på ledarredaktionen vid Arbetarbladet. Hon har tidigare jobbat som journalist vid flera tidningar i Dalarna och Gästrikland.
Tidigare har hon också jobbat fackligt inom Hotell- och restaurangfacket.

Elektrikerns nuvarande redaktör Per Eklund fyller 65 år i oktober och går i pension under hösten.
– Jag tycker det är viktigt att få min tid som pensionär och må bra i livet som pensionär, säger Per Eklund som gärna återkommer i spalterna om möjligheterna ges.
Redaktionen utökas dessutom med en webbredaktörstjänst, och till det jobbet kommer Christina Smedbakken, som just nu arbetar på Aftonbladet sociala medier-redaktion.

Webbsatsningen görs tillsammans med Målareförbundet då de båda facktidningarna produceras av en gemensam redaktion anställd av Dala-Demokraten.
– Här ser vi effekten av att två små förbund samarbetar kring ett eget mediehus i all enkelhet, säger Målarnas ordförande Mikael Johansson.
– Vi hade aldrig haft möjlighet att göra detta på egen hand.
Elektrikerförbundets förste vice ordförande Per-Håkan Waern säger att beslutet om den digitala satsningen bygger på att tidningsläsandet ändras från att läsa papperstidning konsumerar vi nyheter på flera sätt.
– Vi vill möta upp den utvecklingen och öka den digitala nyhetsnärvaron, säger Per-Håkan Waern och fortsätter:

– Ambitionen är att bli mer närvarande och bredda. Vi vill nå ut med de frågor som är viktiga för oss framförallt till medlemmarna men också till skolor, allmänhet och branschen.

Redaktionen ser fram emot en förstärkning och ser att samtidigt som nättidningarna kommer att bli mer aktiva och dagsaktuella så frigörs utrymme för att göra en än mer gedigen journalistik för såväl papper som internet.

Elektrikern ska vara det självklara valet för att få dagsaktuell information om avtal, arbetsmiljö och politik som berör arbetslivet inom elektrikerbranschen. Här ska också arbetsgivare, politiker och andra aktörer inom samhället kunna läsa om förbundets och medlemmarnas synpunkter i debatten.
Från september kommer redaktionen för Målarnas facktidning och Elektrikern att bestå av fyra personer. Två redaktörer, en journalist med fokus på webben samt en kombinerad fotograf och redigerare.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se