• Foto: Tomas Nyberg


Nu är det snart som ljusast på året. Ingen som bor på de här breddgraderna kan undgå att känna magin i juninätterna, när varje kväll blir längre och längre, grillen kanske åker fram, och sommaren till sist är här. Den här årstiden ger välbehövlig näring till oss som kämpar hela året med de fackliga och politiska frågorna.
Det är ett stort ansvar vi bär, alla vi som gått med i facket i vetskapen om att det fackliga löftet och vår organisation kommer att göra var och en av oss starkare, och att de politiska krav vi driver, hur väl vi lyckas med kollektivavtalstäckningen, avtalsförhandlingarna och organiseringsgraden också betyder något för var och en i det samhälle vi lever i.
De politiska framgångar vi haft den här våren är ett bra bevis för hur mycket det faktiskt betyder. Vi pratar inte politik för att det är kul, utan för att det handlar om våra livsvillkor. Om trygghet på jobbet, om en bra pension, om välfärd och om omsorg för gamla, sjuka och unga.

Och även om besluten ofta har knepiga namn, som Lex Laval eller lagen om offentlig upphandling, så är frågorna de handlar om enkla och självklara, för oss som arbetar inom våra branscher. Nu har vi fått regeringen att driva några av våra viktigaste frågor, men det räcker inte med det. Vi måste också få våra arbetskamrater att fatta att det spelar roll – vad de pratar med sina arbetskamrater om, vad de röstar på, och hur de diskuterar politik. Om vi ska göra Sverige fantastiskt, så är det genom att sätta våra villkor och de fackliga kraven högst på dagordningen.
Men att förlita sig bara på politiken räcker inte. Vi kan vara glada över de avtal vi slutit under våren – alla är klara nu. Men vi behöver fortsätta att hitta vägar för bättre villkor. Genom att bli starkare i avtalsrörelsen, genom att påverka politiken, men också genom att bli ännu bättre på att själva skapa goda villkor och bra förutsättningar för våra medlemmar.

En kampanj vi arbetar med nu är ”Håll koll på din pension!”. Det är en räknesnurra vi tagit fram som du kan använda för att jämföra med ditt pensionsbesked. Om din arbetsgivare inte gör alla de avsättningar du har rätt till, så får du reda på det genom räknesnurran. Och du som är medlem i Elektrikerna får så klart hjälp med att reda ut så din pension blir rätt.
En annan enkel sak vi tagit fram är tryggaeljobb.se, som vi lanserade på Elfackmässan i maj. Där kan den som ska göra elarbeten hitta kollektivavtalsanslutna företag med certifierade elektriker. Det är ju inte bara våra arbetsvillkor vi värnar, utan elsäkerheten för alla.

Vi genomförde en opinionsundersökning som visade att det fuskas rejält i elbranschen, men också att många vill göra rätt, men är osäkra på hur man tar reda på om de eltjänster man köper verkligen utförs av certifierade och utbildade elektriker. Nästan 9 av 10 svenskar tycker att det vore bra eller mycket bra om det fanns en märkning eller en symbol som hjälper köparna av elinstallationer rätt.
Vårt förbund är fantastiskt. I allt från riksdagspolitik, och centrala avtal, till de små, praktiska frågorna som berör våra vardagsliv, så kan man räkna med oss. Det är mycket mörker i världen, och även om juninätterna är ljusa, så är det inte alla som kan njuta av det i år heller. Snart är vi i framtiden, och om den blir bättre eller sämre är upp till oss. Det finns mycket kvar att göra. Men när våra barnbarn en dag frågar – vad gjorde du åt allt det som hände i början av seklet, vad gjorde du för att få en bättre värld?- så kan vi svara: Jag var aktiv medlem i elektrikerförbundet.

Jonas Wallin
Förbundsordförande