På annan plats i tidningen kan ni se att tidningens ägare Elektrikerförbundet och Dala-Demokraten slutit ett nytt avtal om förstärkning av redaktionen. I huvudsak ska den satsningen få betydelse för vår webb och vår närvaro på sociala medier. Det är ett bra beslut.
Vår möjlighet att göra ett bra journalistiskt jobb i bevakningen och granskningen av fackliga frågor, arbetsmarknadsfrågor, el- och byggbranschen och Elektrikerförbundet, förstärks naturligtvis. Av samma information kan man också se att jag själv planerar för en framtid som pensionär med början nån gång i höst. Ni får dras med mig ett tag till efter semestern, och jag återkommer gärna i spalterna även senare.
Under Elfack i Göteborg arrangerade Elektrikerförbundet ett seminarium om ”Varför finns det så få kvinnor i elbranschen?”

Det finns nog många svar på den frågan, och många försöker på sitt sätt att locka in tjejer på utbildningar och in i yrket, och många försöker förbättra kulturen på arbetsplatserna för att minska mansdominansen. Det är viktigt för branschen, det är viktigt för tjejer och inte minst är det viktigt för männen i elbranschen att det blir en mer blandning könsmässigt.
När då elever på Ekebyskolan I Uppsala har en banderoll på bilflaket vid studentkortegen häromveckan med texten ”Dra fittan i grus vi drar el i horhus”, då vet man i alla fall en orsak till att det är så få kvinnor i branschen.

Tydligen finns det fortfarande gymnasieskolor som inte har en värdegrund som går fram till eleverna.
Jag tror att det behövs insatser både från lärare på elprogrammet, från Elektrikerförbundet och många andra.
Annars lär det bli en fortsättning med 97 procent män i elektrikerförbundet.
I ett debattinlägg i tidningen skriver en del elektriker, målare och byggare om varför det är viktigt för männen på jobbet att behandlar medmänniskor med respekt.

Nu tar redaktionen en välförtjänt semester efter midsommar. Det ska bli skönt att koppla av från arbetet en tid och ladda batterierna. Själv ska jag njuta ledighet i familjens sommarstuga i Västerdalarna. I början av augusti är vi tillbaka på arbetet och nästa nummer av Elektrikern landar i era brevlådor under vecka 34, 21-25 augusti.
Trevlig läsning! Trevlig sommar!

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se