Nu är åtta månaders arbete som timvikarie, inom hemtjänsten, med ensamkommande flyktingbarn och andra olika boenden över. Det har varit knepiga arbetstider med tidiga morgnar, sena kvällar och nätter.

Nej, jag ångrar inte en sekund. Visst har det varit både tufft och tungt, ibland riktigt tungt. Tack till härliga och hjälpsamma arbetskamrater, hjältar och välfärdsarbetare! Ni har gett mig ny erfarenhet som jag bär med mig resten av livet.

Jag väntar fortfarande på att min fru och bonusson ska få uppehållstillstånd och resa från Sydafrika till mig i Sverige så vi kan leva som en familj igen. Det gör ont, känns ensamt. Jag längtar efter dem och ber till en högre makt att migrationsverket snart ska höra av sig.

Också privata företag inom kommunala verksamheter står i startgroparna att utnyttja luckorna i LAS.

Leif Mettävainio

Sedan början av april jobbar jag som ombudsman på Socialdemokraterna i Luleå. Efter bara en knapp vecka på mitt nya jobb kastades jag in i den politiska hetluften då jag fick åka till Göteborg och vara med på Socialdemokraternas kongress, årets i särklass största och viktigaste politiska händelse i Sverige.

Tillsammans med mina ombudsmannakollegor servade jag den 17 ombud starka Norrbottensdelegationen. De var ordentligt förberedda ombud som valts av medlemmar från Kiruna i norr till Piteå i söder. Vi gjorde bra ifrån oss, påverkade och formulerade många förslag och beslut som kommer vara bra för Sverige och Norrbotten.

Självklart bidrar mina många år som förtroendevald och anställd som ombudsman i Grafiska fackförbundet och GS Facket att jag bevakade de fackliga frågorna extra mycket på Socialdemokraternas kongress.

LAS, Lagen om anställningsskydd är på väg att urholkas. Otryggheten ökar. Fackförbundet Handels har förlorat i Arbetsdomstolen mot en arbetsgivare som hyvlat ner anställningsgraden och gjort heltider till deltider. Också privata företag inom kommunala verksamheter står i startgroparna att utnyttja luckorna i LAS.

Det här är inte bra, det måsta få ett stopp. Man trycker ner lönerna och skapar otrygghet.

Om ingenting görs kommer lönerna på sikt att pressas nedåt på hela arbetsmarknaden. Facket måste få stöd av politikerna med att täppa till svagheterna i LAS.

Så här i efterhand kan jag med glädje konstatera att LO förbunden och deras medlemmar fick bra utdelning, nästan full pott med många skarpa fackliga beslut från kongressen. En seger för det som kallas facklig politisk samverkan.

Om ingenting görs kommer lönerna på sikt att pressas nedåt på hela arbetsmarknaden.

Leif Mettävainio

Självklart också en seger för hela fackföreningsrörelsen, alla arbetare, tjänstemän och akademiker i vårt avlånga land. Kongressen visade färdriktning.

Det handlar om skrotande av allmän visstidsanställning, stopp för hyvling av arbetstider, rätt till arbetskläder för alla som arbetar i landets kommuner, rätt till heltid och en lång rad andra progressiva beslut som Socialdemokraterna kommer prioritera framöver.

Jag tror det har stor betydelse att Socialdemokraternas ordförande och Sveriges statsminister är just Stefan Löfven. Med sin arbetarbakgrund som svetsare, fackligt förtroendevald och före detta ordförande för IF Metall visar han vägen.

Det torde finnas få, ytterst få i hela världen på hans eller liknande position, alltså en arbetare som partiordförande och statsminister.

Egentligen är det ganska enkelt; om fler ger Stefan Löfven sitt stöd/röst så får vi ett ännu bättre Sverige.

Tack för ordet!