• Martin Timell ledde paneldiskussionen om vikten av trygga eljobb. Övriga medverkande var Per-Håkan Waern, Elektrikerna, Johan Orbe, Sifo, Peter Lindberg, Elsäkerhetsverket och Mats Jonsson, elkonsult. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Vad kostar det inte med inkompetens, sa Elektrikerförbundets vice ordförande Per-Håkan Waern, till höger, i samtalet med Martin Timell. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Martin Timell ledde paneldiskussionen om vikten av trygga eljobb. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • webbsidan tryggaeljobb.se Foto: Per Eklund

Vid mässan lanserade Elektrikerförbundet sin nya webbsida tryggaeljobb.se
– Man kan frivilligt anmäla sig och blir godkänd om man är auktoriserad, har kollektivavtal och certifierade elektriker, och ställer upp på grundidén, säger Per-Håkan Waern, vice ordförande i Elektrikerförbundet

På scenen under Elfack stod TV-personligheten Martin Timell tillsammans med Per-Håkan Waern från Elektrikerna, Johan Orbe, Sifo, Peter Lindberg, Elsäkerhetsverket samt elsäkerhetsingenjören Mats Jonsson.
Det blev ett samtal om elsäkerhet, elinstallationer och om ”händiga herrar”.
Huvudsakligen handlade det om den nya webbsidan, som öppnades samma minut som seminariet på Elfack-mässan startade.
– Det här är ett bra komplement. Jättebra initiativ. Alla måste hjälpas åt. Alla som vill kan ta hjälp av oss, sa Peter Lindberg från Elsäkerhetsverket.
Tryggaeljobb.se vänder sig till konsumenter som här kan få information om vilka företag som har kollektivavtal, är auktoriserade för arbete på annans anläggning och använder certifierade elektriker.

 
LÄS ÄVEN:Enkät: Varför valde du elprogrammet? Vad vill du jobba med när du är klar?
 

Många konsumenter och fastighetsägare har dålig koll på att man som fastighetsägare faktiskt är ansvarig för sin elanläggning. Bara 46 procent, mindre än hälften, vet om att man är ansvarig.
– Det här är en portal. Vi visar vägen till de regelverk som redan finns. Vi försöker göra vad vi kan, säger Per-Håkan Waern.
Frågan om ”Trygga eljobb” har varit lite infekterad. Arbetsgivar- och branschorganisationen Eio har inte varit så förtjusta i att Elektrikerförbundet lanserat webbsidan och har offentligt sagt att man inte är delaktig och att det inte är nödvändigt för företag att ansluta sig.

Sifo, som jobbar med opinionsundersökningar, har frågat allmänheten om den här typen av kvalitetsmärkning.
– 9 av 10 svenskar är positiva till en sån här märkning. Det visar att det här är en bra idé, säger Johan Orbe på Sifo.
Seminariet på Elfack blev också ett samtal om ”händiga herrar” som gärna fixar elinstallationen själv.
– Vi har lite för händiga herrar i vart tredje hushåll, Peter Lindberg.

I undersökningen från Sifo, har var tredje tillfrågad gjort ett eget eljobb hemma de senaste tre åren.

 

tryggaeljobb.se

På tryggaeljobb.se kan företag anmäla sig och bli en del av registret. Här kan konsumenter få information om elföretag i omgivningen som har kollektivavtal, är auktoriserade för arbete på annans anläggning och använder certifierade elektriker.

Företag kan få loggan Trygga eljobb, som man kan ha på firmabilar. Loggan kan man också ha på anbudshandlingar och på hemsidor.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se