• Joe Mayer pratade om arbetarrörelsens historia. Foto: Stefan Andersson

  • Jakob Andersson från Rädda Barnen pratade om feminism och jämställdhet när unga elektriker samlades utanför Borås. Foto: Stefan Andersson

  • Unga elektriker från hela landet samlades på Viskadalens folkhögskola. Foto: Stefan Andersson

  • Joel Larsson beskrev hur Elektrikernas organisation ser ut och hur ungdomsverksamheten ser ut. Foto: Stefan Andersson

Viskadalen/Borås
De sista dagarna i mars hade Unga Elektriker sitt populära ungdomsforum. 17 unga elektriker från olika delar av Sverige kom för att få lära sig mer om arbetarrörelsen och hur man gör för att påverka. Denna gång var vi på Viskadalens Folkhögskola som ligger ett par mil utanför Borås.

Första dagen började med lite logistisks problem men det löste sig ganska snabbt och smärtfritt, när väl samtliga var på plats så drog vi igång krusen lite lätt där alla fick presentera sig och vilka förväntningar de hade. Efter lunch så lämnades ordet över till Joe Mayer, förtroendevald i VK 31, där han började med att berätta om arbetarrörelsens historia, hur man samlades på torget samt visade en inspelning om Skotten i Ådalen.
Deltagarna fångade snabbt upp att antalet människor på torget påverkade dels anställningstryggheten som löneutvecklingen och att A-kassan var till för den som arbetade för att säkerhetsställa att de som inte har ett arbete ska gå in och ta jobbet för en längre lön. Under eftermiddagen gick Joe över på om hur parterna förhandlar och påverkar i Sverige för att deltagarna skulle förstå den politiska koppling och varför vi behöver vårt parti.

Efter en lång dag med resor och mycket ny information så bröt vi för lite egen tid innan middagen, senare under kvällen så delade vi in gruppen i tre lag där varje lag fick sätta ihop ett quiz som de andra lagen skulle göra.
Dag två fortsatte kursledarna Stefan Andersson och Jocke Eriksson prata påverkansmöjligheter där deltagarna delades in i mindre grupper och fick lära sig samt skriva egna motioner. Framåt förmiddagen så fick vi besök av Jakob Andersson från Rädda Barnen för att prata om Feminism och jämställdhet. Deltagarna fångades snabbt upp av Jakob där han fick de att öppna ögonen för ämnet på ett annat sätt än de tidigare haft.

Många av deltagarna hade bildat sig en uppfattning från extremisterna men nu fick de en annan förståelse där det mer handlar om en jämlikhetsfråga, där man oavsett vem man är eller vad man väljer så ska det vara lika för alla, att man inte ska behöva utstå någon nedvärdering från sin omgivning och inte behöva vara rädd när man är ute om kvällen.
Generellt så var deltagarna mycket nöjda efteråt med Jakob men ansåg att han gärna kunde fått mer tid, något som vi hoppas att Jakob tar med sig till nästa föreläsning då han själv hade fått bestämma hur mycket tid han ville ha.

När deltagarna kom tillbaka från lunchen så fick i gruppvis arbeta med Installationsavtalet där grupperna fick var sitt kapitel att arbeta med samt sedan skulle presentera för de andra, vad de ansåg var det viktigaste i sitt kapitel. Senare under eftermiddagen var centralt ungdomsansvariga Joel Larsson på plats för att prata om hur organisationen ser ut och även om ungdomsverksamheten i förbundet samt vilka Unga Elektriker är och vad vi göra.

Den tredje och sista dagen var lite lugnare än de två tidigare, den började med att Arbetsmiljöansvariga, Tina Nordling var inbjuden från förhandlingsdelegationen för att prata om vad som händer i avtalsrörelsen. Det fanns även lite tid för att informera och diskutera den nya Ellagen som kommer träda ikraft.
Ungdomsforumet började lida mot sitt slut men innan det var dags att åka hem så hade vi ett besök av Fredrik från Folksam till att informera om de medlemsförsäkringar vi har, vi hade även en kort historielektion om Viskadalen av Ann-Charlotte som är lärare på skolan.
Tre fantastiska dagar var nu över och det var dags för alla att tar farväl och begav sig hemåt med massvis av ny energi och en hunger av att påverka både bland sina kompisar som kollegor och i förbundet. Nu ser vi till att ta tillvara på detta!

Stefan Andersson/Unga Elektriker