2017-05-30

Debatt
Årets avtalsrörelse är i fullgång.
Vi har fått ett märke i procent och ett i krontal.
Detta finner sig parterna på arbetsmarknaden i.
Parterna är säkert inte nöjda, de håller inte med, men de finner sig i det. Alla biter i det sura för att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden.
Då kliver då Almega in på banan. Arbetsmarknadens ”Svarte Petter”.
De finner sig inte i detta.
Almega är en rik, stor och välfungerande organisation.
Så vilka hoppar de då på kan man undra? Sätter de ned foten för de starkaste inom LO?
Nej givetvis inte. De hoppar på de grupper som tjänar absolut minst inom hela LO. De är inga direktörer, ekonomer, tjänstemän som får smaka på Almegas vrede.
Det är de med tunga, slitsamma och lågbetalda arbeten som stora stöddiga Almega hoppar på. De hoppar på de som tjänar mindre än 24 000 kr för en heltidstjänst.
Så denna stora rika och välfungerande organisation slår hårt ned på de som tjänar sämst.
Det är inte mod Almega.
Det är fegt, lågt och avskyvärt.
Detta förstår alla som vart barn och läst Bamse.
Hade Almega läst Bamse som små hade de också förstått detta. Bamse lär oss att man ska vara snäll mot små och utsatta.
Men Almega har ingen empati, skam eller humanism i kroppen.
Almegas stövlar vill krossa de svaga och marschera åt de rika.
Almega är gänget i skolan som alltid valde ut de svagaste i klassen och plågade dom.
Vad händer då undrar säkert de flesta?
I varje människa med en uns av rättspatos vaknar nu en vrede. Rysningar går igenom hela LO.
De slår på våra mest utsatta kompisar och vänner.
LO:s alla förbund börjar titta sig omkring. Vreden har vaknat.
De dricker sin ”dunderhonung” och ryter ifrån. Man slår inte de utsatta.
Därför kommer nu sympativarsel, stridsrop och arga debattinlägg.
Almega trampar på de svaga och arbetarrörelsen svarar med gemenskap, kärlek, bestämdhet och solidaritet.
Den fackliga kampen pågår nu. Den fackliga kampen behövs mer än någonsin.

Tillsammans kan ingen stoppa oss!
Tillsammans är vi starka!

Mvh Nille Thorsell

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

”Lundell är ingen bitter gammal gubbe”

KULTUR ”Vardagar” av Ulf Lundell Utgiven av Wahlström & Widstrand ”När många andra bytte ideal och politisk hemvist stod han kvar i samma mylla byggd på peace, love and understanding”, skriver Ulf Lundén. Ulf Lundell skapar svarta rubriker på nytt.

Jonas Wallin: ”Vi har antagit en ny strategi”

LEDARE ”Den svenska modellen är inte en samling värderingar som att äta sill vid högtider. Det handlar om konkreta frågor, inte minst ordning och reda på arbetsmarknaden. I dag hotas den ordningen”, skriver Jonas Wallin. För några veckor sedan avslutade vi vårt förbundsmöte.

”Lönesänkning – en valvinnare?”

DEBATT ”Moderaternas förslag leder till lägre löner, eftersom dessa öppnar upp för underbudskonkurrens inom sektorer där genomsnittslönerna ligger på samma nivå som kollektivavtalens lägstalöner”, skriver Hans Andersson. En statlig sänkning av kollektivavtalens lägstanivåer leder till lägre löner för redan lågavlönande löntagare.

”Försvara strejkrätten – tolerera inga inskränkningar”

DEBATT ”Strejkrätten påverkar så mycket mer än vad vi tror. Kan vi inte strejka finns risken att kollektivavtalet faller som påverkar vår lön, våra arbetsvillkor och i grund och botten vår levnadsstandard som vi alla har varit delaktiga att bygga upp i vårt samhälle”, skriver debattörerna.

Jonas Wallin: Det här är min oro

LEDARE ”Det här är saker jag är orolig för, och det är bara några. Listan på nödvändiga reformer vi behöver göra i det här landet är lång. Vi känner igen den allihop. Men ändå har vi slutat prata om de frågorna”, skriver Jonas Wallin.

David Fernhed: ”Vad är rättvisa?”

KRÖNIKA ”Arbetsgivarna har sedan länge kunnat göra avdrag för medlemsavgiften till deras organisationer, medans vi i arbetarklassen själva har betalat för våra omkostnader. Ganska orättvist tycker jag”, skriver David Fernhed. Samhället börjar sakta vakna till liv i den politiska debatten. Vi är på väg mot ett val och det märks i dagsläget mer och mer.

David Fernhed: ”Macken gör mig inte besviken”

KULTUR Vad: ”Macken Tv-serien på scen” Var: Lorensbergsteatern i Göteborg Det är med stor förväntan jag hänger av mig jackan i Lorensbergsteaterns entré. Mina barndomsidoler ska återigen roa mig med sång och sketch. Föreställningen Macken gör mig inte besviken. På andra raden från scenen får jag beskåda Galenskaparna och After Shaves mästerverk.

Ulf Lundén: Martin Luther King älskade ett Sverige som SD föraktar

KULTUR Det har nu gått 40 år sedan baptistpastorn och medborgarrättskämpen Martin Luther King (1929-1968) sköts ihjäl utanför sitt hotellrum på Lorraine Motel i Memphis. Han var bara 39 år gammal när han mördades. Martin Luther King hade några dagar innan lett en demonstration till stöd för strejkande renhållningsarbetare i Memphis, Tennesse.

Många elektriker riskerar att utföra felaktiga inkopplingar av olagliga elinstallationer

DEBATT Tyvärr så är många elektriker fortfarande inte på det klara med vad som ligger i deras uppdrag, samt att de många gånger inte tänker efter utan gör allt för att det ska fungera för kunden.

Vem har makten över orden?

KRÖNIKA För några veckor sedan var jag på Runö folkhögskola som inbjuden att delta i Boken på arbetsplatsen. Det var bokombud och författare från hela landet som möttes under några dagar för att diskutera läsande och skrivande. Vi lyssnade på flera intressanta föreläsare. Men framförallt samtalade vi om läsandet och vi författare berättade om vårt skrivande.

Jonas Wallin: ”Vi stödjer de politiker som är bäst för våra medlemmar”

”Nu radar de borgerliga politikerna upp sig, hårt trängda av fyraprocentsspärren till riksdagen, och vill haverera vår svenska modell. En modell som Medlingsinstitutet bara för några veckor hyllade som unikt fredlig”, skriver Jonas Wallin. Snön vräker ned när jag funderar på denna ledare. Är på väg till Göteborg för att träffa medlemmar.

Hans Schoug: ”Sista raden!”

DEBATT Jodå jag läser givetvis sista raden också i årsredovisningen och blir inte ett dugg gladare. De sista 5 åren som är tillgängliga för medlemmarna visar röda siffror med undantag för år 2015 då förbundets inflytande i EUU såldes till EIO för, enligt uppgift, mer än 10 miljoner kronor. Den transaktionen vände det året röda siffror till svarta.

Claes Thim: ”Facket ska inte hålla på med politik!”

DEBATT ”Jag är en stor förespråkare av facklig-politisk samverkan, men gillar inte när vi bara ska pracka på att det är Socialdemokratin som gäller”, skriver Claes Thim. Nu är det dags för valår och det är nu vi ser dem som mest. Facket ska ut och propagera för de där Sossarna igen.

Per Lawén: ”Eländes elände”

K

Bokrecension: Dålig karma av David Safier

KULTUR Bokrecension: Dålig karma (2013) Författare: David Safier Det är julafton och julklappsspelet är precis avslutat och helt lottlös blev jag inte. Boken ”Dålig karma” är i min ägo och jag börjar läsa nästan direkt.