• Fv. Henrik Hedman, Raimo Pärssinen (S), Claes Thim. Foto: Stefan Johansson

  • Panelsamtal. Foto: Claes Thim.

Stockholm
LO har gjort en utredning, jämställdhetsbarometern, som visar på orättvisorna i samhället. Allt från att kvinnor i större utsträckning tjänar sämre än män, har oftare otryggare anställningar, jobbar i större del deltid och tar ett större ansvar med det obetalda arbetet hemma.
LO tillsammans med Socialdemokraterna anordnade ett seminarium på temat i Riksdagen. Vi elektriker är en väldigt mansdominerad bransch, 99 procent är män, vilket framgick av en undersökning SCB gjort. Vi på El-ettan tycker vi måste jobba mer för ett jämställt samhälle, både på och utanför arbetsplatsen. På plats från El-ettan var, Henrik Hedman och Claes Thim som båda är förtroendevalda.

På seminarierummet som utgick från utredningen hade man ett panelsamtal bestående av; Raimo Pärssinen (S), ordförande arbetsmarknadsutskottet, Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna, Ali Esbati (V), arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, Annika Qarisson (C), arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet samt Berit Müllerström, andre vice ordförande LO
Alla i panelen var överens om att vi inte lever i ett jämställt samhälle men lösningarna var desto olika.

Raimo Pärssinen (S) lyfte arbetet som regeringen gör och talade om vikten av balans mellan branschens parter och att stärka den svenska modellen. Regeringen kommer bland annat att lägga en motion om att ta bort allmän visstid som är en enormt otrygg anställningsform som speciellt drabbat kvinnor.

Elisabeth Svantesson (M) höll dock inte med utan tyckte allmän visstid var en bra inkörsport på arbetsmarknaden.
Det finns tydliga meningsskiljaktigheter mellan partiet och vid frågestunden så passade givetvis vi på att ställa Elisabeth Svantesson mot väggen.
– Varför införde ni och vill ni ha kvar allmän visstid som är den enda anställningsformen som arbetsgivaren godtyckligt kan anställa på visstid med, det finns andra anställningsformen för visstid men då måste de vara motiverade?, frågade Claes Thim.

Något direkt svar blev det inte mer än att Moderaterna ser de som en bra första anställning.
LO hade tydliga förslag om vad de tycker borde göras. Några exempel är; Man vill se höjda ingångslöner med bättre villkor. Ta bort allmän visstid och politiker ska understödja att heltid ska vara norm. Individualisera föräldraförsäkringen så föräldrar delar lika på omsorgen av barn. Barnomsorg utanför kontorstid för att kunna passa alla oavsett när man jobbar. Bort med skattesubventionerade hushållsnära tjänster för de har arbetarfamiljer inte råd med oavsett. Bättre med en barnomsorg värt namnet.
Bra förslag och något vi får fortsätt arbeta med, dels genom att påverka politikerna men också engagera oss ännu mer i politiken.

Claes Thim/Henrik Hedman