• Nicole Rimér, chefsdesigner Snickers Workwear. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Kommunikationen går trådlöst till telefonen där uppgifterna loggas och du kan se hur slitet ditt knäskydd är. Det blir mycket tid på knä, mer än man tror, säger Fredrik Hof. Foto: Jan-Erik Johansson

  • En prototyp av en bygghjälm kallad Smart Helmet. Foto: Pressbild Daqri

  • Visst har den fastnat ett par gånger och lossnat, främst när Fredrik Hof klivit ned från pall eller stege, men i stort är han nöjd med Tracker 1. – Bra att det här tänket kommer in på våra arbetsplatser, säger han. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Den lilla dosan som fästs på byxbenet håller koll på hur mycket du arbetar på knä och talar om när du behöver byta knäskydd. Den mäter också bullernivåer och temperatur där du vistas. Foto: Jan-Erik Johansson

2017-05-30

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen.
– Man blir förvånad över resultaten.

Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning. Det handlar om liten dosa fastnitad på byxbenet med tre mätområden; Bullernivå, temperatur, och kanske framför allt, hur mycket du arbetar på knä, både i tid och antal nedslag.
Fredrik Hof åker mycket på servicejobb, men också mindre byggen. Vi träffas på en villarenovering i Mölndal.
– Jag kompletterade uttag en eftermiddag, och kolla här; 77 gånger gick jag ned på knä, totalt 25 minuter i tid. Det tror man inte att det blir så många, säger Fredrik Hof och visar resultaten som loggats i hans smartphone.

Tracker-1 fästs på utsidan av byxbenet strax under knät. Den länkas till en telefonapp där du vid uppstarten fyller i din vikt och vilket knäskydd du använder. Eftersom det är Snickers uppfinning så är det fyra av deras skydd du kan välja mellan. Sedan håller appen koll på antal nedslag och tid på knä och omvandlar det till dels läsbara fakta, men också en status på hur bra ditt knäskydd är och när det börjar bli utslitet. Loggen sparar siffrorna i 30 dagar och du beställer nya skydd via ett par knappryck på appen.
– Jag har ett knä som krånglar så jag är noga med att ha knäskydd, men man har väl aldrig riktigt fattat att de kan ta slut. De brukar ju hänga med byxorna och byts när det är dags för nya byxor, ungefär.
– Verkar bra, men framförallt är det bra att det här tänket kommer in på våra arbetsplatser, säger Fredrik Hof.

Nicole Rimér är chefsdesigner på Snickers Workwear och projektledare för satsningen på smarta kläder.
– Det är med knäskydd som med löparskor, de blir utslitna, uttröttade eller får i alla fall försämrade i egenskaper och måste bytas vid vissa mil för att fortfarande hålla måttet fullt ut. Det är lätt att glömma bort och knän är ett problemområde för hantverkare, säger hon.
Testerna kommer fortsätta under året där de olika parametrarna vikt, tid och antal nedslag ger slitaget.
– Ja, vi kommer finetuna (justera red.anm.) det här vidare under året för att komma så nära verkligheten som möjligt. Det är ju så olika hur det jobbas; Du kan ha många nedslag på knä eller som vi upptäckte; Mattläggare med några få nedslag, men hela dagen på knä, säger Nicole Rimér som fick idén om smarta kläder efter att ha lyssnat på ett föredrag av en framtidsforskare.
– Då samlade vi folk i en workshop kring ämnet, Vad kan vi göra i vårt segment arbetskläder? och hittills har det resulterat i det här.

Hittills?
– Ja, vi kollar på många håll och funderar vidare. Vi har absolut fler ideér kring detta, säger Nicole Rimér.
Testerna fortsätter under året och Tracker-1 beräknas släppas runt nyårsskiftet.

Wearable technology

Wearable technology eller kroppsnära teknik, är datorbaserad teknik inbyggd eller påmonterad på kläder eller annat som bärs på kroppen. Samlar information direkt via scanning och sensorer. Oftast trådlös kommunikation till smartphones.

Har använts inom sjukvården en tid för olika mätningar men ett bredare användningsområde växer nu fram sedan en rad olika träningsarmband och liknande blivit allt populärare parallellt med att användandet av smartphone ökat. Apple watch och smarta glasögon från Google är exempel på teknik där Wearables används till dagligt bruk.

Sportens värld har också på flera områden tagit det ett steg till; Det finns exempelvis strumpor för löparen som visar steg, distans, stigning och antal brända kalorier, men också hur du sköter din löpteknik och hur du sätter ned foten (tryckfördelning).

Det finns sportbehåar med inbyggt pulsmätarband och en rad varianter av tröjor med insydda sensorer som ger värden på puls, hjärtats återhämtning, syreupptagning och andning.

Har du inte en modernare bil som säger till när du är trött så kan du skaffa en Smartcap, en keps med inbyggd trötthetsövervakning.

Företaget Daqri har dessutom gjort en prototyp av en bygghjälm kallad Smart Helmet. Realityskärmar som dyker upp när du behöver dem, inbyggda kameror och en accelerometer som mäter stötar och kan ge dig information om den sista smällen riskerade att ge dig hjärnskakning.

Jan-Erik Johansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.

Nya smarta lösningar

&

Bättre information ska stoppa hemmafixare

Elmaterial finns att köpa i snart vilken kiosk som helst, men ges tillräcklig information till köparen om vad hen får och inte får göra för elarbeten i hemmet? Nej, menar Elsäkerhetsverket, som undersökt frågan på regeringens uppdrag.

Nu gäller ny brandklassning av kabel

Från 1 juli gäller ny standard och nya regler för brandklassning av flamskyddad kabel. Samma som EU i stort och en tredje part som godkänner CE-märkningen. Det handlar om en anpassning till den europeiska byggproduktförordningen, på engelska Construction Products Regulation (CPR).

Nya smarta elmätare på gång – frågan är bara hur smarta

Det ser ut att snart bli ett nytt stort elmätarbyte i Sverige. Regeringen vill ha 80 procent smarta elmätare i de svenska hemmen till år 2020. Men ännu är det oklart hur smarta de ska vara. Det är knappt tio år sedan i princip alla Sveriges elmätare byttes; Kundernas räkningar skulle ändras från preliminär- till månadsdebitering vilket krävde ny teknik i mätarna.

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Mät arbetsbelastningen med mobilen

Du kan nu enkelt mäta belastningen på överarmen för att upptäcka skadliga arbetsmoment. Mätningen görs med hjälp av en app i din smartphone som fästs i ett armband. Appen är ett resultat av ett samarbete mellan Liyun Yang, KTH, och Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.