• Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal. ”Som förtroendevald i Kommunal träffar jag personliga assistenter som blir uppsagda för att de har fel kläder på vissa högtider, för att de yttrar fel politisk åsikt”.

2017-04-07

Krönika
Jag jobbar som personlig assistent och är anställd i ett brukarkooperativ. Som personlig assistent är jag armar, ben och röst åt min brukare efter behov vart hen än befinner sig; i skolan, på jobbet eller var som helst i samhället. Målet är att brukaren ska ha samma möjligheter i livet som den som inte har några funktionsvariationer. Eftersom min arbetsplats är där min brukare befinner sig är min arbetsmiljö väldigt svårförutsedd. Det innebär mycket ensamarbete och mer ofta än undantag är en arbetsdag en dag när det inte finns ork till något mera alls.

I Sverige jobbar det cirka 90 000 personer som personlig assistent, nästan alla är visstidsanställda. Alla är anställda direkt på brukaren. Det har sina förklaringar i LSS, den lag som bland annat reglerar personlig assistans. LSS ger brukaren rätt att välja vem hen vill ha som assistent. Det ger brukaren möjligheten att leva ett liv som alla andras, och det är ju rätt häftigt.
Det som inte är häftigt är om det skär sig mellan assistenten och brukaren, vilket det kan göra av alla möjliga anledningar precis som det kan hända i alla relationer. Då står assistenten arbetsrättsligt avklädd och är snart arbetslös eftersom maktförhållandet i LSS placerar assistenten utanför skyddsnätet.

Arbetsmiljölagen gäller för personlig assistans precis som för andra yrken. Men vem vågar åberopa sin rätt när man är visstidsanställd? Eller vågar stå på sig om man känner sig diskriminerad eller trakasserad?
Som förtroendevald i Kommunal träffar jag personliga assistenter som blir uppsagda för att de har fel kläder på vissa högtider, för att de yttrar fel politisk åsikt, för att de är sjuka eller något av tusen andra skäl. Skäl som aldrig hade kunnat användas i en annan bransch.
De flesta har nog hört om den pågående konflikten mellan regeringens utredning angående personlig assistans å ena sidan och de assistansberättigade deras intresseorganisationer och assistansbolagen på motsatt sida. De assistansberättigade, brukarna, är oroliga för att utredning kommer att leda till nedskärningar i assistansen. Regeringens direktiv till utredarna handlar i huvudsak om att utreda förutsättningarna för den personliga assistansen i relation till involverade myndigheter och hur det fungerar i praktiken.

Jag delar min brukares och brukarkooperativets rädsla för att utredning skulle kunna leda till nedskärningar i assistansen. Men som fackligt förtroendevald kan jag inte låta bli att reflektera över att konflikten har en tredje part. Vi, de personliga assistenterna, var finns vi i debatten?
LSS ger brukaren all rätt, men glömmer bort att de personliga assistenterna är en förutsättning för en god assistans. Det är liksom vi som är armarna, benen och rösten.
När den socialdemokratiska regeringen nu utreder den personliga assistansen vore det ett svek mot en väldigt utsatt grupp på arbetsmarknaden, om de inte även ser över de personliga assistenternas situation i relation till LSS.

Felix Finnveden
28 år och jobbar som personlig assistent, förtroendevald i Kommunal framförallt som regionalt fackligt ombud inom privat personlig assistans i Stockholms län.

 

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Krönikor

KRÖNIKA: Arbetsmiljöarbetet måste trappas upp

Claes Thim: En del företag ser arbetsmiljö som ett område att spara in pengar på, men då ser de inte vad kostnaderna för ökade sjukskrivningar och uteblivna faktureringstimmar kostar företaget. Arbetsmiljöarbetet har under flertalet år varit eftersatt. Främst genom minskade resurser till Arbetsmiljöverket, men även försämringar i lagen.

KRÖNIKA: ”Journalister är bara lögnare”

KRÖNIKA Som journalist och redaktör har jag alltid satt en heder i att inte ta politisk ställning i mina nyhetstexter. Men politik ska vi skriva om, skriver Elektrikerns redaktör Per Eklund. Det finns många som har synpunkter på media. Det finns de som tycker att journalister är det värsta som finns, att de är lögnare. De finns de som talar om PK-media.

KRÖNIKA: Arbetarrörelsen har svikit sin kulturpolitik

KRÖNIKA Arbetarkulturen idag har till stora delar ersatts med en kommersiell underhållningskultur. Infantila lekprogram eller relationstjafs som Bonde söker fru, skriver Ingemar E. L. Göransson. Allt berättande har sin utgångspunkt i klass. Vad och hur du berättar har med klass att göra.

Tvi, tvi, tvi – De fuskar för att hänga med

KrönikaAtt fuska är normalt inget man får högt anseende av. Vi ser i idrotten där doping ses som avskyvärt. När amerikanen Justin Gatlin vann 100 meter på VM i fri idrott blev han utbuad. Han har två dopingdomar bakom sig.

KRÖNIKA: Inför obligatorisk musik på jobbet

Man kanske skulle införa möjligheten att ha läkarrecept på musik på jobbet, skriver Elektrikerns redaktör Per Eklund. Under sommaren läste jag en artikel i DN om hur en person som fått Parkinson, lyckats stoppa upp sjukdomen genom att återuppta sitt fiolspelande och öva på Vivaldis musikstycken Årstiderna.

Viktigt att elektriker är med vid politiska beslut

KRÖNIKA Gör det skillnad om det är en rektor, politisk broiler, svetsare, miljardär eller elektriker som har politisk makt? Ja, fundera på den en sekund. Politik handlar lite förenklat om att fördela makt och resurser. Antalet politiskt förtroendevalda har radikalt minskat i Sverige.

Du nalkas ljuva sommar

KrönikaNu ska vi sakta av på takten i det alltför höga tempo som våra liv levs i. Du springer som tusan säkert, för att fixa allt åt barnen, vännerna och kunden. Allt snurrar fortare nu än för bara några år sen. Vi står inför och mitt i en blomstrande natur där presidentens twitter i våra telefoner ska bytas ut mot fågelns kvitter ute på landet.

Tyvärr så finns det mycket att göra i könsrollsfrågan

KrönikaPå annan plats i tidningen kan ni se att tidningens ägare Elektrikerförbundet och Dala-Demokraten slutit ett nytt avtal om förstärkning av redaktionen. I huvudsak ska den satsningen få betydelse för vår webb och vår närvaro på sociala medier. Det är ett bra beslut.

Rättvisa, respekt och ärlighet

Rättvisa, respekt och ärlighet. Det har präglat arbetarrörelsen genom alla år. Man står för beslut. Man försöker inte fuska. Blir man påkommen med att inte hålla sig helt till sanningen, blir man oåterkallerligen avslöjad och tappar i förtroende. Det går inte att lura sig fram till bra uppgörelser. Då sitter man i rävsaxen nästa gång.

Har vi verkligen inte kommit längre än tidigt 1900-tal?

KrönikaDen 8 mars var det den Internationella kvinnodagen, en dag som uppmärksammar den ojämställdhet och orättvisa, som kvinnor världen över drabbas av. Då denna dag instiftades under tidigt 1900-tal, alltså för över 100 år sedan, så borde man tro att vi människor hade kommit längre i vår utveckling. (1977 blev den officiell, innan dess har den firats av vänsterkvinnor sedan 1911.

Procent, slavarbete, facklig etik och fulel

KrönikaJa, så var då de första avtalen påskrivna. ”Märket” är satt och de andra fackförbunden kan börja realförhandla. Det har varit förvånansvärt få stora utspel från någon av parterna under förhandlingarna. Smidigare än man kunnat tro. Kanske det kan bero på att det går ganska bra i Sverige.

8-timmarsdagen var fackens första krav

KrönikaArbetsgivarna har nog aldrig varit mer samlade än inför årets avtalsmatch. På bygg- och installationsområdet har sju arbetsgivarorganisationer gått samman och presenterar nu gemensamma krav. Känns lite som ett svar på 6F-förbundens samling. På avtalsområde efter avtalsområde vill arbetsgivare riva upp eller förvärra avtalets reglering av arbetstidslagen.

Arbetare har fortfarande inget värde

KrönikaHäromveckan såg jag på Uppdrags granskning. Det handlade om Christian Wikström, en ung byggnadsarbetare från Färila i Hälsingland och hur han förolyckades vid ett ras på bygget av Vattenfalls nya huvudkontor i Solna. Peab som huvudentreprenör visste om att det fanns brister. De visste om att besiktningsmannen vägrat besiktiga trapporna.

Du behöver inte vara ensam i vintermörkret

KrönikaVintermörkret sänker sig över Karlstad, och för varje dag vi närmar oss årets mörkaste blir jag lite mer tacksam för mina gamla värmeljus. Elektricitet för all del, men först ett rejält värmeljus. Vi börjar närma oss julveckan, på ett riktigt så kallat arbetsgivarår. De flesta utav julens röda dagar faller in under helger, en olycka vi tyvärr får leva med även nästa år.

Satsa på de unga

KrönikaArbetsgivarna har nästan alltid ett försprång. Inte nog med att det är företagets problemformulering, som är avgörande för hur arbetet organiseras i vardagen. Arbetsgivarnas problemformulering präntas in redan i skolan. På många gymnasier och säkert på en hel del högstadier så står företagarna för initiativ som Ung företagsamhet.