• Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal. ”Som förtroendevald i Kommunal träffar jag personliga assistenter som blir uppsagda för att de har fel kläder på vissa högtider, för att de yttrar fel politisk åsikt”.

2017-04-07

Krönika
Jag jobbar som personlig assistent och är anställd i ett brukarkooperativ. Som personlig assistent är jag armar, ben och röst åt min brukare efter behov vart hen än befinner sig; i skolan, på jobbet eller var som helst i samhället. Målet är att brukaren ska ha samma möjligheter i livet som den som inte har några funktionsvariationer. Eftersom min arbetsplats är där min brukare befinner sig är min arbetsmiljö väldigt svårförutsedd. Det innebär mycket ensamarbete och mer ofta än undantag är en arbetsdag en dag när det inte finns ork till något mera alls.

I Sverige jobbar det cirka 90 000 personer som personlig assistent, nästan alla är visstidsanställda. Alla är anställda direkt på brukaren. Det har sina förklaringar i LSS, den lag som bland annat reglerar personlig assistans. LSS ger brukaren rätt att välja vem hen vill ha som assistent. Det ger brukaren möjligheten att leva ett liv som alla andras, och det är ju rätt häftigt.
Det som inte är häftigt är om det skär sig mellan assistenten och brukaren, vilket det kan göra av alla möjliga anledningar precis som det kan hända i alla relationer. Då står assistenten arbetsrättsligt avklädd och är snart arbetslös eftersom maktförhållandet i LSS placerar assistenten utanför skyddsnätet.

Arbetsmiljölagen gäller för personlig assistans precis som för andra yrken. Men vem vågar åberopa sin rätt när man är visstidsanställd? Eller vågar stå på sig om man känner sig diskriminerad eller trakasserad?
Som förtroendevald i Kommunal träffar jag personliga assistenter som blir uppsagda för att de har fel kläder på vissa högtider, för att de yttrar fel politisk åsikt, för att de är sjuka eller något av tusen andra skäl. Skäl som aldrig hade kunnat användas i en annan bransch.
De flesta har nog hört om den pågående konflikten mellan regeringens utredning angående personlig assistans å ena sidan och de assistansberättigade – deras intresseorganisationer och assistansbolagen på motsatt sida. De assistansberättigade, brukarna, är oroliga för att utredning kommer att leda till nedskärningar i assistansen. Regeringens direktiv till utredarna handlar i huvudsak om att utreda förutsättningarna för den personliga assistansen i relation till involverade myndigheter och hur det fungerar i praktiken.

Jag delar min brukares och brukarkooperativets rädsla för att utredning skulle kunna leda till nedskärningar i assistansen. Men som fackligt förtroendevald kan jag inte låta bli att reflektera över att konflikten har en tredje part. Vi, de personliga assistenterna, var finns vi i debatten?
LSS ger brukaren all rätt, men glömmer bort att de personliga assistenterna är en förutsättning för en god assistans. Det är liksom vi som är armarna, benen och rösten.
När den socialdemokratiska regeringen nu utreder den personliga assistansen vore det ett svek mot en väldigt utsatt grupp på arbetsmarknaden, om de inte även ser över de personliga assistenternas situation i relation till LSS.

Felix Finnveden
28 år och jobbar som personlig assistent, förtroendevald i Kommunal framförallt som regionalt fackligt ombud inom privat personlig assistans i Stockholms län.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Krönikor

Replik: ”Solcellsanläggningar ställer mycket speciella krav på installationen”

DEBATT Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik B Sjödin reder ut begreppen kring ansvar vid installation av solcellsanläggningar. Sven Höckert har på ett förtjänstfullt sätt lyft frågan om ansvaret för installation av solcellsanläggningar.

Nille Thorsell: ”På den här arbetsplatsen har vi högt i tak”

DEBATT ”Hur vill du ha det på din arbetsplats? Har alla rätt att vara olika? Har alla rätt att vara unika? Har alla möjlighet att säga till om något upplevs fel?”, skriver Nille Thorsell. ”På den här arbetsplatsen har vi högt i tak.” Vad menar vi med detta uttryck egentligen? Oftast är det chefer, arbetsledare och lagbasar som säger sådant.

Vart är Elektrikerförbundet på väg?

DEBATT Avkastningen skulle värdesäkra konfliktberedskapen och inte, som nu, användas till att täcka pågående underskott i verksamheten, skriver Hans Schoug. I senaste numret av Elektrikern fanns ett reportage från CR:s höstmöte.

Lyft bort surdegen

KRÖNIKA Ett hållbart arbetsliv måste bygga på att man har en rimlig och ok arbetssituation för det mesta, skriver författaren Ninni Länsberg. Den långe projektledaren kom in på kliniken en majmorgon. Han andades häftigt och var lätt röd om kinderna. Han var obekväm med hela situationen, att behöva be om hjälp och stressen stod honom långt upp i halsen.

PO Bergström: ”Ingen verkar tänka på barnen”

DEBATT Vi befinner oss fortfarande i smartphonens barndom. Hjärnans belöningssystem skapar ett starkt beroende trots att vi som vuxna egentligen borde veta bättre. Barn och unga är chanslösa, skriver PO Bergström. För tio år sedan startade jag min första egna utbildning för förhandlare.

Claes Thim: ”En person i veckan dör på jobbet”

DEBATT Menar regering på allvar att man prioriterar arbetsmiljön så fungerar det inte att smådutta här och där. För att få bukt på problemen så krävs det rejäla satsningar, skriver Claes Thim. God fortsättning och gott nytt arbetsmiljö-år. I dagarna har de flesta återvänt till arbetet efter välbehövlig vila under julen.

Leif Mettävainio: ”Moderaternas förakt mot utsatta grupper”

KRÖNIKA ”Moderaterna har ett förakt mot marginaliserade och utsatta grupper”, skriver Leif Mettävainio (S). Själva synen på människan skiljer sig tydligt mellan de politiska partierna. Ord, fraser och formuleringar har olika innebörd och tolkning beroende på vem som är avsändare.

Ewa Magnusson: ”Vi tar så mycket för givet”

KRÖNIKA Just nu känns den kommande julledigheten så välbehövlig för att kunna komma med nya tag inför det nya året, skriver Ewa Magnusson. Nu har vi lagt sommaren bakom oss och strax är vi framme vid julen. En högtid med både glädje och sorg. Många sitter ensamma och andra har det tufft att få ihop det med både julklappar och det där lilla extra som tillhör julen.

Emil Boss – en stark förnyare av arbetardiktningen

KULTUR Emil Boss diktar om arbete, språk, solidaritets- och fackföreningskamp. Han jobbar till vardags som butiksanställd och lokalvårdare på Systembolaget. Det är en uppfriskande och spännande samling dikter som sätter sökarljuset på stressen i arbetslivet och näringslivskulturens oinskränkta makt över våra liv, skriver Ulf Lundén.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Bisarr jourmodell för personliga assistenter”

KRÖNIKA Felix Finnveden: ”I vilken annan bransch vore det rimligt att sova på jobbet flera dagar i veckan för någon enstaka tusenlapp extra?” Det är kväll och jag sitter hemma och förbereder mig för att åka och jobba natt.

Ulf Lundén: ”En respektfull hyllning till arbetaren”

KULTUR Dokumentärfilm Recension: Himlens mörkrum av Nils Petter Löfstedt (SVT Play). Nils Petter Löfstedts dokumentärfilm ”Himlens mörkrum” är en modern respektfull arbetarskildring. Det är också en hyllning till dokumentärfotografen och filmaren Jean Hermanson samt till det fotografiska hantverket.

LO: ”Inte trovärdigt, Socialdemokraterna!”

DEBATT En riksdagslista utan ett enda fackligt namn på valbar plats är inte acceptabelt för ett arbetareparti som Socialdemokraterna. Det skriver LO-distriktet i Norra Sverige som vill se en ny lista. Nästa år har vi val till kommun, landsting/region och riksdag.

Åsa Söderström: ”Jag ska flytta fram gränsen”

KRÖNIKA ”Killar läser inte, särskilt inte ungdomar och särskilt inte yrkeskillar. Det där med att läsa och skriva har de ju valt bort. Alltså är det mitt ansvar att låta dem läsa. Vem skulle annars göra det?”, skriver svenskläraren Åsa Söderström om sitt projekt att ge sin etta-klass på Byggprogrammet ett ”bokbad”.

DEBATT: ”Ylva Johanssons utredning tillgodoser Svenskt Näringslivs agenda”

DEBATT Vi anser att Svenska Elektrikerförbundet ska sätta ner foten kräva ett stopp på attackerna på fackliga rättigheter, skriver debattörerna. Rätten att organisera sig fackligt är skyddat i MBL. Arbetsgivarna får inte angripa oss för att vi organiserar oss fackligt. Denna rätt är grundläggande för vår gemensamma trygghet.

Är demokratiska principerna under terrorattack?

KRÖNIKA När föreningarna gör avsteg från demokratiska principer och tillåter engagemang av ickemedlemmar tar vi ett långt steg bort, skriver David Fernhed. Det är bara att erkänna. Jag har varit på kurs i medlemsvärvning. Och det är viktigt. Vi behöver träna på medlemsvärvning för att kunna visa vad ett medlemskap innebär.