• Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal. ”Som förtroendevald i Kommunal träffar jag personliga assistenter som blir uppsagda för att de har fel kläder på vissa högtider, för att de yttrar fel politisk åsikt”.

2017-04-07

Krönika
Jag jobbar som personlig assistent och är anställd i ett brukarkooperativ. Som personlig assistent är jag armar, ben och röst åt min brukare efter behov vart hen än befinner sig; i skolan, på jobbet eller var som helst i samhället. Målet är att brukaren ska ha samma möjligheter i livet som den som inte har några funktionsvariationer. Eftersom min arbetsplats är där min brukare befinner sig är min arbetsmiljö väldigt svårförutsedd. Det innebär mycket ensamarbete och mer ofta än undantag är en arbetsdag en dag när det inte finns ork till något mera alls.

I Sverige jobbar det cirka 90 000 personer som personlig assistent, nästan alla är visstidsanställda. Alla är anställda direkt på brukaren. Det har sina förklaringar i LSS, den lag som bland annat reglerar personlig assistans. LSS ger brukaren rätt att välja vem hen vill ha som assistent. Det ger brukaren möjligheten att leva ett liv som alla andras, och det är ju rätt häftigt.
Det som inte är häftigt är om det skär sig mellan assistenten och brukaren, vilket det kan göra av alla möjliga anledningar precis som det kan hända i alla relationer. Då står assistenten arbetsrättsligt avklädd och är snart arbetslös eftersom maktförhållandet i LSS placerar assistenten utanför skyddsnätet.

Arbetsmiljölagen gäller för personlig assistans precis som för andra yrken. Men vem vågar åberopa sin rätt när man är visstidsanställd? Eller vågar stå på sig om man känner sig diskriminerad eller trakasserad?
Som förtroendevald i Kommunal träffar jag personliga assistenter som blir uppsagda för att de har fel kläder på vissa högtider, för att de yttrar fel politisk åsikt, för att de är sjuka eller något av tusen andra skäl. Skäl som aldrig hade kunnat användas i en annan bransch.
De flesta har nog hört om den pågående konflikten mellan regeringens utredning angående personlig assistans å ena sidan och de assistansberättigade – deras intresseorganisationer och assistansbolagen på motsatt sida. De assistansberättigade, brukarna, är oroliga för att utredning kommer att leda till nedskärningar i assistansen. Regeringens direktiv till utredarna handlar i huvudsak om att utreda förutsättningarna för den personliga assistansen i relation till involverade myndigheter och hur det fungerar i praktiken.

Jag delar min brukares och brukarkooperativets rädsla för att utredning skulle kunna leda till nedskärningar i assistansen. Men som fackligt förtroendevald kan jag inte låta bli att reflektera över att konflikten har en tredje part. Vi, de personliga assistenterna, var finns vi i debatten?
LSS ger brukaren all rätt, men glömmer bort att de personliga assistenterna är en förutsättning för en god assistans. Det är liksom vi som är armarna, benen och rösten.
När den socialdemokratiska regeringen nu utreder den personliga assistansen vore det ett svek mot en väldigt utsatt grupp på arbetsmarknaden, om de inte även ser över de personliga assistenternas situation i relation till LSS.

Felix Finnveden
28 år och jobbar som personlig assistent, förtroendevald i Kommunal framförallt som regionalt fackligt ombud inom privat personlig assistans i Stockholms län.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Krönikor

”Lundell är ingen bitter gammal gubbe”

KULTUR ”Vardagar” av Ulf Lundell Utgiven av Wahlström & Widstrand ”När många andra bytte ideal och politisk hemvist stod han kvar i samma mylla byggd på peace, love and understanding”, skriver Ulf Lundén. Ulf Lundell skapar svarta rubriker på nytt.

”Lönesänkning – en valvinnare?”

DEBATT ”Moderaternas förslag leder till lägre löner, eftersom dessa öppnar upp för underbudskonkurrens inom sektorer där genomsnittslönerna ligger på samma nivå som kollektivavtalens lägstalöner”, skriver Hans Andersson. En statlig sänkning av kollektivavtalens lägstanivåer leder till lägre löner för redan lågavlönande löntagare.

”Försvara strejkrätten – tolerera inga inskränkningar”

DEBATT ”Strejkrätten påverkar så mycket mer än vad vi tror. Kan vi inte strejka finns risken att kollektivavtalet faller som påverkar vår lön, våra arbetsvillkor och i grund och botten vår levnadsstandard som vi alla har varit delaktiga att bygga upp i vårt samhälle”, skriver debattörerna.

David Fernhed: ”Vad är rättvisa?”

KRÖNIKA ”Arbetsgivarna har sedan länge kunnat göra avdrag för medlemsavgiften till deras organisationer, medans vi i arbetarklassen själva har betalat för våra omkostnader. Ganska orättvist tycker jag”, skriver David Fernhed. Samhället börjar sakta vakna till liv i den politiska debatten. Vi är på väg mot ett val och det märks i dagsläget mer och mer.

Ulf Lundén: Martin Luther King älskade ett Sverige som SD föraktar

KULTUR Det har nu gått 40 år sedan baptistpastorn och medborgarrättskämpen Martin Luther King (1929-1968) sköts ihjäl utanför sitt hotellrum på Lorraine Motel i Memphis. Han var bara 39 år gammal när han mördades. Martin Luther King hade några dagar innan lett en demonstration till stöd för strejkande renhållningsarbetare i Memphis, Tennesse.

Vem har makten över orden?

KRÖNIKA För några veckor sedan var jag på Runö folkhögskola som inbjuden att delta i Boken på arbetsplatsen. Det var bokombud och författare från hela landet som möttes under några dagar för att diskutera läsande och skrivande. Vi lyssnade på flera intressanta föreläsare. Men framförallt samtalade vi om läsandet och vi författare berättade om vårt skrivande.

Hans Schoug: ”Sista raden!”

DEBATT Jodå jag läser givetvis sista raden också i årsredovisningen och blir inte ett dugg gladare. De sista 5 åren som är tillgängliga för medlemmarna visar röda siffror med undantag för år 2015 då förbundets inflytande i EUU såldes till EIO för, enligt uppgift, mer än 10 miljoner kronor. Den transaktionen vände det året röda siffror till svarta.

Claes Thim: ”Facket ska inte hålla på med politik!”

DEBATT ”Jag är en stor förespråkare av facklig-politisk samverkan, men gillar inte när vi bara ska pracka på att det är Socialdemokratin som gäller”, skriver Claes Thim. Nu är det dags för valår och det är nu vi ser dem som mest. Facket ska ut och propagera för de där Sossarna igen.

Per Lawén: ”Eländes elände”

K

Bokrecension: Dålig karma av David Safier

KULTUR Bokrecension: Dålig karma (2013) Författare: David Safier Det är julafton och julklappsspelet är precis avslutat och helt lottlös blev jag inte. Boken ”Dålig karma” är i min ägo och jag börjar läsa nästan direkt.

Göran Greider: ”Jag ‘radikaliserades’ som tonåring”

KULTUR Ja, jag minns hur det känns att växa upp i ett samhälle där klasskillnaderna sakta men säkert minskar. Jag är född 1959. Min barndom sammanföll med en era då det för varje år blev allt mer självklart att jämlikheten ska öka. Mina föräldrar var typiska arbetare.

”Var stolt över din klasstillhörighet”

Samhället kittas ihop av folk som går upp på morgonen och kör våra bussar, kopplar våra uttag, städar korridorer och tar hand om våra barn. Arbetarnas insats för samhällets funktion är fundamental, skriver Anton Levein. Äntligen möts man av ljuset på vägen till jobbet. Nåväl, det är fortfarande kallt och halt.

Replik: ”Solcellsanläggningar ställer mycket speciella krav på installationen”

DEBATT Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik B Sjödin reder ut begreppen kring ansvar vid installation av solcellsanläggningar. Sven Höckert har på ett förtjänstfullt sätt lyft frågan om ansvaret för installation av solcellsanläggningar.

Nille Thorsell: ”På den här arbetsplatsen har vi högt i tak”

DEBATT ”Hur vill du ha det på din arbetsplats? Har alla rätt att vara olika? Har alla rätt att vara unika? Har alla möjlighet att säga till om något upplevs fel?”, skriver Nille Thorsell. ”På den här arbetsplatsen har vi högt i tak.” Vad menar vi med detta uttryck egentligen? Oftast är det chefer, arbetsledare och lagbasar som säger sådant.

Vart är Elektrikerförbundet på väg?

DEBATT Avkastningen skulle värdesäkra konfliktberedskapen och inte, som nu, användas till att täcka pågående underskott i verksamheten, skriver Hans Schoug. I senaste numret av Elektrikern fanns ett reportage från CR:s höstmöte.