• Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal. ”Som förtroendevald i Kommunal träffar jag personliga assistenter som blir uppsagda för att de har fel kläder på vissa högtider, för att de yttrar fel politisk åsikt”.

2017-04-07

Krönika
Jag jobbar som personlig assistent och är anställd i ett brukarkooperativ. Som personlig assistent är jag armar, ben och röst åt min brukare efter behov vart hen än befinner sig; i skolan, på jobbet eller var som helst i samhället. Målet är att brukaren ska ha samma möjligheter i livet som den som inte har några funktionsvariationer. Eftersom min arbetsplats är där min brukare befinner sig är min arbetsmiljö väldigt svårförutsedd. Det innebär mycket ensamarbete och mer ofta än undantag är en arbetsdag en dag när det inte finns ork till något mera alls.

I Sverige jobbar det cirka 90 000 personer som personlig assistent, nästan alla är visstidsanställda. Alla är anställda direkt på brukaren. Det har sina förklaringar i LSS, den lag som bland annat reglerar personlig assistans. LSS ger brukaren rätt att välja vem hen vill ha som assistent. Det ger brukaren möjligheten att leva ett liv som alla andras, och det är ju rätt häftigt.
Det som inte är häftigt är om det skär sig mellan assistenten och brukaren, vilket det kan göra av alla möjliga anledningar precis som det kan hända i alla relationer. Då står assistenten arbetsrättsligt avklädd och är snart arbetslös eftersom maktförhållandet i LSS placerar assistenten utanför skyddsnätet.

Arbetsmiljölagen gäller för personlig assistans precis som för andra yrken. Men vem vågar åberopa sin rätt när man är visstidsanställd? Eller vågar stå på sig om man känner sig diskriminerad eller trakasserad?
Som förtroendevald i Kommunal träffar jag personliga assistenter som blir uppsagda för att de har fel kläder på vissa högtider, för att de yttrar fel politisk åsikt, för att de är sjuka eller något av tusen andra skäl. Skäl som aldrig hade kunnat användas i en annan bransch.
De flesta har nog hört om den pågående konflikten mellan regeringens utredning angående personlig assistans å ena sidan och de assistansberättigade – deras intresseorganisationer och assistansbolagen på motsatt sida. De assistansberättigade, brukarna, är oroliga för att utredning kommer att leda till nedskärningar i assistansen. Regeringens direktiv till utredarna handlar i huvudsak om att utreda förutsättningarna för den personliga assistansen i relation till involverade myndigheter och hur det fungerar i praktiken.

Jag delar min brukares och brukarkooperativets rädsla för att utredning skulle kunna leda till nedskärningar i assistansen. Men som fackligt förtroendevald kan jag inte låta bli att reflektera över att konflikten har en tredje part. Vi, de personliga assistenterna, var finns vi i debatten?
LSS ger brukaren all rätt, men glömmer bort att de personliga assistenterna är en förutsättning för en god assistans. Det är liksom vi som är armarna, benen och rösten.
När den socialdemokratiska regeringen nu utreder den personliga assistansen vore det ett svek mot en väldigt utsatt grupp på arbetsmarknaden, om de inte även ser över de personliga assistenternas situation i relation till LSS.

Felix Finnveden
28 år och jobbar som personlig assistent, förtroendevald i Kommunal framförallt som regionalt fackligt ombud inom privat personlig assistans i Stockholms län.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Krönikor
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Bisarr jourmodell för personliga assistenter”

KRÖNIKA Felix Finnveden: ”I vilken annan bransch vore det rimligt att sova på jobbet flera dagar i veckan för någon enstaka tusenlapp extra?” Det är kväll och jag sitter hemma och förbereder mig för att åka och jobba natt.

Ulf Lundén: ”En respektfull hyllning till arbetaren”

KULTUR Dokumentärfilm Recension: Himlens mörkrum av Nils Petter Löfstedt (SVT Play). Nils Petter Löfstedts dokumentärfilm ”Himlens mörkrum” är en modern respektfull arbetarskildring. Det är också en hyllning till dokumentärfotografen och filmaren Jean Hermanson samt till det fotografiska hantverket.

LO: ”Inte trovärdigt, Socialdemokraterna!”

DEBATT En riksdagslista utan ett enda fackligt namn på valbar plats är inte acceptabelt för ett arbetareparti som Socialdemokraterna. Det skriver LO-distriktet i Norra Sverige som vill se en ny lista. Nästa år har vi val till kommun, landsting/region och riksdag.

Åsa Söderström: ”Jag ska flytta fram gränsen”

KRÖNIKA ”Killar läser inte, särskilt inte ungdomar och särskilt inte yrkeskillar. Det där med att läsa och skriva har de ju valt bort. Alltså är det mitt ansvar att låta dem läsa. Vem skulle annars göra det?”, skriver svenskläraren Åsa Söderström om sitt projekt att ge sin etta-klass på Byggprogrammet ett ”bokbad”.

DEBATT: ”Ylva Johanssons utredning tillgodoser Svenskt Näringslivs agenda”

DEBATT Vi anser att Svenska Elektrikerförbundet ska sätta ner foten kräva ett stopp på attackerna på fackliga rättigheter, skriver debattörerna. Rätten att organisera sig fackligt är skyddat i MBL. Arbetsgivarna får inte angripa oss för att vi organiserar oss fackligt. Denna rätt är grundläggande för vår gemensamma trygghet.

Är demokratiska principerna under terrorattack?

KRÖNIKA När föreningarna gör avsteg från demokratiska principer och tillåter engagemang av ickemedlemmar tar vi ett långt steg bort, skriver David Fernhed. Det är bara att erkänna. Jag har varit på kurs i medlemsvärvning. Och det är viktigt. Vi behöver träna på medlemsvärvning för att kunna visa vad ett medlemskap innebär.

Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

DEBATT Unga fackligt engagerade målare, elektriker och byggare har samlats för att diskutera framtiden. Stora diskussioner har förts om arbetsgivarens brist på ansvarstagande kring arbetsskador och dödsfall som sker på arbetet. Byggbranschen i Sverige står inför utmaningen att bygga både bostäder och göra stora infrastruktursatsningar. Den största utmaningen någonsin.

Per Eklund: ”Tack och adjö!”

KRÖNIKA Den 10 oktober 2011 satt jag i fikarummet på Dala-Demokraten och läste ett nummer av tidningen Elektrikern. Det var inte så ofta jag läste den tidningen, men jag har ju alltid försökt hålla mig orienterad i den fackliga pressen. Inte minst för den lokala bevakningen i Dalarna av fackliga frågor. En timme senare kallade min chef Lennart Håkansson in mig till sitt rum.

”Tack du som är skyddsombud!”

KRÖNIKA I dag är det inte vilken dag som helst. Idag är det superhjältarnas egna dag, även kallad skyddsombudets dag. Tillsammans med våra företag samverkar vi och ser till att arbetsmiljön på våra arbetsplatser blir bättre. Ibland går det bra och ibland går det mindre bra. Hur många liv vi räddat i vårt förebyggande arbete går bara att spekulera i.

Anna Norling: Josefine Larsson är inte ensam, det visar #metoo tydligt

KRÖNIKA De tusen och åter tusentals vittnesmål från kvinnor om sexuella trakasserier under hashtaggen #metoo är en viktig ögonöppnare, gissningsvis gäller det inte minst för många män. Vittnesmålen visar nämligen hur utbredd förekomsten av sexuella trakasserier är. Det är viktiga vittnesmål, för de synliggör strukturer.

Josefine Larsson: ”Ingen annan än jag har rätten till mitt space”

KRÖNIKA Man ska inte vara rädd för att berätta för någon om det finns något eller någon som får en att må dåligt, skriver elektrikern Josefine Larsson. Jag var på väg ner till containern efter frukosten, som vilken annan dag som helst. När jag kom fram till trappan var han på väg uppför.

KRÖNIKA: Arbetsmiljöarbetet måste trappas upp

Claes Thim: En del företag ser arbetsmiljö som ett område att spara in pengar på, men då ser de inte vad kostnaderna för ökade sjukskrivningar och uteblivna faktureringstimmar kostar företaget. Arbetsmiljöarbetet har under flertalet år varit eftersatt. Främst genom minskade resurser till Arbetsmiljöverket, men även försämringar i lagen.

KRÖNIKA: ”Journalister är bara lögnare”

KRÖNIKA Som journalist och redaktör har jag alltid satt en heder i att inte ta politisk ställning i mina nyhetstexter. Men politik ska vi skriva om, skriver Elektrikerns redaktör Per Eklund. Det finns många som har synpunkter på media. Det finns de som tycker att journalister är det värsta som finns, att de är lögnare. De finns de som talar om PK-media.

KRÖNIKA: Arbetarrörelsen har svikit sin kulturpolitik

KRÖNIKA Arbetarkulturen idag har till stora delar ersatts med en kommersiell underhållningskultur. Infantila lekprogram eller relationstjafs som Bonde söker fru, skriver Ingemar E. L. Göransson. Allt berättande har sin utgångspunkt i klass. Vad och hur du berättar har med klass att göra.

Tvi, tvi, tvi – De fuskar för att hänga med

KrönikaAtt fuska är normalt inget man får högt anseende av. Vi ser i idrotten där doping ses som avskyvärt. När amerikanen Justin Gatlin vann 100 meter på VM i fri idrott blev han utbuad. Han har två dopingdomar bakom sig.