Arbetsgivarorganisationen Visita och Hotell – och restaurangfacket  (HRF) anklagar varandra för att äventyra den svenska modellen och inte följa det av industrin satta märket.
HRF har varslat om strejk på 19 hotell och har stöd av Elektrikerna och hela LO.

Även inom industrin är fack och arbetsgivare oense om vad det som parterna kommit överens om egentligen innebär och hur det påverkar de branscher som nu ska förhandla och följa industrins märke.
Fackförbunden menar att låglönesatsningen i industrin ligger utanför de 6,5 procenten över tre år medan arbetsgivarsidan menar att låglönesatsningen ryms i de 6,5 procenten och att det inte finns två märken. Det finns inte ett krontal som LO förbunden ursprungligen krävde. Men enligt vad Veli-Pekka Saäikkälä säger till Tidningen Arbetet har industrin enats om att arbetsgivarna ska betala mer till lönepotten för anställda som tjänar under 24 000 kronor.

Nu blir det upp till Medlingsinstitutet att reda ut vad som gäller. Medlare i avtalsförhandlingarna mellan Visita och HRF har utsetts och förhoppningen är en överenskommelse innan strejken bryter ut den 19 april.

En enig LO-styrelse har beslutat att ställa sig bakom Hotell- och Restaurangfackets strejkvarsel.
– Det är skamligt att Visita vägrar ge lågavlönade hotell-och restauranganställda samma låglönesatsning som arbetstagarna inom industrin redan fått. Det går bra för branschen och det är inte mer än rätt att de som utför jobbet ska få en del av kakan, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Inom handeln har parterna däremot kommit överens om ett avtal som innehåller en låglönesatsning.

Helena Forsberg