• Catarina Löfqvist, arbetsmiljöingenjör på One Nordic i Docksta. Här möter hon Joakim Rörstrand (med ryggen mot kameran), David Wiberg, Jan-Erik Thornberg och Bengt Jonsson. Foto: Sven Höckert

I samverkan med One Nordic Sef klubb Nord besökte arbetsmiljöingenjör Catarina Löfqvist från ONE Nordics huvudkontor tre etableringar/depåer i nord under fredagen den 3 mars.

Besöken var ett önskemål av klubben för att se över hur samverkan sker mellan klubben, skyddsombud och arbetsmiljöingenjören på ONE Nordic. Catarina Löfqvist tillträdde sin tjänst för drygt ett år sedan och i samband med besöken uppvisades vissa brister som klubben fick i uppdrag att sammanställa för en dialog mellan klubben och företaget.
Hon sa att det är viktigt att montörerna påpekar och sammanställer de brister som man anser föreligga för i annat fall finns det ju inga problem om de inte kom upp till ytan.

Catarina Löfqvist påpekade också att montörerna även måste registrera brister ute i kundanläggningar så att företaget kan ta ansvar för sin verksamhet som bedrivs där och föra en dialog med One:s beställare då arbetet utförs i deras anläggningar. Det viktiga är att risker uppmärksammas så att de kan elimineras eller alternativt skydda sig emot genom att välja andra arbetsmetoder och/eller utrustning. Personalen på ONE ska inte ta sådana risker att de skadar sig på jobbet. Lagar, föreskrifter och regler ska följas och det är viktigt för anställda men även att tillse att underentreprenör också efterlever One:s ambitioner. Avvikelser så som olyckor, tillbud och riskobservationer hanteras via incidentsystem Enia.
Hon påpekar även till de montörer vi träffar, att de måste se på vad som är problem för dagen och inte vad som har varit då historian inte går att göra om, men att lösa aktuella problem finns det möjligheter till. Med ny ledning för region Nord och nya chefer anställda så hoppas One:s arbetsmiljöingenjör att alla kan arbeta framåt för ett gemensamt mål om en god arbetsmiljö.  Finns det gamla ärenden som behöver lyftas ska de inventeras och presenteras i en handlingsplan för att kunna hitta en ägare och sättas prioritet på.

Det var en bra dialog på alla ställen och även om montörerna inte fick några löften på stående fot kände de flesta att det fanns ett tänk från bolaget hur arbetsmiljön påverkar individerna.
– Ett bra möte med en bra dialog nu får vi se om det går från tanke till verkstad så att det blir en förändring, sa en av montörerna.
Klubben har nu ett arbete att tillsammans med skyddsombuden ta fram ett underlag på de brister som föreligger och förhoppningen är att hitta en samverkan med den nya ledningen som finns i Nord för att åtgärda de brister som man blir överens om.

Träffar av detta sätt skapar förutsättning för ett hållbart arbetsliv för våra medlemmar och om inte den lokala organisationen historiskt har kunnat hantera de brister som varit av olika skäl så är det ett bra sätt att ta hjälp av de centralt ansvariga på bolaget. Att visa upp det lokala arbetsmiljöarbetet för att få påverkan både från skyddsombud men även från tjänstemän centralt på företagen.
Historiskt har inte alla chefer haft arbetsmiljöutbildning och några före detta chefer har inte heller lyft det vidare utan det har stannat i den lokala organisationen. Något som One nu försöker åtgärda är att tillse att alla lokala chefer och projektledare ska ha en grundläggande arbetsmiljöutbildning Bam.

Sven Höckert