• ”Johan” är orolig sedan han arbetade vid Gammelänge där asbest upptäcktes. Trots det har han inte kallats till någon undersökning. Foto: Eric Salomonsson

Polisanmälan för en tid sedan mot Fortum och Bilfinger, efter asbestskanadalen vid kraftverket i Gammelänge i Jämtland är bra.
Det tycker Johan – vi kan kalla honom så – när tidningen Elektrikern träffar honom dagarna efter att polisanmälan blev känd.

Numera arbetar han på en annan plats i landet, men händelsen som nu är några år gammal, gnager fortfarande i hans huvud.
– Det är klart att jag undrar om asbesten som frigjordes i statorerna i Gammelänge har påverkat mig på något sätt, säger han.
Till skillnad från en del av kollegerna har han och två arbetskamrater aldrig fått genomgå någon hälsoundersökning.

– Två stycken har redan fått en sådan, ( Bilfinger personal ) säger Johan.
Hans namn är egentligen något annat, men på grund av att han inte vill ställa till det för sig själv, eller hans nuvarande arbetsgivare, ställer Johan upp på villkoret att det får bli anonymt.
De kolleger som varit på hälsoundersökning kallades förhållandevis snabbt.
Tanken med det var att efter några år göra ytterligare en undersökning för att upptäcka eventuella förändringar i lungorna.

– Nu har det gått fem år sedan asbest upptäcktes i Gammelänge och vi har aldrig fått någon kallelse.
Varför det blivit så vet inte Johan, men en anledning tror han är att de som arbetade i kraftverket i Jämtland både var anställda inom det företag som äger kraftverket samt inhyrd personal. Själv hörde han till den sistnämnda kategorin.

Han ifrågasätter även varför samma leverantör, ett ryskt företag, anlitats även för att utrusta ytterligare en anläggning, Parteboda i närheten av Ånge i Västernorrland, med likadan utrustning.
– Märkligt även eftersom de leveranser som kommit från Ryssland påminner om det som fanns i Sverige på 1950-talet.

Är du orolig?
-Ja, det är klart att jag är det, man känner sig blåst på rättigheter på något sätt.
Han hade hellre sett att maskiner levererats från någon annan firma, med erkänt gott renommé, hade fått leverera nödvändig utrustning.
Att elektrikerförbundet nyligen alltså polisanmälde Fortum och Bilfinger tycker Johan bara är bra.
-Kanske de åtminstone lär sig någonting.

Eric Salomonsson