Representanter från fackföreningar, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och olika arbetsgivarorganisationer samlades för att diskutera samarbete och utveckling av organisationen.

Under två nationella samverkansdagar har representanter från de olika intressegrupperna jobbat med utvecklingsarbete av organisationen. Bland annat så har det diskuterats vilka informationsinsatser som kan göras i framtiden, hur fall anmäls in till Galaxen och hur fler kan få hjälp.

Elektriker finns med i de regionala anpassningsgrupperna och medlemmar som är sjukskrivna och behöver hjälp för att komma tillbaks i arbete kan kontakta sin avdelning.

Anpassningsgrupperna utreder om personen kan vara hjälpt av en arbetsplatsförlagd rehabilitering. Parterna samarbetar för att kunna matcha individen till rätt arbetsplats. Även om det inledningsvis är en lönebidragstjänst är målet att det på sikt ska bli en vanlig anställning.

Byggsektorns parter har ett specialavtal som tillägg i kollektivavtalet för att underlätta platsrekryteringen.

Exempelvis utgör Galaxaren en egen turordningsenhet. Rehabiliteringsjobben kan till exempel innebära att en målare inte målar tak, en byggare kan köra ut grejer och behöver inte göra de tyngsta jobben. Det kan handla om administration på elfirman eller målerifirman.

Det kan vara ett butiksjobb inom branschen. Det är betydelsefullt att ha de här kompetenta personerna kvar i branschen.

Han imponerades av byggbranschens samverkan. Idag står 200 000 personer utanför arbetsmarknaden på grund av sjukdom. För varje dag du är borta blir det svårare att komma tillbaks.

– Vi på Försäkringskassan räcker inte till, vänta inte på oss, säger Lars-Åke Brattlund som framhåller hur viktigt det är med arbetsgivare och fack som engagerar sig.

– Det ni gör är unikt. Jag kommer lyfta fram det som goda exempel.

När Ola Månsson, VD i Sveriges Byggindustrier och ordförande i Galaxen Bygg, pratar om rehabiliteringsansvaret som arbetsgivarna har säger han att det finns de som tar sig an det här utan hjälp och han tror att viljan finns hos alla om de får stöd.

– Det arbete vi gör tillsammans ska vi fortsätta med och vi ska visa upp det för andra branscher. Vi hjälper människor tillbaks till jobb, säger Ola Månsson.

Galaxen Bygg hjälper cirka 600 personer årligen med ett anpassat arbete. Organisationen informerar 8000 skolelever årligen om hälsa för att förbereda dem för ett hälsosamt arbetsliv. De hoppas nå ut med information så de får möjlighet att hjälpa fler.