• Ett 25-tal kvinnor möttes vid en tredagars träff inom VK 28 i Norrbotten. Foto: Privat


Ett gäng kvinnliga medlemmar möttes nyligen i VK 28 Norrbotten. En positiv träff, tycker Linn Söberg, som skickade det här brevet.

”Jag är vald som kontaktperson i elqvinnor i verksamhetskrets 28 och har länge tyckt att vi behöver en kvinnokonferens även här uppe i norr för att få ihop oss alla. Det är en så stor region rent geografiskt, den största, så då är det omöjligt att ordna kortare träffar så det fick bli en tredagars, säger Linn Söberg.

Vi kvinnor kommer ju längst ner på stegen i alla lägen, speciellt om man är både svart, flata och kvinna. Jobbar man dessutom i en mansdominerad bransch är det inte alls säkert att en får vara ifred och bara få hålla på med sitt, att jobba med det man blivit skolad till. Därför är det viktigt att vi anordnar sådana här träffar, där vi kan stötta varandra, skapa nya kontakter och peppa varandra!
Som tur är det ju inte alla som är med om jobbiga saker på sin arbetsplats, men det är ändå viktigt att de är med och stöttar och lär sig av andra. Det kan mycket väl vara så att de stöter på män som inte tänker sig för och beter sig illa i deras närhet senare i livet
Fokus med denna konferens var att väcka medlemmarnas intresse för facket. Att det går lättare att påverka om man engagerar sig fackligt eller politiskt.

Det behövs många fler kvinnor som tar sig in högre upp! Målet var även att starta fler lokala grupper för elqvinnor. Jag tror och hoppas att vi lyckades med det.
Tina Nordling kom och föreläste om sitt enormt händelserika liv! Från elektriker till då hon blev ombudsman vid Elektrikernas förbundskontor. Hon har fått utstå så himla mycket skit från män genom åren, men så klart även väldigt mycket positiva saker också!
Jag ville ha med henne just eftersom hon är en så himla stark kvinna. Ingen man sätter sig på i första taget! Hon har så mycket erfarenhet som jag ville skulle komma fram till tjejerna på konferensen och så har ju Tina varit elektriker själv så tänkte att de skulle kunna känna igen sig.

Sista dagen bjöd jag in Emmelie Renlund, utnämnd som den 35:e mäktigaste personen i Sverige år 2015. Hon är ombudsman inom Byggnads och har jobbat som snickare i sju år. Hon beskrev hur extrem machokulturen är inom byggbranschen. Att det är riktigt svårt att få anställning som snickare om man är tjej. Höll även en föreläsning om jämställdhet och feminism. Hur viktigt det är för oss att ta tillbaka ordet som något positivt.
Hanna Ling från Kommunal höll i konferensen tillsammans med mig. Hon är van vid att hålla i konferenser och liknande så det kändes väldigt bra att hon ville och kunde vara med.”

Linn Söberg