• Avtalsfrågor och många spörsmål om ackordssystemet dryftades när Tomas Jansson (t h) träffades i Östersund. Mittemot honom sitter Tommy Dahlberg. Foto: Eric Salomonsson

2017-04-07

När Tomas Jansson, Elektrikerförbundet, besökte några arbetsplatser i Östersund i slutet av februari blev det vid ett tillfälle ett längre möte än vad som beräknats.
Det är bra med sådana här möten, var den allmänna uppfattningen bland Elektrikerförbundets medlemmar efteråt.

Den fikarast när förbundet såg till att bjuda på semlor jo, det var fettisdag blev inte bara tio-femton minuter lång som tanken var vid ankomsten.
Men så pratades det inte bara om kronor, ören, pensioner och andra avtalskrav även om förstås också det dryftades.
Bra krav från facket, det är en god idé med extradagar, sa någon av de som satt vid fikabordet.
Väldigt snart var ämnet bytt. Ackordsjobb och dess villkor upptog resten, ja, merparten, av tiden i manskapsbaracken.
Frågorna var många, svaren lika så.

 
LÄS ÄVEN:Hårdmangling kommande veckor
 

Det skadar inte att få diskutera och att vi dessutom får besök av en ackordsexpert från förbundskontoret är väldigt bra och borde ske oftare, sa Tommy Dahlberg, som efter många år i yrket är väl bekant med hur systemet fungerar.
Av de som nickade instämmande att döma, höll alla hans arbetskamrater vid det blivande hyreshusområdet med honom. Då hade ombudsmannen redan lämnat lokalen.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Fastighets varslar om strejk

Fastighets har i dag varslat om strejk när de inte får gehör för sina krav av arbetsgivarorganisationen Almega. LO ställer sig bakom strejkvarslet. – Almega vägrar oss en överenskommelse i enlighet med LO-samordningen och industrinormeringen som innehåller en låglönesatsning. Almega vill att vi ska finansiera låglönesatsningen genom försämrade villkor i vårt kollektivavtal.

Valle Karlsson ny ordförande i Seko

Valle Karlsson, 60, från Linghem i Östergötland, valdes i dag ny förbundsordförande för Seko, på Sekos kongress. Han efterträder Janne Rudén, som avgick i samband med kongressen. Valle Karlsson har varit Sekos avtalssekreterare sedan 2012. Tidigare har Valle arbetat som lokförare under 25 år och han började sin fackliga bana 1981.

Klart avtal med Thyssen

Elektrikerförbundet och hissföretaget Thyssen har nu skrivit ett nytt treårigt avtal. Avtalet är på tre år och i linje med LO-samordningen. Avtalet är värt totalt 6,5 procent under de tre åren och det ingår en låglönesatsning för de som tjänar under 24 000 kronor per månad. – Vi har även fått till ordning och reda i löneförhandlingarna.

Fastighets har tecknat avtal med Fastigo

Fastighetsanställdas förbund har tecknat sitt första kollektivavtal i årets avtalsförhandlingar. Avtalet med motparten Fastigo följer industrins märke och innehåller LO:s samordning med en låglönesatsning. Avtalet med Fastigo gäller för anställda inom allmännyttan, HSB och Riksbyggen och för anställda i entreprenadföretag som utför fastighetsskötsel.

Galaxen Bygg vill hjälpa fler tillbaka till arbete

Galaxen Bygg hjälper till att hitta en anpassad anställning till personer som av olika skäl inte kan komma tillbaks till sitt vanliga jobb inom byggsektorn. Representanter från fackföreningar, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och olika arbetsgivarorganisationer samlades för att diskutera samarbete och utveckling av organisationen.

Slarv med skyddsutrustning

Enligt en Sifo-undersökning, framtagen av Snickers Workwear, slarvas det rejält med skyddsutrustning bland svenska hantverkare. Endast 10 procent använder alltid andningsskydd när de borde. Mer än var femte säger att arbetsgivaren inte alltid förser dem med den skyddsutrustning och arbetskläder som behövs.

”Johan” har inte undersökts efter asbestlarmet: ”Klart jag är orolig”

Polisanmälan för en tid sedan mot Fortum och Bilfinger, efter asbestskanadalen vid kraftverket i Gammelänge i Jämtland är bra. Det tycker Johan vi kan kalla honom så när tidningen Elektrikern träffar honom dagarna efter att polisanmälan blev känd. Numera arbetar han på en annan plats i landet, men händelsen som nu är några år gammal, gnager fortfarande i hans huvud.

Snabbspår för nyanlända elektriker

Elektrikerna, Eio och Arbetsförmedlingen har kommit överens om regelverken för att kunna validera elektriker, som har utbildning och erfarenhet i andra länder. På så sätt ska de snabbare kunna komma in i branschen. Branschen behöver fler elektriker.

Elektrikerna mötte utländska elföretag

Ellevio och Vattenfall ska under de kommande åren bygga så mycket i Sverige att svensk arbetskraft inte räcker till. För att möta byggmålsättningen har de beslutat att öppnar upp för att skriva avtal med utländsk arbetskraft. Och Elektrikerna är nu med redan från början.
- Det känns alltid bra när man träffat ett nytt avtal, säger Ulf Carlsson, ansvarig för Kraftavtalet hos Elektrikerförbundet. Foto: Tomas Nyberg

Klart med nytt Kraftverksavtal

Elektrikerförbundet och Efa blev natten till skärtorsdagen klara med ett nytt treårigt Kraftavtal. Det ger löneökningar om två procent per år och en ökad avsättning till pension på 0,5 procent under perioden. Lönemässigt följer avtalet den LO-samordning som finns och det märke som satts i Industriförhandlingarna. Det ger två procent per år i lönelyft.

Vad var det som gick fel med ECY-provet?

Den 22 och 23 mars skulle alla elever genomföra det Nationella branschprovet som Elbranschens central yrkesnämnd, ECY, ansvar för. Men det gick inte så bra den första dagen. Vad var det som hände? Vi frågar Pär Lundström, ansvarig på ECY. Det blev lite struligt. En del kommuner och friskolor hade spamfilter, som gjorde att det inte gick att anmäla sig.

Elektrikerna varslar om strejk på Sector alarm

  Elektrikerförbundet varslar om stridsåtgärder på Sector Alarm Service AB från den 26 april. Förhandlingarna om ett nytt Larmavtal med Sector Alarm har strandat och därför lägger Elektrikerna varslet om strejk och blockad. Enligt Elektrikerförbundet har man lagt förslag för att kunna fortsätta förhandlingarna utan att Almega som är motpart velat förhandla.

Hårdmangling kommande veckor

Det viktiga är att låglönesatsningen är med i Industriavtalet. Utifrån det går det att leva med nivån. I våra förhandlingar lever alla frågor fortfarande. Det säger Elektrikerförbundets förhandlingschef Urban Pettersson. Industriavtalet ska nu bli märket för alla andra avtal. Både vad gäller nivån och när det gäller låglönefrågan.

Strid om märket – Hela LO bakom HRF

Arbetsgivarorganisationen Visita och Hotell och restaurangfacket (HRF) anklagar varandra för att äventyra den svenska modellen och inte följa det av industrin satta märket. HRF har varslat om strejk på 19 hotell och har stöd av Elektrikerna och hela LO.

Industriavtalet klart – 6,5 procent på 3 år

Fack och arbetsgivare är överens om ett nytt Industriavtal. Avtalet som i slutändan berör hela arbetsmarknaden genom ”märket”, ger ett totalt värde på 6,5 procent under tre år. Löneökningarna är satta till 2 procent per år. Parterna fick under torsdagskvällen ett slutbud från de opartiska ordförandena, opo.