• Foto: David Aura


Ombudsman Mikael Karlsson och Ackordsuppsökare David Aura besökte Caverion i Ludvika för att utbilda medlemmar i ackord.

David, som deltog i LO:s ringprojekt 2016 fick därigenom kontakt med Björn Heijke och Anders Borg på Caverion i Ludvika. Det märktes snabbt att det fanns en efterfrågan på att utveckla ackordskulturen på deras avdelning och man lyckades få loss många elektriker för att delta i utbildningen.

Det blev genast mycket högt i tak och hettade till ordentligt i diskussionerna kring tillämpligheten i ackordstidlistan och Installationsavtalet. Många är frustrerade över svårigheterna kring att tillämpa ackordstidlistan på industrianläggningar, då avdelningens största kund är ABB.

Man kom överens om att vi alla ska hjälpas åt för att komma igång med ackordsmätningen. Både medlem och ackordsuppsökare ska göra sitt för att nå det gemensamma målet. Stöter man på förhinder ska det skrivas motioner för att göra förbättringar av listan sett till avdelningens förutsättningar.

Ackordsuppsökare David Aura tycker att det är bra att medlemmarna höjer taket i diskussionerna och blottar sina åsikter. I Elektrikerförbundet är det medlemmarna som bestämmer och det är oerhört viktigt att alla hänger med på det tåget. Det är en förutsättning för att upprätthålla demokratin i organisationen. Björn Heijke, som har hjälp till att samla ihop manskapet, kommenterar besöket med ”Vi tycker att det var bra att Elektrikerförbundet kunde komma hit och informera”.
Grabbarna har blivit rätt taggade, både vad gäller ackord och möjligheten att påverka med motioner. Nu är det bara att köra.