• Johan Classon Lennéer, produktionstekniker, kontrollerar LED-chipen på rulle på väg in i maskineriet för att bli färdiga kort till armaturer av olika sort. Fagerhult både tillverkar och produktutvecklar numera själva sina LED-kort. Ett sätt att få kompetens inhouse, slippa beroende av underleverantörer och säkerställa kvalitén, menar företaget. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Innan tillträde till LED-produktionen krävs test att man är ordentligt jordad och fri från statisk spänning. Foto: Jan-Erik Johansson

  • LED-chipen fotograferas och datorn kontrollerar en mängd parametrar innan godkännande. En QR-kod följer också med chipet för spårbarhet om eventuellt fel uppstår. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Fagerhult gör alla olika typer av kort till sina armaturer. Foto: Jan-Erik Johansson

  • – Vi vill göra den här armaturen, kan vi? Emma Hallman, till höger, industrialiseringschef, ser till att produktionen i fabriken kan göra produkten som utvecklingssidan tagit fram. Tillsammans med Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning, visar de en armatur som numera tillverkas fullt ut i Fagerhult. Foto: Jan-Erik Johansson

2017-03-23

Med egen tillverkning av LED-kort och utökade produktionslinjer växer nu Fagerhult när det gäller utebelysning. Och man gör det i just Fagerhult.
Att ha både konstruktion, produktion och utveckling i huset är ett väldigt bra sätt att få ett bra resultat.

Det säger Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning. Här i lilla Fagerhult har det som började med grundaren Bertil Svenssons egentillverkade lampa till sin handarbetande mamma vuxit till en storkoncern. (Se faktarutan intill).
Fortfarande ligger både huvudkontoret och en stor del av produktutvecklingen här på samma plats där det en gång startade. Nu har man valt att koncentrera större bitar på utebelysningssidan hit och gör allt från plåttillverkningen till lackering på plats. Som en del i detta har man sedan 2014 även startat upp en egen LED-kortstillverkning som en av få tillverkare i Sverige. Och Sara Jirbäck ser flera fördelar med det.
Det känns bra att vi själva har kunskapen här i huset. Vi får bättre, nej, total kontroll på kvalitén och minskar led-tider (ha-ha) från andra leverantörer. Speciellt viktigt när efterfrågan ökar inte minst på utebelysning.

Dessutom produktutvecklar vi alla korten själva också numera, säger hon.
Ett exempel på det är den större gatlyktan Evolume 2 som genererar upp till hela 18 300 lumen och som blivit verklighet här.
Tillverkningen av korten sker i laboratoriemiljö av renlighetsskäl, men också för att hålla kontroll på luftens fuktighet i rummet.
Vi vill hålla ungefär 45 procents luftfuktighet härinne. Har vi för torr luft så ökar risken för statisk uppladdning och det vill vi absolut inte ha, berättar Johan Classon Lennéer, produktionstekniker.

Statisk elektricitet kan vara förödande och innan jag får komma in och titta på tillverkningen förses jag med en jordlina från insidan av strumpan ned under skon. ESD, Electric Static Discharge, kan ge höga spänningar in i tillverkningsprocessen.
När det gäller ESD-skador på chipen så syns inte de direkt utan det är något som kan komma senare, så det är vi noga med.
Produktionen har, som alltid, en massa företagshemligheter som inte får hamna på bild, men Johan visar exempel på hur samtliga komponenter som kommer ur maskineriet har fotograferats av en robot. Bilderna kontrolleras automatiskt ned på mikroskopsnivå i en dator.
Datorn har en hel massa parametrar att jämföra varje komponent med och ser avvikelser. Den kan ge larm på lödningar som ser konstiga ut, polaritetsfel och så vidare, säger Johan Classon Lennéer.
Samtliga kort kodas och all data för ett kort knyts till bilden för spårbarhet.
Vi kan alltid gå tillbaka och kontrollera om det behövs.

Man tillverkar kort både för inom- och utomhusarmaturer, maskinen går 24/7 och gör runt en miljon kort per år. Ändå har produktionen slagit i taket och det tittas på nya maskinlösningar för att lösa efterfrågan.
Egentligen var vi väl ganska sena med LED, men vi är noga med att det ska bli rätt innan vi släpper något. I dag är våra armaturer ungefär 90 procent LED och i princip 100 procent på när det gäller utebelysning, säger Sara Jirbäck.
Fagerhult säljer bara business to business till grossister eller upphandlade byggen och finns inte i vanliga affärer för privatpersoner. Därför har man höga kvalitets- och garantikrav på sig, inte minst från installatörshåll.
Det ingår i produktutvecklingen att vi tar in installatörer och rådgör med dem som ska skruva upp grejorna. Vi vet att prylarna funkar även för installatörerna innan vi släpper ut dem på marknaden. Lite jämför vi oss med Volvo, det ska vara tryggt och bra, säger Sara Jirbäck.

Jan-Erik Johansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar

&

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.

Mät arbetsbelastningen med mobilen

Du kan nu enkelt mäta belastningen på överarmen för att upptäcka skadliga arbetsmoment. Mätningen görs med hjälp av en app i din smartphone som fästs i ett armband. Appen är ett resultat av ett samarbete mellan Liyun Yang, KTH, och Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.

Det började i ett uthus

Samhället Fagerhult ligger i Västra Götaland, strax norr om Habo, och bestod i början av 40-talet av ett fåtal hus. Det var här och då en ung Bertil Svensson ville hjälpa sin handarbetande mor att få bättre ljus under skumma vinterkvällar. I gårdens uthus tillverkade han en egendesignad golvlampa.

Ny teknik: Nya smarta lösningar

&

Nya smarta lösningar: Arbetskläder för kvinnor

&

Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

Att ha en smart och energieffektiv styrning i huset ska inte behöva kosta skjortan. Med ett par-tre tusenlappar och gediget intresse har Anders Kjellström skapat vad han kallar världens smartaste villa. – Det här har jag byggt själv och det kan vem som helst göra.

Dagsljus med ett knapptryck

Philips HUE-serie med appstyrda lampor i alla färger och styrkor utökas. Företaget hänger på den allt mer uppmärksammade forskningen kring hur ljuset, och då framför allt dagsljuset, påverkar vårt välbefinnande. Hue White Ambience kan imitera olika nyanser av solljus så att energinivåerna, exempelvis på morgonen, får sig en boost av soluppgångsljus mitt i mörka vintern.

Med solen i tankarna

Välvda tak, staket, växthus eller varför inte gardiner av solceller? I Solparken är framtiden redan här. Vi provar, mäter och dokumenterar nya grejor och gör verklighet av idéer på vårt eget sätt. Det säger Bernt Ström, fastighetstekniker, på ETC Solpark utanför Katrineholm. Jo, passande namn eller hur? ler han när vi slår oss ned i parkens huvudbyggnad.

Ytterligare 100 miljoner till solcellssatsare

Energimyndigheten fördelar ytterligare 100 miljoner kronor till det statliga stödet för installation av solceller. Orsaken är det stora intresset för solenergi i samtliga svenska län. Tidigare i år har 125 miljoner kronor fördelats via Länsstyrelsen men söktrycket är bra mycket större; Bara ungefär var tredje ansökning har beviljats stöd sedan var pengarna slut.

Rekordartad ökning av solpaneler

Den totala installerade solcellseffekten i Sverige ökade med 60 procent under 2015 och den största ökningen skedde på villa- och småhustak, skriver Energimyndigheten på sin hemsida.

Svensk uppstickare i den smarta djungeln

En svensk paketlösning med färdiga centraler ska få både installatörer och kunder att välja smarta hus. – Grundidén är att det ska vara så pass enkelt att både kund och installatör vet vad som levereras. En färdig installation.