• Johan Classon Lennéer, produktionstekniker, kontrollerar LED-chipen på rulle på väg in i maskineriet för att bli färdiga kort till armaturer av olika sort. Fagerhult både tillverkar och produktutvecklar numera själva sina LED-kort. Ett sätt att få kompetens inhouse, slippa beroende av underleverantörer och säkerställa kvalitén, menar företaget. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Innan tillträde till LED-produktionen krävs test att man är ordentligt jordad och fri från statisk spänning. Foto: Jan-Erik Johansson

  • LED-chipen fotograferas och datorn kontrollerar en mängd parametrar innan godkännande. En QR-kod följer också med chipet för spårbarhet om eventuellt fel uppstår. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Fagerhult gör alla olika typer av kort till sina armaturer. Foto: Jan-Erik Johansson

  • – Vi vill göra den här armaturen, kan vi? Emma Hallman, till höger, industrialiseringschef, ser till att produktionen i fabriken kan göra produkten som utvecklingssidan tagit fram. Tillsammans med Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning, visar de en armatur som numera tillverkas fullt ut i Fagerhult. Foto: Jan-Erik Johansson

2017-03-23

Med egen tillverkning av LED-kort och utökade produktionslinjer växer nu Fagerhult när det gäller utebelysning. Och man gör det i just Fagerhult.
– Att ha både konstruktion, produktion och utveckling i huset är ett väldigt bra sätt att få ett bra resultat.

Det säger Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning. Här i lilla Fagerhult har det som började med grundaren Bertil Svenssons egentillverkade lampa till sin handarbetande mamma vuxit till en storkoncern. (Se faktarutan intill).
Fortfarande ligger både huvudkontoret och en stor del av produktutvecklingen här på samma plats där det en gång startade. Nu har man valt att koncentrera större bitar på utebelysningssidan hit och gör allt från plåttillverkningen till lackering på plats. Som en del i detta har man sedan 2014 även startat upp en egen LED-kortstillverkning som en av få tillverkare i Sverige. Och Sara Jirbäck ser flera fördelar med det.
– Det känns bra att vi själva har kunskapen här i huset. Vi får bättre, nej, total kontroll på kvalitén och minskar led-tider (ha-ha) från andra leverantörer. Speciellt viktigt när efterfrågan ökar inte minst på utebelysning.

– Dessutom produktutvecklar vi alla korten själva också numera, säger hon.
Ett exempel på det är den större gatlyktan Evolume 2 som genererar upp till hela 18 300 lumen och som blivit verklighet här.
Tillverkningen av korten sker i laboratoriemiljö av renlighetsskäl, men också för att hålla kontroll på luftens fuktighet i rummet.
– Vi vill hålla ungefär 45 procents luftfuktighet härinne. Har vi för torr luft så ökar risken för statisk uppladdning och det vill vi absolut inte ha, berättar Johan Classon Lennéer, produktionstekniker.

Statisk elektricitet kan vara förödande och innan jag får komma in och titta på tillverkningen förses jag med en jordlina från insidan av strumpan ned under skon. ESD, Electric Static Discharge, kan ge höga spänningar in i tillverkningsprocessen.
– När det gäller ESD-skador på chipen så syns inte de direkt utan det är något som kan komma senare, så det är vi noga med.
Produktionen har, som alltid, en massa företagshemligheter som inte får hamna på bild, men Johan visar exempel på hur samtliga komponenter som kommer ur maskineriet har fotograferats av en robot. Bilderna kontrolleras automatiskt ned på mikroskopsnivå i en dator.
– Datorn har en hel massa parametrar att jämföra varje komponent med och ser avvikelser. Den kan ge larm på lödningar som ser konstiga ut, polaritetsfel och så vidare, säger Johan Classon Lennéer.
Samtliga kort kodas och all data för ett kort knyts till bilden för spårbarhet.
– Vi kan alltid gå tillbaka och kontrollera om det behövs.

Man tillverkar kort både för inom- och utomhusarmaturer, maskinen går 24/7 och gör runt en miljon kort per år. Ändå har produktionen slagit i taket och det tittas på nya maskinlösningar för att lösa efterfrågan.
– Egentligen var vi väl ganska sena med LED, men vi är noga med att det ska bli rätt innan vi släpper något. I dag är våra armaturer ungefär 90 procent LED och i princip 100 procent på när det gäller utebelysning, säger Sara Jirbäck.
Fagerhult säljer bara business to business till grossister eller upphandlade byggen och finns inte i vanliga affärer för privatpersoner. Därför har man höga kvalitets- och garantikrav på sig, inte minst från installatörshåll.
– Det ingår i produktutvecklingen att vi tar in installatörer och rådgör med dem som ska skruva upp grejorna. Vi vet att prylarna funkar även för installatörerna innan vi släpper ut dem på marknaden. Lite jämför vi oss med Volvo, det ska vara tryggt och bra, säger Sara Jirbäck.

Jan-Erik Johansson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

KNX-Bridge: Nu pratar vi med huset

NY TEKNIK Vill du pratat med Alexa. Siri eller Hey Google? Nu finns en KNX-bridge för röststyrning som klarar alla de tre stora jättarna på området. Det är ABB-ägda Busch som är allra först ut med detta via sin Busch-Voice Control KNX. Den är kompatibel med, och certifierad för, Apple, Amazon såväl som Googles plattformar.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Smart framtid med ABB

ABB har tagit ett helhetsgrepp på hela vår framtida smarta tillvaro. På mässan visade de upp en lång rad nyheter som alla hänger ihop. Hela vardagen under en och samma app, säger Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige. ABBs monter passade bra ihop med mottot för mässan där de visade hur de kopplar ihop jobbet, hemmet och livet i övrigt.

I Frankfurt är framtiden redan här

En alltmer uppkopplad värld med fler och enklare system både för installatör och kund. Det var en tydlig trend på årets elmässa i Frankfurt. Och framtiden är redan här, rent tekniskt. Connected Secure Convenient, eller fritt översatt Uppkopplad, Säker och Bekväm/Lämplig var mottot på mässan och det syntes hos utställarna.

Plejd får ny storägare

Industrijätten Schneider Electric går in som ny storägare i svenska teknikbolaget Plejd. Det står klart sedan bolaget via en nyemission fått köpa aktier i Plejd för runt 64 miljoner kronor eller cirka 15 procent av aktierna. Plejd har med sina trådlösa lösningar på kort tid blivit en rejäl snackis bland landets elektriker.

Fagerhult stärker på hemmaplan

Fagerhult omorganiserar och samlar allt mer verksamhet till huvudkontoret och fabriken i Habo. Det är Fagerhult Retail-delen, som jobbar mot detaljhandeln, med huvudsäte i Bollebygd som i fortsättningen också ska ingå i Fagerhult belysning AB.

Nya smarta lösningar – Nummer 2, 2018

En golvvärmetermostat från Nobö som har det mesta, en betongskruv från Fischer som spar tid och borrjobb, en ny batteridriven gersåg från Makita och ett snabbhuggande trälim från ESSVE. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Vad är det som vibrerar?

Med ny microchipteknik och egendesignad mätutrustning kan forskarna enklare mäta vibrationer på ett mycket brett frekvensområde. På så sätt har man kunnat testa fram olika åtgärder som minskar de skadliga skakningarna. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat.

Nollvision för vibrationsskador

Vibrationsskador i händer och armar är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag. Helt i onödan visar ett svenskt forskningsprojekt. Maskiner behöver inte alls vibrera och skada människor som de gör i dag, och det går att åtgärda. Det säger Eva Troell som tillsammans med Hans Lindell leder projektet Noll vibrationsskador på Swerea IVF, i Mölndal.

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.