• Kim Reenas och Christian Söderholm kom på besök från Elsäkerhetsverket. Foto: Diana Oldenburg

  • Regionala skyddsombud från hela landet träffades för att ta del av ny kunskap och diskutera gemensamma erfarenheter. Foto: Diana Oldenburg

STOCKHOLM
24 regionala skyddsombud, RSO, träffades under tre dagar för att utbyta erfarenheter och lära sig mer om elsäkerhet.

En av delarna på konferensen var att lära sig mer om den nya elsäkerhetslagen som träder i kraft den 1 juli 2017.
Kim Reenas och Christian Söderholm kom på besök från Elsäkerhetsverket för att berätta om hur lagen är konstruerad. De berättade mer om det nya egenkontrollprogrammet. Istället för att elektriker jobbar under överinseende av behörig installatör kommer det från och med den 1 juli i år istället vara företaget som ska säkerställa att personer som utför elinstallationer har rätt kompetens för arbetet.

Sedan pratade vi om hur regionala skyddsombud ska arbeta ute på arbetsplatserna för att kunna förebygga elolyckor. Vi pratade även om tillbudsanmälan, alltså händelser som kunde ha blivit en olycka. Idag finns det ett system som heter IA (Informationssystem om Arbetsmiljö) som AFA Försäkring tillhandahåller gratis till arbetsgivarna. IA innebär att det är ett digitalt system som arbetsgivare och anställda kan använda för att göra tillbudsanmälan och följa upp arbetsmiljöarbetet på företaget.

Risk och konsekvensutredningar var också något som de regionala skyddsombuden diskuterade på konferensen. Hur gör man dessa och hur kan de sedan användas?

Diana Oldenburg