• Essbox i miniformat. Har du använt Essves skruvlåda Essbox för att hålla reda på skruv och klammer men tycker den är onödigt stor? Då är du inte ensam. Essves låda har blivit en försäljningssuccé, men när Essve skickade ut en enkät så efterfrågade nio av tio användare en mindre låda. Essbox mini heter den här nya varianten som är 60 procent av originalväskans storlek. Inredningen är samma med plastboxar som hålls på plats av skumplast även om väskan slängs omkring. Ställbart lock i två lägen och gummerat handtag, bara en sådan sak… Foto: Pressbild Se fler: Bläddra bilderna i sidled

  • Kompakt och sladdlöst från MakitaMakita lanserar två nya 18V batterimaskiner där tanken är lite bättre av allt. Borrskruvdragaren DDF484 och slagborren DHP484 är båda kolborstfria för lägre strömförbrukning och ett inbyggt skyddssystem ska skydda och förlänga batteriets livslängd. Kraft har också lagts på att göra dem mer vatten- och dammtåliga än föregångarna och de är ergonomiskt designade i både balans och grepp. Maskinerna är kompakt utformade, har dubbel LED-belysning och väger 1,8 kg med standardbatteri. 21 momentinställningar, variabel hastighet, 2-växlad och den genomsnittliga laddtiden är 45 minuter med ett 5,0 Ah batteri. Foto: Pressbild

  • Mät trådlöst med din smartphoneSystronik CAPBs heter ett nytt trådlöst mätinstrument där du använder din smartphone som mottagare. Iden är inte för spänning- eller strömmätning, men som elektriker trillar man ju på de mest märkliga fenomen där annan mätning kan behövas. CAPBs-serien består av ett handtag på vilket du monterar olika så kallade prober för olika mätuppdrag. Enheten kommunicerar trådlöst via Bluetooth till din smartphone eller platta. Du kan mäta temperaturer, tryck, differentialtryck och även mäta i vattenburna system. Det finns dessutom prober för kontroll av luftkvalitet, relativ luftfuktighet, gasdetektering med mera. Funkar med gratisappen EuroSoft Live för både iOS och Android. Elma-instruments är återförsäljare i Sverige. Foto: Pressbild

  • På bal i kabel. Det går tydligen att återvinna kabel på flera sätt, bara den kreativa fantasin finns där. Det här konstverket är en klänning gjord av motorvärmar- och nätverkskablar tillverkad av Torstenssons Art & Design. Den är en av flera konstverk gjorda av material från Stockby Returpark på Lidingö som nyligen prisades som årets Återvinningsanläggning på Återvinningsgalan. Returparken som profilerat sig med sina konstverk har blivit en lokal attraktion dit besökarna inte bara åker för att lämna sitt skräp utan också för att titta på återvunnen konst. Snygg klänning, men den lär väga tresiffrigt…

  • Foto: Pressbild, Samir Soudah.

2017-03-23

 

 

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

KNX-Bridge: Nu pratar vi med huset

NY TEKNIK Vill du pratat med Alexa. Siri eller Hey Google? Nu finns en KNX-bridge för röststyrning som klarar alla de tre stora jättarna på området. Det är ABB-ägda Busch som är allra först ut med detta via sin Busch-Voice Control KNX. Den är kompatibel med, och certifierad för, Apple, Amazon såväl som Googles plattformar.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Smart framtid med ABB

ABB har tagit ett helhetsgrepp på hela vår framtida smarta tillvaro. På mässan visade de upp en lång rad nyheter som alla hänger ihop. Hela vardagen under en och samma app, säger Jan Mörtstrand, marknadschef ABB Sverige. ABBs monter passade bra ihop med mottot för mässan där de visade hur de kopplar ihop jobbet, hemmet och livet i övrigt.

I Frankfurt är framtiden redan här

En alltmer uppkopplad värld med fler och enklare system både för installatör och kund. Det var en tydlig trend på årets elmässa i Frankfurt. Och framtiden är redan här, rent tekniskt. Connected Secure Convenient, eller fritt översatt Uppkopplad, Säker och Bekväm/Lämplig var mottot på mässan och det syntes hos utställarna.

Plejd får ny storägare

Industrijätten Schneider Electric går in som ny storägare i svenska teknikbolaget Plejd. Det står klart sedan bolaget via en nyemission fått köpa aktier i Plejd för runt 64 miljoner kronor eller cirka 15 procent av aktierna. Plejd har med sina trådlösa lösningar på kort tid blivit en rejäl snackis bland landets elektriker.

Fagerhult stärker på hemmaplan

Fagerhult omorganiserar och samlar allt mer verksamhet till huvudkontoret och fabriken i Habo. Det är Fagerhult Retail-delen, som jobbar mot detaljhandeln, med huvudsäte i Bollebygd som i fortsättningen också ska ingå i Fagerhult belysning AB.

Nya smarta lösningar – Nummer 2, 2018

En golvvärmetermostat från Nobö som har det mesta, en betongskruv från Fischer som spar tid och borrjobb, en ny batteridriven gersåg från Makita och ett snabbhuggande trälim från ESSVE. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Vad är det som vibrerar?

Med ny microchipteknik och egendesignad mätutrustning kan forskarna enklare mäta vibrationer på ett mycket brett frekvensområde. På så sätt har man kunnat testa fram olika åtgärder som minskar de skadliga skakningarna. Vibrationer mäts i meter per sekundkvadrat.

Nollvision för vibrationsskador

Vibrationsskador i händer och armar är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag. Helt i onödan visar ett svenskt forskningsprojekt. Maskiner behöver inte alls vibrera och skada människor som de gör i dag, och det går att åtgärda. Det säger Eva Troell som tillsammans med Hans Lindell leder projektet Noll vibrationsskador på Swerea IVF, i Mölndal.

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade. Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder. Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric.