• Essbox i miniformat. Har du använt Essves skruvlåda Essbox för att hålla reda på skruv och klammer men tycker den är onödigt stor? Då är du inte ensam. Essves låda har blivit en försäljningssuccé, men när Essve skickade ut en enkät så efterfrågade nio av tio användare en mindre låda. Essbox mini heter den här nya varianten som är 60 procent av originalväskans storlek. Inredningen är samma med plastboxar som hålls på plats av skumplast även om väskan slängs omkring. Ställbart lock i två lägen och gummerat handtag, bara en sådan sak… Foto: Pressbild Se fler: Bläddra bilderna i sidled

  • Kompakt och sladdlöst från MakitaMakita lanserar två nya 18V batterimaskiner där tanken är lite bättre av allt. Borrskruvdragaren DDF484 och slagborren DHP484 är båda kolborstfria för lägre strömförbrukning och ett inbyggt skyddssystem ska skydda och förlänga batteriets livslängd. Kraft har också lagts på att göra dem mer vatten- och dammtåliga än föregångarna och de är ergonomiskt designade i både balans och grepp. Maskinerna är kompakt utformade, har dubbel LED-belysning och väger 1,8 kg med standardbatteri. 21 momentinställningar, variabel hastighet, 2-växlad och den genomsnittliga laddtiden är 45 minuter med ett 5,0 Ah batteri. Foto: Pressbild

  • Mät trådlöst med din smartphoneSystronik CAPBs heter ett nytt trådlöst mätinstrument där du använder din smartphone som mottagare. Iden är inte för spänning- eller strömmätning, men som elektriker trillar man ju på de mest märkliga fenomen där annan mätning kan behövas. CAPBs-serien består av ett handtag på vilket du monterar olika så kallade prober för olika mätuppdrag. Enheten kommunicerar trådlöst via Bluetooth till din smartphone eller platta. Du kan mäta temperaturer, tryck, differentialtryck och även mäta i vattenburna system. Det finns dessutom prober för kontroll av luftkvalitet, relativ luftfuktighet, gasdetektering med mera. Funkar med gratisappen EuroSoft Live för både iOS och Android. Elma-instruments är återförsäljare i Sverige. Foto: Pressbild

  • På bal i kabel. Det går tydligen att återvinna kabel på flera sätt, bara den kreativa fantasin finns där. Det här konstverket är en klänning gjord av motorvärmar- och nätverkskablar tillverkad av Torstenssons Art & Design. Den är en av flera konstverk gjorda av material från Stockby Returpark på Lidingö som nyligen prisades som årets Återvinningsanläggning på Återvinningsgalan. Returparken som profilerat sig med sina konstverk har blivit en lokal attraktion dit besökarna inte bara åker för att lämna sitt skräp utan också för att titta på återvunnen konst. Snygg klänning, men den lär väga tresiffrigt…

  • Foto: Pressbild, Samir Soudah.

2017-03-23

 

 

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Solar lanserar trådlösa Ajax

NY TEKNIK Solar har undertecknat ett exklusivitetsavtal med Ajax som ny leverantör av trådlöst inbrottslarm. Snygg design och enkelt är mottot för systemet som sägs vara monterat och klart på en timme. En hjärna/ hub i systemet kommunicerar på en tvåvägs 868 Mhz överföringsteknik kallad Jeweller.

Nya smarta lösningar – Nummer 1, 2018

En multimeter med helautomatik, den nya generationen LED-tape, ett ljustak som ska få bilens färger att framstå i sitt absolut bästa ljus hos bildhandlaren och pannlampor med smarta funktioner. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Dags igen för världens största elmässa

Connected Secure Convenient. Så lyder mottot för Light+Building 2018 i Frankfurt. Närmare en kvarts miljon besökare väntas när världens största elmässa slår upp portarna 18 mars. Sex dagar pågår mässan som hålls vartannat år och räknas som den största och mest betydande branschmässan inom belysning- och automationsteknik.

Internet of Things – Smarta, uppkopplade fastigheter

Pengabrist stoppar fastighetsägare från att investera i IoT, Internet of Things. Samtidigt vill två av tre att deras fastigheter ska vara mer uppkopplade. Ironiskt nog är det bristande resurser som står i vägen för att genomföra besparande åtgärder. Det säger Christer Sjöström, chef affärsområdet ECO-buildings på Schneider Electric.

Intelligenta armaturer på frammarsch

Armaturer som tänker själva, lär sig när de ska tändas och pratar trådlöst med kollegorna om vad som händer. Nu har artificiell intelligens, AI, flyttat in i armaturer för första gången. Det funkar riktigt bra här.

Nya smarta lösningar – Nummer 10 2017

Arbetslampor med klös, smarta propphållare, en ny slagborr från Makita och ljuskvalité på labnivå i handen. Här ovan hittar ni ett urval av de allra senaste smarta innovationerna inom teknik.

Smarta kläder ska minska arbetsskador

Kan smarta arbetskläder minska arbetsrelaterade skador och få oss friskare? Ja, troligen, menar Snickers Workwear. Elektrikern har tidigare skrivit om deras smarta klädidéer (knäskyddsappen bland annat).

Micronätet i Sjöängen ger 100 000 kwh

Solpaneler, energilager, smart styrning och elbilsladdning i en och samma anläggning. I Askersund invigdes nyligen ett pilotprojekt, ett mikronät, som tros ha framtiden för sig. Det här har varit roligt att arbeta med. Det säger Richard Larsson, elektriker på MSI-El, som varit med och byggt projekt Soldrift Sjöängen.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.