• Essbox i miniformat. Har du använt Essves skruvlåda Essbox för att hålla reda på skruv och klammer men tycker den är onödigt stor? Då är du inte ensam. Essves låda har blivit en försäljningssuccé, men när Essve skickade ut en enkät så efterfrågade nio av tio användare en mindre låda. Essbox mini heter den här nya varianten som är 60 procent av originalväskans storlek. Inredningen är samma med plastboxar som hålls på plats av skumplast även om väskan slängs omkring. Ställbart lock i två lägen och gummerat handtag, bara en sådan sak… Foto: Pressbild Se fler: Bläddra bilderna i sidled

  • Kompakt och sladdlöst från MakitaMakita lanserar två nya 18V batterimaskiner där tanken är lite bättre av allt. Borrskruvdragaren DDF484 och slagborren DHP484 är båda kolborstfria för lägre strömförbrukning och ett inbyggt skyddssystem ska skydda och förlänga batteriets livslängd. Kraft har också lagts på att göra dem mer vatten- och dammtåliga än föregångarna och de är ergonomiskt designade i både balans och grepp. Maskinerna är kompakt utformade, har dubbel LED-belysning och väger 1,8 kg med standardbatteri. 21 momentinställningar, variabel hastighet, 2-växlad och den genomsnittliga laddtiden är 45 minuter med ett 5,0 Ah batteri. Foto: Pressbild

  • Mät trådlöst med din smartphoneSystronik CAPBs heter ett nytt trådlöst mätinstrument där du använder din smartphone som mottagare. Iden är inte för spänning- eller strömmätning, men som elektriker trillar man ju på de mest märkliga fenomen där annan mätning kan behövas. CAPBs-serien består av ett handtag på vilket du monterar olika så kallade prober för olika mätuppdrag. Enheten kommunicerar trådlöst via Bluetooth till din smartphone eller platta. Du kan mäta temperaturer, tryck, differentialtryck och även mäta i vattenburna system. Det finns dessutom prober för kontroll av luftkvalitet, relativ luftfuktighet, gasdetektering med mera. Funkar med gratisappen EuroSoft Live för både iOS och Android. Elma-instruments är återförsäljare i Sverige. Foto: Pressbild

  • På bal i kabel. Det går tydligen att återvinna kabel på flera sätt, bara den kreativa fantasin finns där. Det här konstverket är en klänning gjord av motorvärmar- och nätverkskablar tillverkad av Torstenssons Art & Design. Den är en av flera konstverk gjorda av material från Stockby Returpark på Lidingö som nyligen prisades som årets Återvinningsanläggning på Återvinningsgalan. Returparken som profilerat sig med sina konstverk har blivit en lokal attraktion dit besökarna inte bara åker för att lämna sitt skräp utan också för att titta på återvunnen konst. Snygg klänning, men den lär väga tresiffrigt…

  • Foto: Pressbild, Samir Soudah.

2017-03-23

 

 

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar

&

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.

Mät arbetsbelastningen med mobilen

Du kan nu enkelt mäta belastningen på överarmen för att upptäcka skadliga arbetsmoment. Mätningen görs med hjälp av en app i din smartphone som fästs i ett armband. Appen är ett resultat av ett samarbete mellan Liyun Yang, KTH, och Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.

Det började i ett uthus

Samhället Fagerhult ligger i Västra Götaland, strax norr om Habo, och bestod i början av 40-talet av ett fåtal hus. Det var här och då en ung Bertil Svensson ville hjälpa sin handarbetande mor att få bättre ljus under skumma vinterkvällar. I gårdens uthus tillverkade han en egendesignad golvlampa.
Johan Classon Leenéer, produktionstekniker, kontrollerar LED-chipen på rulle på väg in i maskineriet för att bli föärdiga kort till armaturer av olika sort. Fagerhult både tillverkar pch produktutvecklar numera själva sina LED-kort. Ett sätt att få kompetens inhouse, slippa beroende av underleverantörer och säkerställa kvalitén, menar företaget.

Satsar stort på LED-utebelysning

Med egen tillverkning av LED-kort och utökade produktionslinjer växer nu Fagerhult när det gäller utebelysning. Och man gör det i just Fagerhult. Att ha både konstruktion, produktion och utveckling i huset är ett väldigt bra sätt att få ett bra resultat. Det säger Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning.

Nya smarta lösningar: Arbetskläder för kvinnor

&

Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

Att ha en smart och energieffektiv styrning i huset ska inte behöva kosta skjortan. Med ett par-tre tusenlappar och gediget intresse har Anders Kjellström skapat vad han kallar världens smartaste villa. – Det här har jag byggt själv och det kan vem som helst göra.

Dagsljus med ett knapptryck

Philips HUE-serie med appstyrda lampor i alla färger och styrkor utökas. Företaget hänger på den allt mer uppmärksammade forskningen kring hur ljuset, och då framför allt dagsljuset, påverkar vårt välbefinnande. Hue White Ambience kan imitera olika nyanser av solljus så att energinivåerna, exempelvis på morgonen, får sig en boost av soluppgångsljus mitt i mörka vintern.

Med solen i tankarna

Välvda tak, staket, växthus eller varför inte gardiner av solceller? I Solparken är framtiden redan här. Vi provar, mäter och dokumenterar nya grejor och gör verklighet av idéer på vårt eget sätt. Det säger Bernt Ström, fastighetstekniker, på ETC Solpark utanför Katrineholm. Jo, passande namn eller hur? ler han när vi slår oss ned i parkens huvudbyggnad.

Ytterligare 100 miljoner till solcellssatsare

Energimyndigheten fördelar ytterligare 100 miljoner kronor till det statliga stödet för installation av solceller. Orsaken är det stora intresset för solenergi i samtliga svenska län. Tidigare i år har 125 miljoner kronor fördelats via Länsstyrelsen men söktrycket är bra mycket större; Bara ungefär var tredje ansökning har beviljats stöd sedan var pengarna slut.

Rekordartad ökning av solpaneler

Den totala installerade solcellseffekten i Sverige ökade med 60 procent under 2015 och den största ökningen skedde på villa- och småhustak, skriver Energimyndigheten på sin hemsida.

Svensk uppstickare i den smarta djungeln

En svensk paketlösning med färdiga centraler ska få både installatörer och kunder att välja smarta hus. – Grundidén är att det ska vara så pass enkelt att både kund och installatör vet vad som levereras. En färdig installation.