• Essbox i miniformat. Har du använt Essves skruvlåda Essbox för att hålla reda på skruv och klammer men tycker den är onödigt stor? Då är du inte ensam. Essves låda har blivit en försäljningssuccé, men när Essve skickade ut en enkät så efterfrågade nio av tio användare en mindre låda. Essbox mini heter den här nya varianten som är 60 procent av originalväskans storlek. Inredningen är samma med plastboxar som hålls på plats av skumplast även om väskan slängs omkring. Ställbart lock i två lägen och gummerat handtag, bara en sådan sak… Foto: Pressbild Se fler: Bläddra bilderna i sidled

  • Kompakt och sladdlöst från MakitaMakita lanserar två nya 18V batterimaskiner där tanken är lite bättre av allt. Borrskruvdragaren DDF484 och slagborren DHP484 är båda kolborstfria för lägre strömförbrukning och ett inbyggt skyddssystem ska skydda och förlänga batteriets livslängd. Kraft har också lagts på att göra dem mer vatten- och dammtåliga än föregångarna och de är ergonomiskt designade i både balans och grepp. Maskinerna är kompakt utformade, har dubbel LED-belysning och väger 1,8 kg med standardbatteri. 21 momentinställningar, variabel hastighet, 2-växlad och den genomsnittliga laddtiden är 45 minuter med ett 5,0 Ah batteri. Foto: Pressbild

  • Mät trådlöst med din smartphoneSystronik CAPBs heter ett nytt trådlöst mätinstrument där du använder din smartphone som mottagare. Iden är inte för spänning- eller strömmätning, men som elektriker trillar man ju på de mest märkliga fenomen där annan mätning kan behövas. CAPBs-serien består av ett handtag på vilket du monterar olika så kallade prober för olika mätuppdrag. Enheten kommunicerar trådlöst via Bluetooth till din smartphone eller platta. Du kan mäta temperaturer, tryck, differentialtryck och även mäta i vattenburna system. Det finns dessutom prober för kontroll av luftkvalitet, relativ luftfuktighet, gasdetektering med mera. Funkar med gratisappen EuroSoft Live för både iOS och Android. Elma-instruments är återförsäljare i Sverige. Foto: Pressbild

  • På bal i kabel. Det går tydligen att återvinna kabel på flera sätt, bara den kreativa fantasin finns där. Det här konstverket är en klänning gjord av motorvärmar- och nätverkskablar tillverkad av Torstenssons Art & Design. Den är en av flera konstverk gjorda av material från Stockby Returpark på Lidingö som nyligen prisades som årets Återvinningsanläggning på Återvinningsgalan. Returparken som profilerat sig med sina konstverk har blivit en lokal attraktion dit besökarna inte bara åker för att lämna sitt skräp utan också för att titta på återvunnen konst. Snygg klänning, men den lär väga tresiffrigt…

  • Foto: Pressbild, Samir Soudah.

2017-03-23

 

 

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 8 2017

  En Sladdlös stiftpistol, vanliga sneakers fast med funktioner hos skyddsskor, värmekamera till smartphones och LED upp till 30 meters takhöjd. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Nya smarta lösningar – Nummer 7 2017

T

App som registrerar belastningsskador

Hänga armaturer, montera brandlarm eller spika kabel under taklist. Arbete med armarna uppåt är ett gissel som kan ge svåra belastningsskador. Nu finns en enkel app som kan hjälpa dig hålla koll. – Den kan ge dig feedback på att det är dags att byta arbetsteknik.

Hur mäter man farliga belastningsskador?

– Man kan säga att bedömningen utgår från 20 års samlade mätningar och erfarenheter på området, säger Catarina Nordander, överläkare och docent vid institutet för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Nytt plastmaterial kan revolutionera solcellsmarknaden

Utställningsplatserna till byggmässan Nordbygg 2018 är nästan slut. Samtidigt har ett nytt, revolutionerande plastmaterial till exempelvis likströmskablar skapats. Materialet skulle kunna användas för att energieffektivt skicka el till Sverige från solcellsanläggningar i Afrika. Det rör på sig i byggsvängen och allt fler aktörer vill vara med och synas.

Eluppvärmda kläder ska värma soldater

Att ligga ute i fält kan vara kallt. Riktigt kallt. Det här försöker den amerikanska armén lindra med hjälp av eluppvärmda kläder. Det är tidningen Forskning och framsteg som berättar om ett forskningsprojekt kopplat till den amerikanska armén där forskarna utvecklar eluppvärmda kläder som även absorberar fukt.

Nya smarta lösningar

&

Bättre information ska stoppa hemmafixare

Elmaterial finns att köpa i snart vilken kiosk som helst, men ges tillräcklig information till köparen om vad hen får och inte får göra för elarbeten i hemmet? Nej, menar Elsäkerhetsverket, som undersökt frågan på regeringens uppdrag.

Nu gäller ny brandklassning av kabel

Från 1 juli gäller ny standard och nya regler för brandklassning av flamskyddad kabel. Samma som EU i stort och en tredje part som godkänner CE-märkningen. Det handlar om en anpassning till den europeiska byggproduktförordningen, på engelska Construction Products Regulation (CPR).

Nya smarta elmätare på gång – frågan är bara hur smarta

Det ser ut att snart bli ett nytt stort elmätarbyte i Sverige. Regeringen vill ha 80 procent smarta elmätare i de svenska hemmen till år 2020. Men ännu är det oklart hur smarta de ska vara. Det är knappt tio år sedan i princip alla Sveriges elmätare byttes; Kundernas räkningar skulle ändras från preliminär- till månadsdebitering vilket krävde ny teknik i mätarna.

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.