• Louise Olsson och Claes Thim kandiderar till att bli ny verksamhetsledare i VK 1 (El-ettan) efter Daniel Lundin som blir ombudsman. Valet sker på årsmötet den 21 mars. Foto: Per Eklund

På tisdag den 21 mars har El-ettan årsmöte. Daniel Lundin lämnar posten som verksamhetsledare och nu står valet mellan Louise Olsson och Claes Thim som ny VK-ledare.
– Kul att det är två som kandiderar, säger valberedningens ordförande Michael Clysén.

El-ettan (VK 1) är en av de två största verksamhetskretsarna i Elektrikerförbundet. (VK 8 i Skåne-Blekinge är ungefär lika stor.) El-ettan har i dag 3200 aktiva medlemmar.
Nu är det dags för årsmöte och ombuden på årsmötet har att välja mellan kandidater.

Daniel Lundin har varit verksamhetsledare de senaste åren. Nu ska han bli ombudsman i Elektrikerna och lämnar sina förtroendeuppdrag. Inför årsmötet har två personer blivit nominerade att efterträda Daniel.
Claes Thim och Louise Olsson har enligt valberedningen båda blivit nominerade av enskilda och klubbar, och ombuden ska vid årsmötet lägga sin röst på någon av dem.

Louise Olsson, 31 år, är anställd på Assemblin i dag, efter tidigare jobb på Värmdö el och tele, Midroc och Skanska. På Midroc var hon ledande montör. Hon är i dag förtroendevald på Assemblin och studieansvarig i El-ettan sen ett år tillbaka. Louise har jobbat heltid fackligt med studiefrågor sen i september. Hon är också rösten som förklarar på ackordswebben.
När hon inte jobbar leder hon motionspass på Friskis & Svettis sen nio år. Just nu är det spinning och högintensiva pass.
Viktiga frågor för El-ettan enligt Louise:
– Kunskap är makt. Det är viktigt att upplysa folk om vår historia, vad vi står. Det är viktigt utifrån dagens samhällsklimat.
– Att få upp medlemstalen, bilda klubbar och det är superviktigt med ackord. Viktigt att kvinnor syns mer i förbundet.
Louise starka sidor enligt henne själv:
– Jag är van att stå i centrum och prata inför människor. Bra på att organisera och gör mitt bästa för att göra det jag har hand om. Kanske lite självkritisk.

Claes Thim, fd Melkersson, 26 år, är anställd på ApQ El Stockholm. Tidigare har han jobbat på flera småfirmor. Claes har jobbat fackligt på företaget och i Elettan sen 2010, mest med ungdomsfrågor, arbetsmiljö, studier, fackligt-politiskt, tvärfackligt arbete och varit ledamot i CR sen 2012. Sen augusti jobbar han heltid fackligt med bland annat medlemsvärvning och arbetsmiljö. Har synts i bland annat Uppdrag granskning.
På fritiden är han fritidspolitiker, spelar innebandy och tar hand om två nymfparakiter tillsammans med sin fru.
Viktiga frågor för El-ettan enligt Claes:
– Att komma ut på arbetsplatser, träffa medlemmar och få till fler som vill ta på sig fackliga uppdrag. Behöver bättra på fler områden inom VK 1.
– Att Elettan med sin storlek påverkar förbundet och samhället.
Claes starka sidor enligt honom själv:
– Jag är bra på att inspirera och engagera människor. Nöjd och stolt över det jag jobbat upp med ungdomsarbetet både i Stockholm och centralt.

På årsmötet ska det också väljas ytterligare en i det VU som leder VK 1. Det består av verksamhetsledaren plus två personer. Nille Thorsell sitter vald ett år till. I dag sitter dessutom Pierre Håkansson som VU-ledamot. Han är nominerad att fortsätta på den posten. Dessutom är Louise Olsson och Henrik Hedman nominerade. Om Louise blir vald till VK-ledare, faller hon bort i valet till VU.
– Det är lite kul att vi har två som vill vara verksamhetsledare. Det har jag aldrig varit med om förut, säger Michael Clysén, som är valberedningens ordförande. I valberedningen sitter också Johan Berglund från Assemblin.

Michael Clysén berättar också att det är möjligt att fortfarande nominera personer.
– Till den 16 mars kan man göra det på mail, och sen kan man göra det i början på mötet.
Röstar gör ombud från varje företag. Klubbar med upp till 25 medlemmar har en röst, 25-50 medlemmar två röster och över 50 medlemmar har tre röster. Även om man på företaget inte har klubb utan bara kontaktombud har man rätt att rösta.

Per Eklund