I alla tider har vi lyssnat till kverulanter från högersidan. Direktörer och borgerliga politiker har trots att Sverige utvecklats på ett fantastiskt sätt alltid hittat något att gnälla över.

Gnällhögern förnekar sig heller inte idag. Nu när vi står i en avtalsrörelse tecknar våra motparter en bild av Sveriges ekonomi och sin lönsamhet som rent katastrofal.

Det verkar inte spela någon roll att svenska företag går som tåget och att vinsterna är större än på mycket, mycket länge. Det hjälper inte heller att OECD och IMF, organisationer som verkligen inte kan anklagas för att vara socialdemokratiska hyllar Sverige och vårt företagsklimat som ett av de bästa i världen.

Gnällhögern förnekar sig heller inte idag.

Jonas Wallin

Det finns hela branscher och många företag som nu, 2016, gör historiskt höga vinster. Ändå har Industriarbetsgivarna förfäktat att vi måste växla ned ordentligt från det senaste avtalets nivåer på 2,2 procent i de kommande löneförhandlingarna.

Anledningen skulle vara att konkurrensen mot den Svenska exportindustrin är alltför hård för att tåla högre ökningar. Dessutom har arbetsgivarna offentligt beklagat den låglönesatsning som LO-förbunden blivit överens om.

Den här gnälligheten eller snikenheten kan man väl ändå ha en viss fördragsamhet med. Girigheten är en av de sju dödssynderna och en stark drivkraft som mänskligheten plågats av i dess hela historia.

Men allvarligare är den svartmålning och den hatretorik som nu breder ut sig. Häromdagen presenterade Amnesty en rapport som alla borde ta till sig. Inte sedan 1930-talet har politiker världen över använt en sådan hatretorik som idag. Och vi vet vad som växte fram i spåren av detta decennium.

Vi har arbetsgivarorganisationer som stoltserar med att de bjuder dessa rasister på champagne för att sno åt sig våra skattepengar.

Jonas Wallin

I rapporteringen ges flera exempel. Knarkare ska dödas, flyktingar ska stoppas, murar ska byggas, inreseförbud för vissa nationaliteter ska införas. När man lyssnar till svartmålarna kan man lätt få intrycket av att hela världen håller på att rasa samman. Det är inte sant.

Allt oftare ställs människor mot människor. Oförsonligheten och oviljan till solidaritet med utsatta människor underblåses av starka intressen. Här hemma har moderaterna börjat samtala med det rasistiska Sverigedemokraterna som bygger hela sin existens på att bokstavligen sparka alternativt använda järnrör för att slå på utsatta människor.

Vi har arbetsgivarorganisationer som stoltserar med att de bjuder dessa rasister på champagne för att sno åt sig våra skattepengar och försämra välfärden.

Detta måste vi bekämpa!