Fack och arbetsgivare är överens om ett nytt Industriavtal. Avtalet som i slutändan berör hela arbetsmarknaden genom ”märket”, ger ett totalt värde på 6,5 procent under tre år. Löneökningarna är satta till 2 procent per år.

Parterna fick under torsdagskvällen ett slutbud från de opartiska ordförandena, opo. Fackliga organisationer som är med i förhandlingarna om Industriavtalet är IF Metall, Livs, GS-facket, Unionen och Sveriges ingenjörer. Det gamla avtalet skulle löpa ut vid midnatt, natten till lördag.

Avtalen är treåriga och har ett avtalsvärde på 6,5 procent. Det tredje avtalsåret är uppsägningsbart.

– Avtalen ger förutsättningar för fortsatta reallöneökningar och ligger på en nivå som kan normera på svensk arbetsmarknad och samtidigt gynna Sveriges konkurrenskraft, skriver de ingående facken i ett pressmeddelande.

Förutom löneökningar innehåller avtalen avsättningar till deltidspension/flexpension. För LO-förbunden innehåller avtalet en låglönesatsning där arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 24 000 per månad får en högre lönepott.

Avtalen ger 2 procents löneökningar per år, från den 1 april 2017.

Utöver löneökningarna sker avsättning för att öka medlemmarnas deltidspension/flexpension. Ökningen för 2017 är 0,2 procent och 0,3 procent år 2019. Alltså totalt 0,5 procent.

De nya avtalen gäller från den 1 april 2017 till och med den 31 mars 2020.

Arbetsgivarsidan välkomnar ett längre avtal som ger arbetsro. Teknikföretagen hade ambitionen att växla ned kostnadstakten eftersom de anser att den legat för högt under en lång rad av år.

– Givet omständigheterna och de förväntningar som myndigheter och banker piskat upp, betraktar vi ändå nivån som balanserad, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Anders Weihe i ett pressmeddelande.

LO:s krav på en låglönesatsning är inget som industriarbetsgivarna ville ha med i sitt avtal.
– Nu fick vi acceptera en lösning som jag tycker illa om, men som jag ändå kan leva med, säger Anders Weihe.

Elektrikerförbundet och övriga fack inom 6F framhåller vikten av att industrins parter har kommit överens om en låglönesatsning som skapar förutsättningar för att lågavlönade som tjänar under 24 000 kronor kan få en bättre löneökning.
– Detta utan krav från arbetsgivaren på villkorsförsämringar. Det är en viktig princip som därmed läggs fast. Och något som 6F arbetat hårt för under lång tid, skriver de i ett pressmeddelande.

Avtalen på andra områden, bland annat Handeln och Hotell och restaurang, går också ut vid midnatt mot lördagen.

Texten uppdateras.

Per Eklund

Helena Forsberg