En del av LO:s samordning är krav på bättre avtalspension och avtalsförsäkringar. Dessa frågor förhandlas mellan LO och Svenskt näringsliv. Nu säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till tidningen Arbetet att LO:s krav på bättre avtalspension och avtalsförsäkringar lyfts ut ur den pågående avtalsrörelsen.

Enligt Anders Weihe har LO och svenskt näringsliv kommit fram till att sakförhållanden, kostnader och administrativa lösningar behöver utredas. Han säger till Arbetet att arbetsgrupper ska tillsättas och inom kort få direktiv.

Dessa påståenden är inget som LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson bekräftar. Han vill inte kommentera frågan och säger till Arbetet:
– Förhandlingar pågår, och jag kan varken bekräfta eller dementera någonting.
LO:s förbund vill få igenom att avtalspension SAF-LO ska tjänas in under all anställningstid, inte som nu först från 25 års ålder samt en straffavgift om företag inte skickar in rätt underlag för pensionsavgiften. LO-facken vill göra det möjligt att ge omställningsstöd till personer som blivit uppsagda av hälsoskäl. Inom trygghetsförsäkringen vid arbetsskada (TFA) kräver LO slopad vållandeprövning och slopad åldersgräns för sjukdomar som orsakas av asbest. Om dessa gemensamma LO-krav skjuts på framtiden skulle det innebära att parterna i avtalsförhandlingarna inte behöver väga in kostnader för höjda premier.

Förhandlingarna om industriavtalet är i sin slutspurt innan avtalet löper ut natten till lördag. LO:s gemensamma krav som förutom ett märke i procent innehåller en låglönesatsning i krontal motsätter sig arbetsgivarna inom industrin. Om facken inom industrin inte lyckas få igenom det kravet är frågan hur övriga LO-förbund agerar? Förbunden inom 6F har varit starkt pådrivande om en låglönesatsning. Å andra sidan om kravet går igenom är frågan om Industriavtalet överlever.

I dag torsdag väntas ett nytt förslag till industriavtal som parterna ska ta ställning till.

Helena Forsberg