• – Så här är det…Elektrikerförbundets ombudsman Tomas Jansson pratade fackliga frågor, inte minst avtalskrav, under sitt östersundsbesök.  Foto: Eric Salomonsson

  • Elektrikerförbundets ombudsman Tomas Jansson hann byta några ord med medlemmen Markus Rolin på Bavida innan de två satte sig i manskapsbaracken för att prata avtalskrav och ackordssedlar. Foto: Eric Salomonsson

  • Tomas Jansson, ombudsman hos Elektrikerförbundet besökte arbetsplatser i Östersund. ”Jag tycker det är trevligt att vara ute och träffa medlemmar”, sa han. Foto: Eric Salomonsson
  • Avtals- och ackordsfrågor var ämnena när Tomas Jansson (närmast) och Markus Rolin fick några minuter för sig själva i lunchutrymmet i Bravidas manskapsbarack vid bygget av lägenheter vid Storsjöstrand i Östersund. Foto: Eric Salomonsson

2017-03-05

Avtalskraven är växlade mellan Elektrikerförbundet och arbetsgivarnas organisationer.
Nu får hela landet besök av ombudsmän från förbundskontoret i Stockholm.
För mig är det första gången jag besöker Östersund, sa Tomas Jansson, som Tidningen Elektrikern tog rygg på förra måndagen.

I ”republiken Jämtlands” huvudstad besökte han, efter den lokale ombudsmannen Sven Höckert planering, medlemmar vid ett par arbetsplatser med bara ett par minuters gångväg mellan. Detta alldeles vid Storsjöns strand, några stenkast från Östersunds affärsstråk.
Där, vid Storsjön, byggs flerfamiljsfastigheter av trä och intill gjuts liknande byggnader av betong.
Vid besöken där träffade Tomas Jansson sammanlagt en handfull medlemmar i de respektive lunch/fikarummen.

Det blev en hel del redogörelser för de kommande förhandlingarna.
Visst, parterna har redan träffats men några regelrätta förhandlingar om lönerna har det inte blivit. De dröjer ytterligare en tid. De flesta fackförbund och arbetsgivare väntar på att industriavtalet, med det så kallade märket, ska bli klart.
Alltså den nivå som det anses att den svenska arbetsmarknaden har råd med, förklarade den centrale ombudsmannen vid måndagens avslutande aktivitet, medlemsmötet i en pizzeria i ett av Östersunds bostadsområden.
Sedan tillade han:
Fast jag tycker märket har varit lite väl lågt.

Väntan på märket gör att elektrikernas avtal löper ut en månad senare än vanligt, den 30 april istället för den 31 mars.
I väntan på märket kommer vi inte så långt, vi trampar mest bara vatten.
Vid måndagens arbetsplatsbesök, där medlemmar jobbar för ett lokalt företag respektive ett av de riksomfattande företagen, var frågorna inte så många. Informationen från förbundets utsände desto fler utifrån de krav som framförts från fack respektive arbetsgivare.

Att arbetsgivarna vill se över hur arbetstiden ska beräknas och om elektrikerförbundets krav att semesterersättningen, som motsvarar 0,8 procent av lönen, ska kunna bytas mot fler semesterdagar, att tjänstebilar som köps in ska vara säkrare och högre pensionsavsättning.
Till vardags står frågor kring hiss- och bemanningsavtal på Tomas Janssons agenda, men även ackordsfrågor. Kring sådana fanns det desto fler frågor och åsikter.
Har ni koll på vårt nya verktyg? Undrade han och syftade på nya ackordswebben.
Jadå, en del av medlemmarna hade det. En del hade även varit in och tittat på möjligheterna.
Samtidigt efterlystes, från såväl de fackliga representanterna som medlemmarna, lokala ackordsexperter att vända sig till för de som vill börja mäta jobben.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Avtal 2017
Foto: Tomas Nyberg

”Finns en trygghet med jobb 7-4”

– Vill de ha flextid måste de betala för det, säger Tommy Kallträsk, elektriker på Caverion, om de allt enträgnare kraven om att vara flexibel för kundernas skull. Vi åkte till ett par byggarbetsplatser vid Arlanda för att prata lite med elektriker på Umia. och Caverion.

”Svårt gå dem till mötes”

Striden om tiden är en av de hetaste frågorna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill själva bestämma när 1,5 miljoner arbetare ska jobba. Elektrikern har tillsammans med tio andra tidningar granskat dragkampen om din arbetstid. Den har aldrig varit tuffare än nu. – Risken är att det blir oförutsägbart hur man ska jobba. Det blir att jobba utifrån årstid och konjunktur.

Treårigt avtal möjligt inom industrin

Både industrifacken och arbetsgivarna är beredda att förhandla om ett treårigt avtal. Men när det gäller innehållet verkar parterna stå långt ifrån varandra. Förhandlingarna om ett nytt industriavtal som ska skapa ett ”märke” för alla andra avtal, leds av ”opolitiska ordföranden”, opo. I veckan la de ett förslag till parterna om ett treårigt avtal.

”Det behövs ett modernt avtal”

avtal 2017  Elektriska installatörsorganisationen Eio vill förändra resereglerna, ha en flexiblare syn på arbetstidens förläggning, få in större möjligheter till visstidsanställningar och mindre fasta lönepåslag. Det är några av de krav som Eio nu lägger fast inför förhandlingarna om ett nytt Installationsavtal.
Ulf Carlsson, ansvarig för Kraftavtalet hos Elektrikerna.

”Arbetsgivarna vill förändra arbetstiden”

Efter att Elektrikerförbundet och Efa tidigare i veckan möttes för att lämna över respektive organisations krav i avtalsförhandlingarna, sitter nu Elektrikernas förhandlingsdelegation i ett första möte och analyserar situationen. LÄS MER: Det behövs ett modernt avtal Om Elektrikernas krav kan du läs om i en annan artikel här invid.
Urban Pettersson, förhandlingschef Elektrikerförbundet. Foto: Tomas NYberg

”Viktigt med mer avsättning till pensionen”

Elektrikerna och Eio har nu träffats för att växla respektive organisations krav inför förhandlingarna om ett nytt Installationsavtal- Det nuvarande avtalet går ut sista april. Urban Pettersson är försiktig i nuläget att formulera synpunkter både om de egna kraven och arbetsgivarnas krav.

Elektrikerna ställer krav om tjänstebilar, pension, upphandlingar och gravidas rätt

avtal 2017  Högre lön, pension, gravida kvinnors rätt, beredskap, övertid, tjänstebilar och ackordsregler är några av de frågor som Elektrikerförbundet ser som viktiga i förhandlingarna med Eio om ett nytt Installationsavtal I förhandlingarna med Efa om ett nytt Kraftavtal ställer Elektrikerna i stort sett samma krav och dessutom en reglering av entreprenadupphandlingar.

Urban Pettersson: ”Investering i framtiden”

Det var en nöjd och ganska stolt förhandlingschef som mötte medlemmar I Elektrikerförbundet på en avtalskonferens direkt efter att LO:s repskap tagit beslutet om en samordning i den kommande avtalsrörelsen. Det här är en investering för framtiden. Det är viktigare än kortsiktiga framgångar. Den här samordningen är viktig för att vi missade förra året.

Vad är den viktigaste frågan i avtalet förutom lönepåslag i procent och kronor?

Avtalsrörelsen igång

Nu är avtalsrörelsen i gång. Inom Elektrikerförbundet har man haft första samlingar inför förhandlingarna, dels för Installationsavtalet och dels för Kraftavtalet. Från konferensen om Installationsavtalet kan du här se några enskilda deltagare hur de ser på frågor som är viktiga att ta upp i förhandlingarna med Eio.

LO kräver ordning och reda för medlemmarnas pengar

LO har begärt förhandling med Svenskt näringsliv om försäkringarna där LO kräver ordning och reda. För Elektrikerförbundets medlemmar kommer förhandlingar om försäkringar för den så kallade ”turbopensionen” och om asbest att bli speciellt viktiga.

LO: 2,8 procent – lägst 672 kronor

LO kräver 2,8 procent i avtalsförhandlingarna och lägst 672 kronor för de som tjänar under 24 000 kronor i månaden. Vid en presskonferens på fredagen presenterade de fem industrifacken sina krav i avtalsrörelsen. Bakom kravet står IFMetall, Livs, GS-facket, Unionen och Sveriges ingenjörer. Vid presskonferensen presenterades förutom 2,8 procent att man skulle få minst 460 kronor.
Karl-Petter Thorwaldsson inledde LO:s höstmöte med tal om hög tillväxt och låg arbetslöshet. Foto: Tomas Nyberg/Arkivbild

”Svensk löneutveckling är en succé”

När Karl-Petter Thorwaldsson inledde LO:s representantskaps höstmöte talade han om hög tillväxt och låg arbetslöshet i de flesta LO-förbund. Jag ser ingen anledning till att tillväxten ska minska. Då LO ser en framtida arbetskraftsbrist välkomnar organisationen regeringens satsningar på ökad yrkeskompetens.
Foto: Diana Oldenburg

LO-förbunden samordnar sina avtalskrav

LO har i dag beslutat om att ställa gemensamma krav i avtalsrörelsen 2017. Samordningen innebär en låglönesatsning enligt en ny modell som träffar alla förbund. Beslutet på LO:s representantskap har föregåtts av många och långa diskussioner mellan de 14 förbundens avtalssekreterare.