• – 40 timmar i veckan räcker gott och väl. Så roligt är det inte på jobbet, säger Jeff Hagström. Foto: Tomas Nyberg

  • – Arbetstid och reseersättning. Det faller alltid tillbaka på pengar och arbetstid, säger Sebastian Svedén. Foto: Tomas Nyberg

  • Clabbe Karlsson på Caverion tar emot vid grinden, när Elektrikerförbundets ansvariga kommer ut för att informera om avtalsrörelsen. Foto: Tomas Nyberg

  • – Det finns en trygghet i jobb 7-4. Man har ju ett liv utanför jobbet, också, konstaterar Jonas Fjällström. Patrik Hjälmeskog, fackligt förtroendevald i Uppsala lyssnar. Foto: Tomas Nyberg

  • – Ibland vill man ställa upp för firman, men då vill man ju ha betalt, säger Fredrik Johansson. Foto: Tomas Nyberg

  • Mikael Pettersson informerar om vad som händer i avtalsförhandlingarna och vilka krav Elektrikerförbundet har och vad motparten i Eio vill. Lyssnar gör Tommy Kallträsk (skymd), Niklas Pettersson, Emmanuel Frank Mukasa och Marcus Ericsson. Foto: Tomas Nyberg

2017-03-14

– Vill de ha flextid måste de betala för det, säger Tommy Kallträsk, elektriker på Caverion, om de allt enträgnare kraven om att vara flexibel för kundernas skull.
Vi åkte till ett par byggarbetsplatser vid Arlanda för att prata lite med elektriker på Umia. och Caverion. De jobbar i Umias fall med ett nytt huvudkontor åt Swedavia och i Caverions falla med ett annat av Swedavias byggen invid flygplatsen.

Mikael Pettersson, Jens Hansson och Patrik Hjälmeskog från Elektrikerförbundet är på informationsrunda bland medlemmarna. Det är matpaus på bygget och Mikael Pettersson, som ansvarar för Installationsavtalet på förbundskontoret, informerar om vilka krav som Elektrikerna ställt och vad arbetsgivarna i Eio vill driva i förhandlingarna.

Mikael förklarar hur Elektrikerförbundet tänker och han försöker redovisa arbetsgivarnas krav och argument och snart blir det diskussion.
Det är som ofta vid diskussioner om avtalskrav från de båda parterna att det är arbetsgivarnas krav som medlemmarna tycker till om. Arbetstid, flexibel arbetstid och restid är det som ligger nära vardagen, och ändringar i det känns hotande.

– Det finns en trygghet att veta att jag jobbar 7-4. Jag har många vänner som jobbar på Donken och de vet ju inte sitt schema förrän ett par dar innan, säger Jonas Fjällström.
De anställda på både Umia och Caverion vid byggena vid Arlanda, har Uppsala som ursprunglig arbetsplats. En del bor dessutom flera mil norr om Uppsala, så det kan bli tio mil enkel resa till jobbet varje dag. Det är långa arbetsdagar och då blir avtalets regler om arbetstid och restid viktiga delar av vardagen.
Vill de ha flextid måste de betala för det. Hur lång tid tar det innan det blir delade turer?, frågar sig Tommy Kallträsk, som jobbar på Caverion.
LÄS MER OM STRIDEN OM TIDEN: ”Svårt att gå dem till mötes”
– Ibland vill man ju ställa upp för firman, men då vill man ju ha betalt för det. Man vill ju kunna planera sin fritid, säger Fredrik Johansson

I Umias matrum så går resonemanget lika. Man vill ha en trygghet med fasta arbetstider. Speciellt gäller de för de som har familj. Och om man ska ställa upp på andra tider, så vill man ha ersättning för det.
Grabbarna på Umia kallar förslaget för flytande arbetstid.
40 timmar i veckan räcker gott och väl, säger Jeff Hagström.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Här kan du läsa mer om arbetstiden som andra fackförbundstidningar publicerar samtidigt:

Arbetet: Stressforskaren: Så förhandlar du om arbetstid

Arbetsgivarna vill ha ensam makt över arbetstiden

Klepke: Det handlar striden om arbetstiden om

Dagens Arbete: Maktstriden om din tid

Målarnas facktidning: Striden om tiden är het

Fastighetsfolket: Striden om tiden

Handelsnytt: Striden står om makten över tiden

Hotellrevyn: Så vill arbetsgivarna styra över din tid

Kommunalarbetaren: Striden om tiden

Mål&Medel: Striden om tiden

Sekotidningen: Arbetsgivarna spelar ett fult spel

Transportarbetaren: Striden om tiden

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Avtal 2017

”Svårt gå dem till mötes”

Striden om tiden är en av de hetaste frågorna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill själva bestämma när 1,5 miljoner arbetare ska jobba. Elektrikern har tillsammans med tio andra tidningar granskat dragkampen om din arbetstid. Den har aldrig varit tuffare än nu. – Risken är att det blir oförutsägbart hur man ska jobba. Det blir att jobba utifrån årstid och konjunktur.

Treårigt avtal möjligt inom industrin

Både industrifacken och arbetsgivarna är beredda att förhandla om ett treårigt avtal. Men när det gäller innehållet verkar parterna stå långt ifrån varandra. Förhandlingarna om ett nytt industriavtal som ska skapa ett ”märke” för alla andra avtal, leds av ”opolitiska ordföranden”, opo. I veckan la de ett förslag till parterna om ett treårigt avtal.

Avtalet ventilerades i ”republiken”

Avtalskraven är växlade mellan Elektrikerförbundet och arbetsgivarnas organisationer. Nu får hela landet besök av ombudsmän från förbundskontoret i Stockholm. För mig är det första gången jag besöker Östersund, sa Tomas Jansson, som Tidningen Elektrikern tog rygg på förra måndagen.

”Det behövs ett modernt avtal”

avtal 2017  Elektriska installatörsorganisationen Eio vill förändra resereglerna, ha en flexiblare syn på arbetstidens förläggning, få in större möjligheter till visstidsanställningar och mindre fasta lönepåslag. Det är några av de krav som Eio nu lägger fast inför förhandlingarna om ett nytt Installationsavtal.
Ulf Carlsson, ansvarig för Kraftavtalet hos Elektrikerna.

”Arbetsgivarna vill förändra arbetstiden”

Efter att Elektrikerförbundet och Efa tidigare i veckan möttes för att lämna över respektive organisations krav i avtalsförhandlingarna, sitter nu Elektrikernas förhandlingsdelegation i ett första möte och analyserar situationen. LÄS MER: Det behövs ett modernt avtal Om Elektrikernas krav kan du läs om i en annan artikel här invid.
Urban Pettersson, förhandlingschef Elektrikerförbundet. Foto: Tomas NYberg

”Viktigt med mer avsättning till pensionen”

Elektrikerna och Eio har nu träffats för att växla respektive organisations krav inför förhandlingarna om ett nytt Installationsavtal- Det nuvarande avtalet går ut sista april. Urban Pettersson är försiktig i nuläget att formulera synpunkter både om de egna kraven och arbetsgivarnas krav.

Elektrikerna ställer krav om tjänstebilar, pension, upphandlingar och gravidas rätt

avtal 2017  Högre lön, pension, gravida kvinnors rätt, beredskap, övertid, tjänstebilar och ackordsregler är några av de frågor som Elektrikerförbundet ser som viktiga i förhandlingarna med Eio om ett nytt Installationsavtal I förhandlingarna med Efa om ett nytt Kraftavtal ställer Elektrikerna i stort sett samma krav och dessutom en reglering av entreprenadupphandlingar.

Urban Pettersson: ”Investering i framtiden”

Det var en nöjd och ganska stolt förhandlingschef som mötte medlemmar I Elektrikerförbundet på en avtalskonferens direkt efter att LO:s repskap tagit beslutet om en samordning i den kommande avtalsrörelsen. Det här är en investering för framtiden. Det är viktigare än kortsiktiga framgångar. Den här samordningen är viktig för att vi missade förra året.

Vad är den viktigaste frågan i avtalet förutom lönepåslag i procent och kronor?

Avtalsrörelsen igång

Nu är avtalsrörelsen i gång. Inom Elektrikerförbundet har man haft första samlingar inför förhandlingarna, dels för Installationsavtalet och dels för Kraftavtalet. Från konferensen om Installationsavtalet kan du här se några enskilda deltagare hur de ser på frågor som är viktiga att ta upp i förhandlingarna med Eio.

LO kräver ordning och reda för medlemmarnas pengar

LO har begärt förhandling med Svenskt näringsliv om försäkringarna där LO kräver ordning och reda. För Elektrikerförbundets medlemmar kommer förhandlingar om försäkringar för den så kallade ”turbopensionen” och om asbest att bli speciellt viktiga.

LO: 2,8 procent – lägst 672 kronor

LO kräver 2,8 procent i avtalsförhandlingarna och lägst 672 kronor för de som tjänar under 24 000 kronor i månaden. Vid en presskonferens på fredagen presenterade de fem industrifacken sina krav i avtalsrörelsen. Bakom kravet står IFMetall, Livs, GS-facket, Unionen och Sveriges ingenjörer. Vid presskonferensen presenterades förutom 2,8 procent att man skulle få minst 460 kronor.
Karl-Petter Thorwaldsson inledde LO:s höstmöte med tal om hög tillväxt och låg arbetslöshet. Foto: Tomas Nyberg/Arkivbild

”Svensk löneutveckling är en succé”

När Karl-Petter Thorwaldsson inledde LO:s representantskaps höstmöte talade han om hög tillväxt och låg arbetslöshet i de flesta LO-förbund. Jag ser ingen anledning till att tillväxten ska minska. Då LO ser en framtida arbetskraftsbrist välkomnar organisationen regeringens satsningar på ökad yrkeskompetens.
Foto: Diana Oldenburg

LO-förbunden samordnar sina avtalskrav

LO har i dag beslutat om att ställa gemensamma krav i avtalsrörelsen 2017. Samordningen innebär en låglönesatsning enligt en ny modell som träffar alla förbund. Beslutet på LO:s representantskap har föregåtts av många och långa diskussioner mellan de 14 förbundens avtalssekreterare.