• Här kan man se bakelitkapslarna som innehåller gjutharts. Asbesten frigjordes när man slog sönder bakeliten för att slippa värma lös gjuthartset och frigöra isocyanater. Foto: Sven Höckert

 

Nu har de ryska statorerna till kraftverken i Gammelänge och Parteboda i Jämtland hamnat hos polisen. Svenska Elektrikerförbundet har polisanmält Fortum och Bilfinger för hanteringen.

 

Fortum Generation AB polisanmäls för brott mot miljöbalken, arbetsmiljölagen och arbetsmiljöverkets föreskrifter. En polisanmälan riktas också mot Bilfinger Industrial Services Sweden för brott mot arbetsmiljöverkets föreskrift.

 

Det handlar dels om att asbest olovligen importerats och släppts ut på marknaden dels om att vederbörliga tillstånd inte inhämtats för bearbetning av asbest. Dessa företags agerande har inneburit att flera elektriker har exponerats för asbest i sitt arbete.

LÄS MER: Asbest hittades i nya generatordelar

Fortum är anläggningsägare för ett antal kraftverksanläggningar, bland annat Gammelänge, Parteboda och Linnvasselv i Jämtland och Västernorrlands län.

LÄS MER: Nytt asbestlarm – kraftstation helt stängd av skyddsombud idag

Under 2013 beställdes och importerades statorer till kraftverken och i Gammelänge upptäckte skyddsombudet att de innehöll asbest som frilagts. Därefter stoppades arbetet.

– Det är oerhört allvarligt det som skett. Alla känner idag till riskerna med asbest. Här har företagen enligt vårt förmenande på ett grovt sätt brustit i sitt lagreglerade ansvar. Det är i synnerhet allvarligt att man importerat asbest till Sverige trots att det är förbjudet, säger förhandlingschef Urban Pettersson i en kommentar och fortsätter:

LÄS MER: Asbesten borta – arbetet återupptaget

Nu finns en stark oro hos dem som arbetat vid dessa arbetsplatser. Det kan ta lång tid från exponering till att sjukdomen bryter ut. Detta är naturligtvis är djupt skakande för de elektriker som exponerats.

– Nu vill vi få frågan prövad rättsligt både för de närmast berörda, men också för övriga arbetsmarknaden. Det är en skandal att detta hänt. Det måste nu få rättsliga följder, säger Urban Pettersson.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se