• Arbetskläder anpassade för kvinnor.  Varför ska kvinnor nöja sig med bara mindre versioner av mäns arbetskläder? Det frågar sig äntligen L.Brador som lanserar en kollektion arbetskläder för kvinnor. Byxor, jackor, tröjor och t-shirts finns bland annat i den ganska stora kollektionen där storlekar, passform färg och funktionalitet anpassats för kvinnor. Se fler: Bläddra bilderna i sidled

  • Snickers kläder delas upp i fyra familjer. Det ska vara lätt att hitta rätt kläder till ditt arbete tycker Snickers Workwear. Därför har de delat in sina kläder i fyra olika familjer så att du kan söka på det som passar dig; FlexiWork med stretchtyg och kroppsnära kläder för max rörlighet, AllroundWork för, tja, det mesta.Nästa grupp heter LiteWork med lätta och svala kläder för arbete i varmt klimat/ varm arbetsplats samt familjen RuffWork som är för grovt arbete med extra slitstyrka och tåliga material. Som elektriker… känns det enklare nu?

  • VIBRAM greppar alla material. Ironclad från USA utvecklar handskar och satsar på extra bra grepp. VIBRAM Obm heter den här handsken som försätts med en extra halksäker insida, för övrigt samma teknik som används i deras halksäkra skosulor. Företaget garanterar bra grepp vid olja, fett, lera eller vatten. I sortimentet finns ett flertal modeller anpassade för olika yrkesgrupper och handskarna kan maskintvättas och säljs med 1 års garanti. Funkar de då? Tja, Ironclad påpekar i alla fall som ett plus att de är huvudleverantör till Amerikanska försvaret.

  • T-shirt för att slippa glipan. Att visa en glipa därbak när man sätter sig på huk är ingen höjdare, vare sig du är tjej eller kille. – Förargligt och jag tänkte att det där borde gå att göra något åt, säger Kerstin Andersson, målare i skånska Hörby som designat och säljer en t-shirt hon kallar Byggbody. Tröjan är förlängd i ryggen och med en tygbit/ flärp(?) som är fäst därbak, träs mellan benen och knäpps på framsidan så håller den sig på plats. Finns ännu så länge bara som t-shirt, men en långärmad variant kommer inom kort.

2017-01-23

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya smarta lösningar

&

Extremtester av hissar på 350 meters djup

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland, efter renovering och uppdatering. Anläggningen ligger i en kalkstensgruva som är världsunik med sitt djup på 350 meter. Efter ombyggnaden har nu Kone elva hisschakt för tester jämfört med tidigare fem. Här utvecklas ny teknologi och ges möjlighet att testa hissar i fritt fall upp till hastigheter på 90 km/h.

Nya smarta lösningar

IKEA konkurrerar på smarta lösningar

Hemautomation är snart lika vanligt som bokhyllan Billy, men är för dyrt och för svårt att begripa sig på för Svensson. Det menar i alla fall IKEA som säger sig ha undersökt saken. Därför lanserar de nu en belysningsserie med tillhörande app.

Appen talar om när knäskyddet är slut

Ny smart teknik i kläderna ska hjälpa dig till ett hälsosammare arbetsliv. Det är i alla fall syftet med Tracker-1, en wearable anpassad för byggbranschen. Man blir förvånad över resultaten. Det säger Fredrik Hof, elektriker på Billdals El och en av 100 hantverkare i fem länder som agerar testperson åt Snickers nya bärbara uppfinning.

Mät arbetsbelastningen med mobilen

Du kan nu enkelt mäta belastningen på överarmen för att upptäcka skadliga arbetsmoment. Mätningen görs med hjälp av en app i din smartphone som fästs i ett armband. Appen är ett resultat av ett samarbete mellan Liyun Yang, KTH, och Mikael Forsman, professor i ergonomi på Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.

Det började i ett uthus

Samhället Fagerhult ligger i Västra Götaland, strax norr om Habo, och bestod i början av 40-talet av ett fåtal hus. Det var här och då en ung Bertil Svensson ville hjälpa sin handarbetande mor att få bättre ljus under skumma vinterkvällar. I gårdens uthus tillverkade han en egendesignad golvlampa.
Johan Classon Leenéer, produktionstekniker, kontrollerar LED-chipen på rulle på väg in i maskineriet för att bli föärdiga kort till armaturer av olika sort. Fagerhult både tillverkar pch produktutvecklar numera själva sina LED-kort. Ett sätt att få kompetens inhouse, slippa beroende av underleverantörer och säkerställa kvalitén, menar företaget.

Satsar stort på LED-utebelysning

Med egen tillverkning av LED-kort och utökade produktionslinjer växer nu Fagerhult när det gäller utebelysning. Och man gör det i just Fagerhult. Att ha både konstruktion, produktion och utveckling i huset är ett väldigt bra sätt att få ett bra resultat. Det säger Sara Jirbäck, försäljningschef utebelysning.

Ny teknik: Nya smarta lösningar

&

Ny teknik: ”Jag har världens smartaste villa”

Att ha en smart och energieffektiv styrning i huset ska inte behöva kosta skjortan. Med ett par-tre tusenlappar och gediget intresse har Anders Kjellström skapat vad han kallar världens smartaste villa. – Det här har jag byggt själv och det kan vem som helst göra.

Dagsljus med ett knapptryck

Philips HUE-serie med appstyrda lampor i alla färger och styrkor utökas. Företaget hänger på den allt mer uppmärksammade forskningen kring hur ljuset, och då framför allt dagsljuset, påverkar vårt välbefinnande. Hue White Ambience kan imitera olika nyanser av solljus så att energinivåerna, exempelvis på morgonen, får sig en boost av soluppgångsljus mitt i mörka vintern.

Med solen i tankarna

Välvda tak, staket, växthus eller varför inte gardiner av solceller? I Solparken är framtiden redan här. Vi provar, mäter och dokumenterar nya grejor och gör verklighet av idéer på vårt eget sätt. Det säger Bernt Ström, fastighetstekniker, på ETC Solpark utanför Katrineholm. Jo, passande namn eller hur? ler han när vi slår oss ned i parkens huvudbyggnad.

Ytterligare 100 miljoner till solcellssatsare

Energimyndigheten fördelar ytterligare 100 miljoner kronor till det statliga stödet för installation av solceller. Orsaken är det stora intresset för solenergi i samtliga svenska län. Tidigare i år har 125 miljoner kronor fördelats via Länsstyrelsen men söktrycket är bra mycket större; Bara ungefär var tredje ansökning har beviljats stöd sedan var pengarna slut.

Rekordartad ökning av solpaneler

Den totala installerade solcellseffekten i Sverige ökade med 60 procent under 2015 och den största ökningen skedde på villa- och småhustak, skriver Energimyndigheten på sin hemsida.

Svensk uppstickare i den smarta djungeln

En svensk paketlösning med färdiga centraler ska få både installatörer och kunder att välja smarta hus. – Grundidén är att det ska vara så pass enkelt att både kund och installatör vet vad som levereras. En färdig installation.