I skrivande stund är jubileumsåret snart till ända. Under året har vi som säkert de flesta känner till firat 110 år som fackförbund. Tanken svindlar.

Jag ska erkänna att jag mer än en gång under året hisnat över under vilka omständigheter vårt förbund verkat. Två världskrig, den ekonomiska depressionen, och Nazismen under 1930-talet. Men det fina är att vi bedriver vårt fackliga arbete på samma sätt oavsett yttre omständigheter. Vi gör samma saker i dag som i förra seklet. Vi slåss för bättre löner och bättre arbetsvillkor. Vi tar kampen för alla människors lika värde och okränkbarhet mot rasister. Det är en evig kamp.

Det finns många saker att vara stolt över när vi tittar tillbaka också på det närmaste året. Vi förde en bra avtalsrörelse som gav kraftiga reallöneökningar och viktiga villkorsförbättringar trots att avtalet bara blev ettårigt. Vi grundlade också ett bra och viktigt samarbete kring avtalsförhandlingarna med 6F. Vi är verkligen en kraft att räkna med i och med detta.

Vi har gjort en rad förbättringar för dig som är medlem. Kontakten är ett sådant. Du behöver bara ringa ett nummer så får du hjälp av våra duktiga anställda och förtroendevalda. Vi har en ny hemsida på plats och fördubblat våra följare på Facebook och är nu över 4 000. Till och med jag som är långtifrån ett proffs på detta med sociala medier har nu en egen fansida som du kan följa för att få senaste nytt. Vi har dessutom snart en ny ackordswebb i full drift där det blir enkelt att arbeta på ackord.

Vi har genomfört många kampanjer för att stärka vår position. Lönesänkarna var en sådan. Vi har också inlett ett samarbete med Sveriges bästa politiska tecknare Robert Nyberg som du säkert sett prov på. Samarbetet fortsätter också med Help-juristförsäkring. Många medlemmar vittnar om hur de fått juristhjälp som de kanske annars inte skulle ha haft råd med. Juristförsäkringen har verkligen en viktig klassdimension. Vi gjorde också en stor kampanjinsats mot alliansen och SD med anledning av deras svek att rösta mot regeringens förslag om schyssta offentliga upphandlingar.

Jag är också glad över att vårt kvinnliga nätverk ElQvinnor nu tar en större plats i debatten. Vår bransch måste bli mer jämställd! Det är viktigt för oss alla. Vi deltog också på ett starkare sätt än tidigare på Pride-festivalen.
Ja, som synes så arbetar vi vidare med våra klassiska uppdrag. Vi jobbar för alla människors lika värde på så många olika sätt. Oavsett om man är kvinna, gay, har ett annat etniskt ursprungs så ska vi behandlas lika. Det är detta som det fackliga löftet handlar om.

Hoppas du som läser detta får en fin ledighet så tar vi nya krafter nästa år så att vårt förbund fortsätter att utvecklas och att vi blir fler i vår härliga gemenskap.
Med dessa ord vill jag önska dig en riktigt god jul och gott nytt år.

Jonas Wallin
Ordförande Elektrikerförbundet