• Foto: Tomas Nyberg

Många människor rankar lön, arbetskamrater och arbetsmiljö som de tre viktigaste skälen till varför de trivs på en arbetsplats. Lön kan vi påverka vid avtalsrörelser, arbetskamrater kan vi påverka genom att vara bra kompisar själva, medan arbetsmiljö kan vi ständigt påverka genom att vi väljer skyddsombud som ska företräda oss i dessa frågor. Varför är vi då inte fler skyddsombud…

Enligt SCB finns det 143 880 arbetsställen i Sverige med fem anställda eller fler som enligt arbetsmiljölagen då ska ha ett skyddsombud. Fackförbunden inom LO, TCO och Saco täcker totalt upp cirka 25 000 – 30 000 av dessa arbetsplatser med sina 96 000 skyddsombud, knappt 20 procent av arbetsplatserna.

Skyddsombudens roll är livsviktig ute på arbetsplatserna. Hen är utsedd av medlemmarna på företaget för att företräde de anställda så de får en bra arbetsmiljö, det gör skyddsombudet genom att i största möjliga mån samverka med företaget. Hur är det då att vara skyddsombud ute på arbetsplatserna? LO släppte nyligen en rapport som visar på att ett av tre skyddsombud hindras från att fullfölja sitt uppdrag och ett av tio skyddsombud upplever trakasserier. Alltså som skyddsombud är man i en extremt utsatt situation, inte på alla företag men på många.

Inom LO har skyddsombuden minskat med 8 procent de senaste fyra åren och det finns såklart ett samband med att de känner sig motarbetade av företaget. Vad som vi fortsatt kan läsa om är arbetare som får sätta livet till på arbetsplatsen, nu senast två stycken elektriker som arbetade med en högspänningsledning. Det är två saker som direkt går emot varandra, arbetare dör – skyddsombuden blir färre.

När ett skyddsombud känner att hen behöver hjälp, så kan man alltid vända sig till de regionala skyddsombuden på facket. Tyvärr på företag med skyddskommitté så kan företagen välja att stänga ute de regionala skyddsombuden, helt i enlighet med arbetsmiljölagen. Givetvis kan man alltid få hjälp över telefon men att komma ut och gå en skyddsrond blir omöjligt. Då kan du som skyddsombud vända dig till arbetsmiljöverket och försöka få ut en av deras inspektörer. Alla som försökt få ut en sådan vet hur svårt det är. Är det inte ett skyddsstopp som arbetsgivaren överklagar så kan de dröja flera veckor – om inte månader innan de kommer ut. I byggbranschen som är väldigt förändlig när de kommer till arbetsmiljö så kanske det inte en lägre är aktuellt när väl inspektören kommer ut.

Varför är det så? Arbetsmiljöverket har idag cirka 240 inspektörer och 2015 gjordes 13 500 arbetsplatsbesök. 2006 hade arbetsmiljöverket 350 inspektörer men bland det första den borgerliga regeringen gjorde var att skära ner i resurserna till arbetsmiljöarbetet. Både till arbetsmiljöverket men man la även ner arbetslivsinstitutet, vars uppgift var att forska kring arbetsmiljö. 2014 när en ny regering tillträdde, en socialdemokratisk ledd sådan blev prioriteringarna annorlunda. I stället för fortsatta skattesänkningar så fick bl.a. arbetsmiljön ett tillskott på 25 miljoner och man har även återupprättat arbetslivsinstitutet.

Att bygga upp något som har raserats tar tid, målet är att till år 2020 ha 300 inspektörer vilket givetvis är bra. Vi tycker dock att de där 25 miljonerna borde ha en extra nolla bakom sig, så pass eftersatt är arbetsmiljöarbetet i Sverige. ILO (ett fackligt FN organ) har riktlinjer om hur många arbetsmiljöinspektörer ett land bord ha förhållande till hur många som arbetar. I Sverige skulle de betyda cirka 450 stycken.

Arbetsmiljöarbetet går framåt, om något sakta så är vi ändå nöjda med att det går just framåt. Vi från fackligt håll kommer göra allt i vår makt för att få till fler skyddsombud och stötta dem så mycket vi bara kan. Politikerna måste göra allt i sin makt för att stärka skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet. Vi behöver fler skyddsombud i Sverige och är du som läser detta intresserad, kontakta ditt fackförbund som kan hjälpa dig. Att just du bli skyddsombud kanske leder till att en person mindre inte får komma hem från sin arbetsplats. Det är just vad skyddsombud gör, räddar liv!

Claes Thim,
skyddsombud APQ El Stockholm

Henrik Hedman,
skyddsombud K4 Elektriska