• – Håll koll på semesterdagarna och håll koll på att lönen blir rätt när du är föräldraledig, säger Tina Jacobs i Edsbyn. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Håll koll på semesterdagar och att allt blir rätt på lönebeskedet, säger Tina Jacobs, linjemontör på Elektranät i Hälsingland. Foto: Tomas Nyberg

– När du har sänkt arbetstid som förälder, kolla att det blir rätt på lönebeskedet. Kolla att du får rätt antal semesterdagar. Blir det fel så får det följder. Semestertillägget blir fel, pensionen blir fel och SGI blir fel.

Det säger Tina Jacobs, linjemontör på Elektranät i Edsbyn, som fått strida för att få till det rätt.
Tina och hennes sambo Fredrik, som båda jobbar som linjemontörer, har tre barn, 3, 7 och 12 år gamla.

De senaste åtta åren har Tina varit linjemontör, men har sammanlagt 22 år inom Elektrakoncernen
– Jag har jobbat på kontoret, med elhandel, lagret och servat montörer.
Sen i våras sitter hon också i klubbstyrelsen.
Företaget har sex linjemontörer, totalt är det 150 personer inom Elektrakoncernen. Elektranät med 4000 kunder står för en del av nätet inom Ovanåkers kommun, där Edsbyn ligger.

För att få vardagen att gå ihop har Tina och Fredrik varit föräldralediga på lite olika sätt. Det har varit heldagar, en dag i veckan eller kortare arbetsdagar. Just nu går Tina på ett schema där hon börjar en timme senare på morgonen.
– Jag har varit föräldraledig i tolv år mer eller mindre. Min önskan var att sluta tidigare på eftermiddagen. Men jag kan inte åka hem klockan två när man är ute på jobb tillsammans med en kollega. Det var bättre att ta tiden på morgonen. Sambon försöker ta en dag ledigt varannan vecka. Jag har en timme på morgonen och någon strödag då och då.

Från arbetsgivaren menade man att det behövdes ett schema. Tidigare har Tina och Fredrik tagit ut annat än föräldraledigt, som semester eller komptid för att få livet att gå ihop.
– Jag vill kunna välja hur jag tar ut min ledighet.
Men arbetsgivaren ansåg att det var en oförutsedd utgift att ta ut till exempel semester och komp. Det ska vara regelbundet med fasta tider som man inte får byta ut, ett schema. Med ett schema sänktes sysselsättningsgraden till i Tinas fall 87,5 procent.
Sen sysselsättningsgraden sjönk har Tina fått lagt en betydande tid med att kolla all beräkning på lönespecen. Det är inte lätt att få till det rätt.
– Summan på lönespecen måste bli rätt. Har du sänkt arbetstid, kolla, uppmanar Tina.

Vad händer när man går ner i tjänstgöringsgrad. Hur ska allt räknas? Det kan vara få inom branschen som har mindre tjänstgöringsgrad och lönepersonal kan vara ovana vid regelverket.
– Om månadslönen blir sänkt så gäller det att räkna ut så att slutsiffran blir rätt. Ibland blir det övertid, ibland sjuklön, vad ska då räknas det på höga lönen och på den låga lönen.

Tina tog kontakt med en ombudsman för att utreda om lönen blivit rätt. Speciellt när det gäller semesterdagar blev det fel. Administratörer på företaget hade olika beräkningssätt, och det blev fel.

Först fick Tina veta att hon hade 17 betalda och 5 obetalda semesterdagar. Sen gjorde en annan administratör om det och då fick Tina 22 betalda semesterdagar. Fast egentligen hade hon rätt till 24 betalda semesterdagar och en obetald.
– Man kan räkna på olika sätt. De räknade efter en annan paragraf. Man gjorde skillnad på mig och andra för att jag var föräldraledig. Den paragrafen löneadministratören räknade efter var var för de som inte ha kollektivavtal.

Förbundet gick i det läget in och ställde krav på arbetsgivaren.
– Jag vill ha en tydlighet vad arbetsgivaren får göra och inte får göra vid föräldraledighet, säger Tina.
Efter att flera ombudsmän vart inblandade, tror Tina att det blivit rätt.
– Jag är så himla tacksam att ha ombudsmännen i ryggen, säger Tina.
Blir det fel så får det följder. Semestertillägget blir fel, pensionen blir fel och sjukpenninggrundade inkomsten (SGI) blir fel.
– Ha koll på semesterdagarna! Det är jätteviktigt. Får du för få kontakta din ombudsman. Men man har alltid rätt att backa tio år bakåt. Det är skönt, säger Tina.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se