• En enkel Raspberry Pi dator för runt tusenlappen är hjärnan i Anders Kjellströms smarta hem där han handlar El till billigaste timspotpris. Med enkla medel har han skapat vad han själv tycker är Världens smartaste villa och nu delar han med sig av både mjukvaran och materialkunskapen. Foto: Jan-Erik Johansson

  • I Anders Kjellströms BehovsBo-lösning hänger allt ihop, gärna trådlöst, och det är inte raketforskning utan ganska enkla lösningar det handlar om. Illustration: Anders Kjellström Foto: Jan-Erik Johansson

Att ha en smart och energieffektiv styrning i huset ska inte behöva kosta skjortan. Med ett par-tre tusenlappar och gediget intresse har Anders Kjellström skapat vad han kallar världens smartaste villa.
– Det här har jag byggt själv och det kan vem som helst göra.

Det säger Anders Kjellström i Mölndal och visar den egenhändigt tillverkade BehovsBoBoxen för styrning av elinköp till timspotpris, och kommunikation med husets värmeanläggning.

Nu är inte Anders Kjellström vem som helst utan en behörig elinstallatör, civilingenjör elkraft, drifttagare av ställverk och just nu jobbar han med en doktorsavhandling på Marknadsbaserad förbrukarflexibilitet där fokus ligger på effektbesparingar för hushåll.

70-talsvillan han bor i har renoverats och tätats, försetts med bergvärme och solceller och en mängd automatiska belysningsstyrningar. Totalt har han sänkt sin årsförbrukning från 35 000kW ned till under 10 000kW och hjärnan i anläggningen är den egna BehovsBoBoxen.
– I grunden är en det enkel Raspberry Pi dator och ett antal givare, en till varje rum, där jag mäter temperaturen. Enkla billiga grejor, och till detta har vi gjort ett program som köper hem elen när det är som billigast, säger han.

Med elbolaget har han ett avtal där han handlar el till Nordpools timspotpris. Varje dag klockan 16 tar BehovsBoBoxen emot kommande dygns timpriser och väljer själv när den ska köpa hem el för värmen.
– Det varierar väldigt på ett dygn, från några ören nattetid upp till ett par kronor som mest.
En ackumulatortank, såväl som huset i sig, tar in el/värmen som fördelas under dygnet enligt programmets inställningar. Tekniken finns redan, men…
– Det här bygger du ihop för 3 000 kronor i stället för ett färdigt för kanske 30 000 kronor. Programmets kod är öppen och den hämtar du gratis på min hemsida. Där kan du även hämta en materiallista. Kan förstå att för gemene man låter det krångligt, men för en elektriker är det peanuts och öppnar för en enorm marknad.
Anders Kjellström håller kurser i sitt system, men det är också enda inkomsten han har på sin hobby som han säger är att spara pengar och energi åt folk. Men det hänger också ihop med hans avhandling där just nu ett 60-tal villors dygnsförbrukning kartläggs. Resultatet hoppas han ge underlag för framtida avtal med nätbolagen.

– Vissa tider på dygnet blir det effektbrist och för bolagens del innebär det straffavgifter eller dyra kostnader för att bygga ut nätet. Kan man då skapa ett system, ett avtal, där bolagen får stänga ned visst effektuttag viss tid från hushållen så skulle det innebära förhandlingsläge för lägre priser. En win-win situation, säger Anders Kjellström.
Problemet med effektbrist är aktuellt då exempelvis allt fler skaffar elbilar som suger mycket kraft. Med Anders BehovsBoBox är det enkelt att lägga in tidpunkter då kraft inte köps och kurvan för effektuttagen jämnas ut.
– Där någonstans tänkte jag bli miljardär på kuppen, men blir jag inte det har jag i alla fall haft roligt på vägen, skrattar Anders Kjellström vars box kan anslutas via Thread, det trådlösa kommunikationsprotokoll som han tror är framtiden när världen nu går mot Internet of Things, IoT.

– Ett trådlöst system som klarar allt och är billigt. Runt 240 företag är anslutna dit i dag, däribland jättar som Osram, Philips, Siemens… och det växer. Som KNX fast bättre och jag tror det kommer revolutionera den trådlösa kommunikationen.
Med inbyggt Thread-chip med en IP-adress, vilket redan är en realitet hos exempelvis flera av de stora lamptillverkarna, kan du trådlöst styra bort laster ned till minsta LED-lampa. Zigbee och 6Lowpan är andra protokoll som används flitigt i dag för IoT trådlöst, men Anders Kjellström siar att Thread blir det som vinner när gemensamma standarder ska byggas.
Thread lär vi återkomma till i Elektrikern.

Fakta timspotpris

Infördes 2013 efter en motion i riksdagen som Anders Kjellström skrivit via en partikamrat i Liberalerna. Vem som helst kan ingå ett kostnadsfritt avtal med sitt elhandelsföretag om timspotpris. De flesta mätare klarar detta i dag, men annars har nätbolaget skyldighet att byta till en mätare som klarar timavläsning.

Via en FTP-server hos Nord Pool ges kommande dygns priser vid given tidpunkt. Normalt varierar elpriset 10 till 30 öre, men kan skilja också skilja upp till ett par kronor.

Jan-Erik Johansson